Zanzibar zemlja za sve koji vole sijećanja za cijeli život

Postoji otočje u Indijskom oceanu, svega 50-ak kilometara udaljeno od afričkog kopna koje je dio Tanzanije.

Riječ je o Zanzibaru, nekada neovisnoj državi koja se sastoji od par većih i manjih otoka, od kojih je najpoznatiji otok Unguja na kojem se nalazi i glavni grad Zanzibar Town. Osim otoka Unguja, svakako valja spomenuti i otok Pemba.

zanzibar-5

Pemba i Unguja

Pemba je drugi po veličini otok, a zauzima površinu od oko 980 km². Poznat je kao zeleni otok s bogatom florom i faunom. Od većih gradova valja spomenuti grad Wete i Chake Chake.
Unguja je veći od ova dva otoka, a zauzima površinu od oko 1.660 km². Stanovništvo se baš kao i na cijelom području većinom bavi turizmom, uzgojem začina i algi. Što se tiče turizma, ovo je najposjećeniji dio Zanzibara, oko otoka se nalaze brojni manji otočići, a važan je i zbog toga što se na njemu smjestio glavni grad.

zanzibar-1

Zanzibar Town

Zanzibar Town glavni je i ujedno najveći grad Zanzibara. Smješten je na otoku Unguja, sastoji se od dva važna dijela – Stone Towna i dijela koji se naziva Ngambo, a odvaja ih poznata Creek Road. U Zanzibar Townu su smješteni muzeji, od kojih svakako valja spomenuti House of Wonders ili Kuću čuda u kojoj se između ostalog nalazi i Muzej povijesti i kulture. Nedaleko Kuće čude smjestio se i Palace Museum, odnosno Sultanova palača.

zanzibar-3

Stanovništvo

Zanzibar zauzima površinu od oko 2.500 km², na njemu živi oko 1.3 milijuna stanovnika, što ispada 520 stanovnika na km² i nije zanemariva brojka. Na otoku većinom živi narod Swahili, ali i mnogi drugi. Stanovništvo se većinom bavi turizmom, ali i izvozom, poglavito začina i algi.

zanzibar-2

Gastronomija

Ova je zemlja poznata po cimetu, klinčiću, crnom papru i mnogim drugim začinima koji su važan dio njihove gastronomije. Ima tu mješavine raznih kuhinja, od indijske i kineske, portugalske, bantu kuhinje i mnogih drugih. Ovo i ne čudi, upravo zbog multikulturalnosti po kojoj je otok poznat. Jede se meso, ali i plodovi mora.

Zabava

Stanovništvo voli glazbu i posvećuje joj dosta pažnje. Svakako moramo spomenuti Taarab, tradicionalnu glazbu sa zvucima indijske ostavštine ili pag Ngomu, koja u prijevodu znači bubanj, a podrazumijeva afrički utjecaj, glazbu, ples i pjevanje. Tu su još i Beni, vrsta glazbe za smijeh i zabavu, a ujedno i naziv za bend koji zabavlja uzvanike na zabavama i vjenčanjima te poznata pjevačica Bi Kidude, o kojoj se mnogo pričalo i izvan granica Zanzibara. Iako je umrla 2013. godine, njezina glazba živi i danas.

zanzibar-4

Zanimljivosti

Ono po čemu je ovaj otok najpoznatiji to su začini, koraljni grebeni, ali i bogato povijesno nasljeđe. Ono što svakako morate posjetiti, to su The Stone Town i prekrasne plaže.

zanzibar-6

The Stone Town

Ovaj dio Zanzibar Towna poznat je po svojoj arhitekturi i starim zgradama u kojima se osjeća duh raznih zemalja i kultura, od Indije i Afrike preko Europe pa sve do arapskog utjecaja. Tu se odvijala robna razmjena i trgovina, a ovaj se dio grada upravo radi svoje ljepote i značaja nalazi i na UNESCO – voj listi svjetske baštine. Ovaj je dio grada nažalost bio poznat i po trgovanju robovima, ali i po jednoj lijepoj stvari, a to je da je u njemu rođen poznati Freddie Mercury.

Plaže

Sunce, more, pijesak, tišina, mir i poneki hladan koktel izvrsna su pozivnica za posjet jednoj od brojnih zanzibarskih plaža. Sunce na zalasku, koraljni grebeni i podmorje zovu Vas na još. Samo neke od plaža su Jambiani i Mangapwani koje osim sunca i mora nude i popratnu zabavu ispod otvorenog neba.

zanzibar-7

Korisne informacije

Službeni jezici: engleski i kiswahili
Religija: islam
Valuta: Tanzanijski šiling (TZS)
Kako putovati: zrakoplovom – Abeid Amani Karume International Airport
Viza: potrebna, može se dobiti na ulazu u zemlju
Kada putovati: od lipnja do rujna
Bolesti i preventiva: nema obaveznog naputka za cijepljenje prilikom ulaska u zemlju
Smještaj: Swahili House Hotel
Diamonds Star of the East
Restorani: House of Spices
Monsoon Reastaurant

Autor: Vedrana Duić Loparić
Fotografija: Mirko Eggert
Leonard B
Roman Boed
F Mira
Sarah Tzinieris
Rod Waddington
Willem van der Horst
Roger Smith

Facebook Like Button