Barbados veličanstveni karispki otok za istinski i potpuni odmor

Veličanstvene špilje, rajske plaže i tirkizno more samo su dio ponude fascinantno lijepog karipskog otoka Barbados.

Barbados se prostire na svega 430 četvornih kilometara u Karipskom moru. Smješten je na istoimenom koraljnom otoku, koji je 150 kilometara udaljen od Malih Antila i 400 kilometara od obale Venezuele. Najviši vrh zemlje – Mt. Hillaby – uzdiže se tek na 336 metara nadmorske visine.

Na otoku živi oko 300 tisuća stanovnika, pa se Barbados smatra i jednim od najgušće naseljenih svjetskih prostora po četvornom metru. Iako je dio Commonwealtha, svoju je samostalnost od Britanaca stekao 1966. godine. Britanska kruna formalno gospodari preko svog guvernera, ali vlast je ipak u rukama lokalnog premijera i parlamenta koji ga postavlja. Na otoku su vidljivi ostaci engleskih običaja, pa ne čudi što je ovdje popularno igranje kriketa.

Glavni i najveći grad – Bridgetown – ujedno je i glavna luka otoka, a okuplja trećinu stanovništva.  Obiluje životopisnim trgovinama, a gotovo na svakom koraku ponudit će vam rum. Proizvodnja ruma, izvoz šećerne trske, agruma i pamuka, uz turizam su glavne gospodarske grane zemlje.

Znamenitosti i turističke atrakcije na Barbadosu
Špiljska pustolovina

Ne smijete propustiti vožnju tramvajem kroz Harrisonovu špilju, koja nudi pogled na zapanjujuće stalaktite i stalagmite, ali i prekresne vodene slapove.

Glavni grad

Istražite Bridgetown i njegove znamenitosti. Obiđite zgradu parlamenta, veliku anglikansku crkvu i sinagogu iz 19. stoljeća.

bridgetown

Šoping i kupanje

Posjetite najstarije turističko mjesto na otoku – Holetown – koji nudi čudesne plaže, izvrsne restorane i razne trgovine u kojima možete kupiti autohtone rukotvorine. Tu je i crkva sv. Ivana iz 19. stoljeća, park Folkestone te Pomorski muzej.

barbados

Cvjetna avantura

Otkrijte jedinstvene vrtove Andromeda i šumu cvijeća u St. Jospehu. Na otoku rastu i dva ogromna stable baobaba koji su dopremljeni iz Gvineje još u 18. stoljeću.

Divljina Barbadosa

Karakterističnu floru i faunu ovoga prostora otkrijte u Nacionalnom parku Farley Hill te u Rezervatu divljih životinja u St. Peteru.

KORISNE INFORMACIJE

Službeni jezik: engleski
Religija: kršćanstvo (70 posto), ateisti (20 posto), ostale vjere (10 posto)
Valuta: 1 barbadoski dolar = 100 centi
Viza: hrvatskim državljanima nije potrebna, ali za boravak do 3 mjeseca morate imati povratnu kartu. Putovnica mora biti valjana još najmanje 6 mjeseci od dana ulaska u zemlju.
Kako putovati: najbolje je zrakoplovom preko Miamija (SAD) do zračne luke u Bridgetownu
Kada putovati: ugodno je tijekom cijele godine, a špica sezone traje od prosinca do travnja.
Bolesti i preventiva: cijepljenje nije potrebno. Svakako treba imati zaštitu protiv komaraca i od jakog sunca. Karibi imaju najveću zastupljenost HIV-a izvan Afrike, a malarija jedan od najvećih problema. Prije putovanja detaljnije se informirajte na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).
Hoteli: Grand Barbados Beach Resort u Bridgetownu s 3 zvjezdice (110 eura), u Holetownu – The Fairmont Royal Pavilion Hotel s 4 zvjezdice (290 eura) i Crystal Cove by Elegant Hotels All Inclusive  s 4 zvjezdice (334 eura).
Restorani: u St. Jamesu preporučamo međunarodnu kuhinju u The Cliffu , u Holetownu treba kušati morske specijalitete u The Tides  , a karipsko-azijska jela najbolja su u restoranu The Joseph’s u St. Lawrence Gapu

Oprez!

Preporuča se piti samo flaširanu vodu i jesti u provjerenim restoranima. Bridgetown je poprilično sigurno mjesto za turiste iako je u posljednje vrijeme došlo do porasta stope kriminala. Izbjegavajte osamljene plaže i držite se glavnih turističkih zona. Oprez je preporučljiv tijekom sezone tropskih ciklona od lipnja do studenog, kada su moguće poplave, odroni zemlje, te jaka kiša i vjetar. (M. T.)

MAT / Shutterstock.com (žena)

Facebook Like Button