Belize neotkriveni dragulj karipskog mora prepun znamenitosti drevnih Maja

Belize je zasigurno još uvijek nedovoljno otkriven dragulj karipskog mora, destinacija prepuna znamenitosti obavijena tajnama drevnih Maja.
Koraljni greben Belizea pravi je raj za istinske ljubitelje ronjenja i podvodnog ribolova, ali i za sve one koji vole bezbrižan odmor na bisernim plažama s koktelom u ruci.

Otok Belize se prostire na oko 22 tisuće četvornih kilometara u Srednjoj Americi. Graniči s Meksikom na sjeveru i Gvatemalom na zapadu i jugu, te ima izlaz na tirkizno more Kariba.

OVDJE otkrijte još neke otoke Kariba koji bi vas mogli privući svojom ljepotom i raznolikošću

Karipski otok St. Barths, Hotel Eden Rock
Curaçao tajanstveni otok karipskog mora
Cayo Largo rajski otok u zemlji životne radosti

Na ovom rajskom otoku, bez obzira što je Belize mala zemlja, živi oko 400 000 stanovnika, što ovu zemlju čini i najrjeđe naseljenom u Srednjoj Americi. Većinu populacije predstavljaju potomci Maja i europskih doseljenika, dok je četvrtina stanovništva afričkog i kreolskog porijekla. Najveći broj stanovnika zaposlen je u poljoprivredi, koja je uz turizam, osnovna grana gospodarstva, a najbrojnije izvozne kulture su šećerna trska, limun i banane.

belize-22

Glavni grad Belizea je Belmopan

Belmopan se smjestio na ušću rijeke Belize u unutrašnjosti zemlje te predstavlja glavno gospodarsko, kulturno i turističko središte zemlje. Ne čudi stoga što ovdje ništa ne prolazi bez napojnice – niti usluga u restoranima, niti zamolba da fotografirate lokalno stanovništvo za uspomenu.

belize-24

Belizejska kuhinja

Hrana otoka Belizea spoj je brojnih kulturnih i etničkih miješanja u zemlji. Ovdje se rado jede riža u kombinaciji s piletinom i grahom te paprenim umacima, riba i morski plodovi, te citrusno voće koje raste u svakom kutu. Uz hranu se poslužuje lokalno proizvedeno pivo, vino, rum te brojni voćni sokovi.

Izdvojeno:

> Belize se iznimno ponosi izuzetnim drvetom mahagonija koji rase na otoku
> Od biljaka jedna je od najpoznatijih, vrlo tražena, crna orhideja
> Zaštitno “lice” otoka je životinja tapir, najprimitivniji vrsta kopitara biljojeda, a Belize obožavaju i nastanjuju raznobojni Tukani koje su poznati po svojim velikim kljunovima

belize-25

Znamenitosti i turističke atrakcije u Belizeu

Mnogo je toga što možete vidjeti na ovom relativno malom otoku, obzirom da Belize krije mnoge atrakcije iz biljnog i životinjskog svijeta, ali i mnogo toga što možete učiniti i biti aktivni kao rijetko gdje na svijetu.

Ronjenje na Belizeu pravi je užitak

Mnogi turisti dolaze u Belize zbog ronjenja, a prava destinacija za podvodno istraživanje je koraljni greben Belizea, koji se smjestio uz obalu ove srednjoameričke države. Dug je tristotinjak kilometara, obuhvaća više stotina cay otoka sa šumama mangrova, a svojom raskošnošću privlači i velik broj riba, pa samim time i podvodnih ribolovaca.

ronjenje

Drevni ostaci Maja

Belize je prepun arheoloških lokaliteta iz vremena Maja. Drevni grad Altun Ha nedaleko obale, Lamanai na sjeveru zemlje i Caraco u središtu Belizea, samo su dio uzbudljive arheološke ponude. Iskoristite posjet i za učenje o tradicionalnim zanatima ovoga prostora, te kupite poneku rukotvorinu.

Glavni grad

Istražite Belmopan i njegove kulturno-povijesne znamenitosti, poput zgrade skupštine koja izgledom podsjeća na hram Maja. Otkrijte bogatstvo umjetnosti u gradskim galerijama, kao i noćni život u lokalnim klubovima i restoranima. Uputite se na jednu od mnogobrojnih tura istraživanja špiljskog sustava  u okolici grada.

tukan1

Srednjoamerička divljina

Istražite floru i faunu Belizea u Planinama Maja, jedinom gorskom području u zemlji, koje se prostire uz granicu s Gvatemalom.
Iznenadit će vas planinsko područje koje obuhvaća nekoliko Nacionalnih parkova, koji se ponose zanimljivim špiljama, zanimljivim životinjskim vrstama i egzotičnim raslinjem.

belize-26

Belize city

Najveći grad Belizea smjestio se na obali Karipskoga mora, pa ne čudi što je ovdje glavno transportno sredstvo  – vodeni taksi. U njemu možete istražiti niz muzeja, a obavezna turistička odrednica jest gradski zoološki vrt koji se ponosi brojnim egzotičnim životinjskim vrstama.

belize-9

KORISNE INFORMACIJE

Službeni jezik: engleski
Religija: kršćanstvo (77 posto)
Valuta: Belizijski dolar (BZD)
Viza: potrebna – hrvatski državljani mogu se obratiti Veleposlanstvu Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Zagrebu (Ivana Lučića 4, tel.: +385 1 60 09 100)
Kako putovati: zrakoplovom – glavna zračna luka Belizea jest Philip S.W. Goldso nedaleko Belize Cityja.
Kada putovati: od prosinca do svibnja
Bolest i prevencija: Obavezno cijepljenje protiv žute groznice, a preporučeno protiv trbušnog tifusa, hepatitisa A i B. Cijepiti se možete u Zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar . Putnicima se preporučuje i da ponesu repelente za komarce, tablete protiv malarije te zaštitu od jakog sunca.
Smještaj:  Super Palm Resort i hotel Yim Saan u glavnom gradu dobar su izbor.
Restorani: Hotelski restorani mudar su odabir. Izvrsnu morsku kuhinju možete pojesti u restoranu Wet Lizard u Belize Cityju.

Oprez!

Ministarstvo vanjskih poslova RH sugerira putnicima u Belize oprez zbog povećane stope uličnog kriminala. Valja pratiti i meteorološke vijesti u zemlji jer od lipnja do studenog traje sezona tropskih ciklona, pa su moguće jake kiše i vjetar, poplave i odroni na cesti.
Pijete isključivo vodu iz boce.

Facebook Like Button