Tanzanija zemlja za ljubitelje safarija i pješčanih plaža iz snova

Tanzanija je zemlja netaknute prirode i veličanstvenih nacionalnih parkova savršena je turistička destinacija za sve prave istraživače i pustolove.

Ujedinjena Republika Tanzanija (Tanganjika i Zanzibar) istočnoafrička je država, koja se prostire na oko 945 tisuća četvornih kilometara. Okružena je Kenijom i Ugandom na sjeveru, Ruandom, Burundijem i DR Kongo na zapadu, te Zambijom, Malavijem i Mozambikom na jugu, dok na istoku izlazi na Indijski ocean.

Tanzanija1

Na njenom teritoriju nalazimo najviši vrh Afrike, kao i najveće slatkovodno jezero, pa je bez sumnje možemo nazvati i zemljom superlativa. Unatoč prirodnim i mineralnim bogatstvima, Tanzanija je vrlo siromašna zemlja, u kojoj se većina od oko 35 milijuna stanovnika bavi poljoprivredom.

Zemlja je to i iznimne raznolikosti u kojoj se miješa stotinjak afričkih etničkih skupina, kultura i religija.

dodoma glavni grad tanzanije

U središnjem dijelu Tanzanije smjestila se Dodoma, njezin glavni, ali ne i najveći grad

Iako se ovdje nalazi središte vlade od 1996. godine mnoge uprave zgrade i dalje su u Der es Selaamu – bivšemu glavnom gradu. Ne čudi stoga što mnogi putnici kao početnu odrednicu svojih turističkih istraživanja započinju upravo u ovoj luki na Indijskom oceanu.

tanzanijska hrana mtori gulas banana i meso

Tanzanijska kuhinja nudi zanimljive spojeve mesa i voća, pa se ne iznenadite ako naručite mtori, a na tanjuru dobijete jušnu kombinaciju govedine i banane. Također, imajte na umu da stanovnici obožavaju šećer i obilno ga koriste u jelima i pićima.

Obavezno probajte tanzanijsku rakiju (konyagi) i sokove od lokalno uzgojenog voća, dok će se samo najhrabriji odvažiti na pivo od banana.

tanzanija kultura zene

Znamenitosti i turističke atrakcije u Tanzaniji:
Najviši vrh Afrike

Uhuru (5895 m) najviši je vrh Kilimandžara, a ujedno i najviši vrh Afrike. Ako nemate alpinističkih sklonosti i nemate želje osvojiti ovu tanzanijsku planinu na sjeveroistoku zemlje, istražite Nacionalni park Kilimandžaro, koji se prostire na visini od 2700 metara.

zanzibar tanzanija plaze

Pješčani raj – plaže iz snova

Tanzanija ima i neke od najljepših pješčanih plaža na svijetu, pa je prava turistička odrednica za sunčanje, kupanje, ali i ronjenje. Morskim aktivnostima možete se baviti cijelim dijelom njene obale uz Indijski ocean, a osobito na otoku Zanzibaru.

OVDJE otkrijte zašto Tanzanija i Zanzibar ne silaze s top ljestvica najpoželjnijih turističkih putovanja

Tanzanijska divljina

Istražite zadivljujuću floru i faunu tanzanijske divljine. Najbolji početak osigurat će vam Nacionalni park Serengeti na sjeveru zemlje, koji se prostire na oko 13 tisuća četvornih kilometara. Na raspolaganju vam su i Nacionalni park Ruaha, Tarangire, Arusha, kao i Mikumi koji je poznat po pripadnicima patuljastih afričkih slonova.

tanzanija2

Ugasli vulkan

Posjetite konzervacijsko područje Ngorongoro na sjeverozapadu Tanzanije i razgledajte krater koji je stvoren rušenjem vulkana Ol Doinyo Lengai. Povijesno gledajući, neki znanstvenici ovo područje smatraju i kolijevkom čovječanstva.

tanzanija6

Umjetnost kamenog doba

Povrh svega, Tanzanija se može podičiti i s dva arheološka lokaliteta – Isimila i Kolo – predstavnike kamene umjetnosti stare oko 30 tisuća godina.

tanzania4

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: svahili, engleski, arapski
Religija: kršćanstvo (45 posto), islam (37 posto) i druge lokalne vjere (ostatak)
Valuta: tanzanijski šiling (TZS)
Kako putovati: zrakoplovom – u zemlji su dvije međunarodne zračne luke: Julius Nyerere International Airport u bivšem glavnom gradu Dar es Salaamu te Kilimanjaro International Airport u Kilimandžaru.
Bolesti i prevencija: obavezno cijepljenje protiv žute groznice. Cijepiti se možete u Zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar u Zagrebu.
Opasnost je velika i od zareza malarijom, trbušnim tifusom i dijarejom pa treba poduzeti preventivne korake.
Kada putovati: Najugodnija putovanja su tijekom siječnja i veljače, te od lipnja do kolovoza.
Smještaj: Hotel  Dodoma Rock u glavnome gradu, hotel Ras Kutani u Dar es Salaamu te Kilimanjaro Mountain Rest smješten u srcu istoimenog nacionalnog parka.
Restorani: Odličnu talijansku kuhinju možete pojesti u restoranu Leone L’Africano u Dodomi, a tradicionalne afričke okuse ponudit će vam restoran Addis in Dar.

Oprez!

U svakom trenutku pazite na svoje dokumente i novac jer je stopa kriminala u ovoj zemlji izuzetno visoka. Ovo je i jedna od najkorumpiranijih zemalja na svijetu, pa se nemojte iznenaditi ako tanzanijski policajac od vas želi iskamčiti mito.

Pijte isključivo vodu iz boce. Jedite u hotelskim i inim provjerenim restoranima. Ako ste žena, poštujte tradiciju obalnih područja Tanzanije u kojem je stanovništvo uglavnom islamske vjeroispovijesti, pa  nemojte izazivati prenapadnim odijevanjem.

Ako u Tanzaniji planirate voziti osobni automobil, budite maksimalno koncentrirani. Ceste su u vrlo lošem stanju, a stanovništvo vozi prebrzo i bezobzirno.

Pripremila: Snježana Levar; Photo: Shutterstock

Facebook Like Button