Curaçao tajanstveni otok karipskog mora

Karipsko more čini niz od osam država koje s jednim teritorijalnim dijelom pripadaju Karipskom moru, a jedna od takvih država je tajanstveni otok Curaçao.

karibi-1

Ove države popularno nose naziv, „Države Karipskog mora“. Većina turista koji putuju na popularne Karibe uglavnom idu na Kubu ili Dominikansku Republiku, a samo manji dio turistički orijentiranih ljudi čuo je za ovaj božanstveni otok.

Rijetko tko može se pohvaliti posjetu na otok Curaçao budući da je zbog same udaljenosti i smještaja samog otoka cijena putovanja iznimno visoka.

karibi-2

Najveći postotak posjetitelja čine stariji gosti iz inozemstva čija je platežna moć veća i onih koji si zapravo mogu priuštiti ovakvo egzotično putovanje. U narednom tekstu donosimo vam više zanimljivosti i osnovne informacije ovog predivnog otoka.

karibi-3

Informacije o otoku

Otok Curaçao pripada grupi ABC otoka (Aruba, Bonaire, Curaçao), a zemljopisno pripada Južnoj Americi. Ovaj jedinstveni otok ujedno je i najveći otok u Nizozemskim Antilima, a 2010. godine otok je službeno pripao Kraljevini Nizozemskoj.

Upravo je i to jedan od razloga zašto je najveći postotak europskih gostiju iz cijele Nizozemske. Cjelokupna površina otoka iznosi oko 444 km², a sam oblik otoka je vrlo neobičnog oblika tako da oni koji se odluče oploviti cijeli otok moraju imati na umu da će putovanje trajati više od očekivanog.

Curaçao otok kariba

U blizini samog otoka, točnije 60 km na sjeveru nalazi se Venezuela, sjeveroistočno Kolumbija, zapadno Aruba, a istočno maleni otok Bonaire. Samo ime otoka dolazi od riječi Korsou što bi na službenom jeziku papiamentu značilo otok.

Prevladava stepska klima s malo oborina

karibi-4

Stanovništvo i jezik na otoku

Prema zadnjim podacima iz 2013. godine broj stanovnika na otoku iznosi oko 160.000 tisuća.

Ovaj maleni i izoliran otok može se pohvaliti populacijom stanovništva različitih nacionalnosti koji su u prošlosti u potrazi za boljim životom postepeno naseljavali otok.

Curaçao  otok karibi

U povijesnim statistikama stoji podatak da najveći postotak stanovništva potječe od afričkih robova, Arawak indijanaca, Sefarada te naravno onih koji su nizozemskog porijekla.

Specifična informacija za Curaçaoa je da je to „najmanji“ otok na svijetu na kojem živi najviše različitih nacionalnosti iz cijelog svijeta. Na otoku se možete sporazumjeti na više od desetak jezika, a svaki lokalni stanovnik savršeno govori engleski jezik.

Stopa pismenosti je vrlo visoka, a stanovništvo otoka govori minimalno dva svjetska jezika.

Papiamento jezik je jedan od najtežih jezika svijeta budući da je nastao mješavinom više od osam svjetskih jezika. Prema zakonskim odredbama države djeca u školi od malenih nogu službeno uče tri jezika. Nizozemski, papiamento i engleski jezik.

Curaçao liker

Zanimljivosti

• Glavni grad otoka zove se Willemstad
• Curaçao je poznat po bogatoj i raznolikoj flori i fauni
• Na otoku se nalazi jedan od najpoznatijih centara za dupine
Službeni novac otoka je karipski gulden , iako postoji mogućnost plaćanja u američkim dolarima.

Važno je napomenuti da ukoliko se odlučite posjetiti ovaj divan otok svoj novac promijenite odmah u američke dolare, budući da ćete u zemlji onda morati mijenjati valutu dva puta te ćete izgubiti dio novaca na promjenama. U prodavaonicama i turističkim naseljima ne možete plaćati u eurima.

Letovi iz Europe za Curaçao mogući su samo iz Amsterdama i Njemačke, a iz Amerike iz Miamia
Glavna zračna luka zove se HATO
VIZA: Za Hrvate nije potrebna viza odnosno ne trebate ju ishoditi mjesecima prije već ju plaćate 50 dolara na licu mjestu prilikom ulaska u zemlju.
NAPOMENA: Vrše se velike i drastične provjere za razne narkotike

Više informacija možete pronaći na sljedećem linku:
www.curacao.com/en/

Autor: Marina Jakšić

Facebook Like Button