Kenija zemlja prirodnih, arheoloških i kulturnih ljepota

Kenija je istočnoafrička zemlja stvorena za adrenalinsko istraživanje i vrhunsku turističku pustolovinu.

Kenija je jedna od najrazvijenijih zemlja afričkog kontinenta

Ovaj podatak ne čudi ako znamo da se na njenoj površini (nešto većoj od 580 tisuća četvornih metara) smjestilo drugo najveće slatkovodno jezero na svijetu, zemlja idealna za uzgoj popularnih poljoprivrednih kultura poput kave i čaja, ali i brojne arheološke i kulturne ljepote koje privlače turiste iz cijeloga svijeta.

Kargi kenija

Naime, arheološki nalazi sa sjevera zemlje upućuju da su praljudi ovdje živjeli prije 2,6 milijuna godina što Keniju čini i jednom od najstarije naseljenih država na planeti.

Kenija se smjestila na istoku Afrike, okružena je Tanzanijom, Južnim Sudanom, Etiopijom, Ugandom i Somalijom, te ima izlaz na Indijski ocean.

Možemo je nazvati i zemljom geografskog i klimatskog kontrasta, jer sjever i istok ove afričke države prekrivaju sušne ravnice s rijetkim padalinama.

kenija zvjezdano nebo

Jugozapadom se prostire planinska zona s nadmorskim visinama iznad 1000 metara često prekrivenih snježnim pokrivačem nasuprot morskoj obali i tropskim uvjetima života.

kenija

Kontrasti tu ne prestaju. U Keniji živi preko 32 milijuna ljudi, od čega četrdesetak različitih etničkih skupina koji prema jeziku pripadaju Bantu te nilsko-saharskoj grupi.

Mjesto hladnih voda na jeziku masaija kaže se Nairobi, što je ujedno i ime najvećeg i glavnog grada Kenije, koji okuplja čak 9 posto stanovništva, te se smatra političkim i financijskim središtem zemlje.
S obzirom da se prostire na nadmorskoj visini od 1661 kilometra, preporučuje se oprez od visinske bolesti.

Kulturne i povijesne ljepote Kenije mogu se vidjeti u kenijskom nacionalnom muzeju, dok ćete autohtonu kulturu ove afričke zemlje možda najbolje svjedočiti posjetom kenijskih bomasa – seoskim nastambama kojima je cilj održati i prezentirati raznolikost kenijske kulture.

kenija  jezero viktorija

Ljubitelji životinja posjetit će Centar žirafa u kojima možete nahraniti ove dugovrate životinje, ali i Nacionalni park Nairobi koji se nalazi tek 7 kilometara od glavnoga grada, a pruža zadivljujući pogled na kenijsku divljinu.

Turisti rado posjećuju i drugi najveći grad u Keniji, te njenu najvažniju luku – Mombasu, kao i gradove Nakuru, Eldoret te Kisumu.

kuhinja kenije

Kenijska kuhinja multikulturalna je kombinacija okusa portugalskih i britanskih kolonijalnih osvajanja pomiješana s lokalnim elementima. Tako je u ovoj zemlji posve normalno pojesti dobar indijski curry, brazilska jela od batate, kao i tradicionalne domaće poslastice: irio i ugali.

Lokalno stanovništvo u unutrašnjosti uglavnom se hrani jednostavnom hranom pripremljenom od jeftinih povrtnih namirnica u kombinaciji s govedinom i ovčetinom, dok je prehrana na obali nešto raznovrsnija, a uključuje i morske delicije.

kenija kenya

Znamenitosti i turističke atrakcije u Keniji – penjanje na drugi najviši vrh Afrike

Ljubitelji adrenalinskih sportskih aktivnosti svakako će odabrati penjanje na drugi najviši vrh Afrike – Mt. Kenya  (5199 m). Ako nemate alpinističkog iskustva i znanja, na raspolaganju vam je razgledavanje Nacionalnog parka u sklopu ovoga ugaslog vulkana, koji je pod zaštitom UNESCO-a­.

Amboseli National Park, Kenija

Afrička jezera

Afrika nije sinonim za pustinju. Ili se barem tako ne može zaključiti na temelju vodnih bogatstva Kenije – koje su zaista ogromne.

Drugo najveće slatkovodno jezero na svijetu – jezero Viktorija – smjestilo se upravo u ovoj istočnoafričkoj zemlji, a dijeli ga s Tanzanijom i Ugandom. Tu je i slano jezero Bogoria, poznato po izvorima tople vode, kao i jezero Turkana – najveće stalno pustinjsko jezero na svijetu.

Bogat životinjski i biljni svijet može se vidjeti u blizini jezera Nakuru u istoimenom kenijskom gradu, koje je osobito poznato po tisućama plamenaca koji se ovdje gnijezde svake godine.

Masai Mara Game Reserve Kenija

Rezervat Masai Mara

Želite li doživjeti pravi Discovery dokumentarac uživo – rezervat Masai Mara pravi je odabir.

Smješten je u jugozapadnoj Keniji, a prostire se na nešto više od 1500 četvornih metara. Od srpnja do listopada traje velika migracija životinja iz Serengetija, kada je moguće vidjeti na stotine zebri, afričkih antilopa i gazela.
S druge strane, velike mačke, crni nosorozi, afrički slonovi i na stotine ptičjih vrsta ovdje su svakodnevna pojava.

kenija plaža

Pješčane plaže i koraljni grebeni

Obala Kenije savršena je za ljubitelje vodenih aktivnosti. Watamu i Malindi, otočki grad Lamu, ali i Mombasa odlikuju se dugim pješčanim plažama te nezaboravnim plavetnilom mora koji skriva čudesne koraljne grebene. Kupanje, ronjenje, jedrenje, uživanje….mmmmmmm

Mombasa, Kenija

Muzeji Kenije

Želite li vidjeti utvrdu u obliku čovjeka (doduše, gledajući samo iz zraka) posjetit ćete utvrdu Jesus na otoku Mombasa. Izgrađena je 1593. na zahtjev portugalskog kralja Filipa I.

Danas se ovdje nalazi muzej, koji je od ove godine stavljen i na UNESCO-vu listu Svjetske kulturne baštine.
Filmoljupci će posjetiti kuću M’Bogami blizu Nairobija – u kojoj je živjela (i umrla) danska književnica Karen Blixen, najpoznatija po bestselleru Moja Afrika.

Valja posjetiti i muzej Kisumu u istoimenom kenijskom gradu, koji otkriva zadivljujuće zoološke i botaničke eksponente, kao i tradicijske obrte, oruđa i predmete karakteristične za taj prostor.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezici: svahili i engleski

Religija: Protestanti (45 posto), katolici (35 posto), muslimani (10 posto) i razne lokalne vjere.

Valuta: kenijski šiling (KAS); luksuzni hoteli prihvaćaju i eure

Kako putovati: najjednostavniji način je zrakoplovom; međunarodna zračna luka Jomo Kenyatta nalazi se dvadesetak kilometara od glavnog kenijskog grada.

Kada putovati: osnovna turistička sezona traje od siječnja do ožujka, te od lipnja do listopada. Preporučuje se izbjegavati kišni travanj i svibanj.

Bolesti i preventiva: cijepljenje protiv žute groznice je obavezno (tri tjedna prije puta), a obavlja se u Zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, Mirogojska 16, Zagreb.
Preporučuje se oprez i od malarije, koja se prenosi ubodom zaražene ženke komarca. Moguće je kupiti vrlo skupe antibiotike protiv malarije (koji nisu 100 posto učinkoviti) ili tijekom putovanja koristiti preparate za odbijanje insekata, nositi odgovarajuću odjeću te izbjegavati zadržavanje uz vodu.

Smještaj: Putnicima dubljega džepa u Nairobiju se preporučuje hotel Fairview smješten u tropskim vrtovima glavnoga grada, House of Waine koji se nalazi u neposrednoj blizini poznatog muzeja Karen Blixen te hotel Tribe koji nudi pravu wellness oazu. Cijene soba u ovim mondenim hotelima kreću se i od 1500 kuna naviše.

Restorani u Nairobiju: Kvalitetan i slastan odrezak može se pojesti u restoranu Talisman, morske delicije u restoranu Seven, dok se ljubitelji kave moraju uputiti u restoran Java coffe House koja nudi najbolje kenijske mješavine omiljene crnogorke tekućine.

Oprez!

Piti isključivo flaširanu vodu. Jesti isključivo u hotelima i provjerenim restoranima.

Kenija je jedna od vodećih turističkih seks-destinacija, dok je 20-30 posto lokalnog stanovništvo HIV pozitivno.

Valja izbjegavati šetnje bez pratnje, osobito noću, a za kretanje po naseljenim mjestima najbolje je koristiti taksi službe.

Anna Omelchenko / Shutterstock.com (ratnik); Oleg Znamenskiy / Shutterstock.com (Nairobi)

Facebook Like Button