Ruanda zemlja tisuće brežuljaka i zapanjujućih planinskih gorila

Svi koji su posjetili Ruandu, zemlju vulkana, planinskih gorila, zelenih prašuma i živopisnih sela ratnika poželjet će to učiniti barem još jednom.

Ruanda je srednjoafrička država, a graniči s Burundijem na jugu, DR Kongom na zapadu, Ugandom na sjeveru i Tanzanijom na istoku. S obzirom da se prostire na 26 tisuća četvornih kilometara, a okuplja nešto više od 8 milijuna stanovnika smatraju je i jednom od najgušće naseljenih država Crnog kontinenta.

Grad Kigali

U Ruandi prevladavaju tek tri etničke grupe: Hutu, Tutsi i Twa, koje se bave ratarstvom, stočarstvom i lončarstvom.

U glavnom i najvećem gradu Kigaliju, koji se prostire središnjim dijelom zemlje, živi oko milijun stanovnika. Ujedno to je i gospodarsko, administrativno i kulturno središte Ruande.

Ruanda Kigali tržnica

Imajte na umu da je ovo zemlja prijateljski nastrojenih ljudi, ali i nacija koja nije zaboravila građanski rat, niti mnoge izgubljene živote. Ne dirajte u te rane, a nemojte nuditi ni svoje mišljenje o politici. Budite oprezni i kad razgovarate sa starijima – jer se direktno obraćanje i gledanje u oči smatra znakom  nepoštivanja.
Također, mnogi stanovnici ove zemlje ne vole niti fotografiranje smatrajući još uvijek da im možda uzimate dušu. No, to su ipak samo pojedinci, ostali će s radošću prihvatiti vaš objektiv:)

Ruanda hrana

Ruandska kuhinja kombinira tradicionalne afričke i europske namirnice. Ovdje je vrlo popularan kozji kebab, ali i piletina te riba s roštilja. Proteini se poslužuju uz rižu, krumpire, grahorice i nezaobilazne banane, te služe uz čaj, kavu, voćne sokove i pivo. Ako imate avanturističkog duha probajte i pivo od banane (urgwagwa).

Ruanda Vulkan

Znamenitosti i turističke atrakcije u Ruandi:
1. Vulkani i planinski gorile

Posjetite Parc National des Volcans koji se prostire na 130 četvornih kilometara, na sjeverozapadu Ruande. U ovom parku možete razgledati čak pet vulkana, uključujući i najvišu točku države koja se izdiže na  4507 metara nadmorske visine, na ruandskoj planini Karisimbi. Park je poznat i po planinskim gorilama koje ovdje obitavaju.

Ruanda zlatni majmun

2. Glavni grad

Kigali je u ratu preživio brojna razaranja, ali je uz pomoć međunarodnih institucija uspio obnoviti većinu građevina. Jedna od glavnih atrakcija grada jest i Memorijalni centar žrtava genocida. Uputite se i u Centar ruandskih zanata, gdje možete razgledati tradicionalne predmete od lončarije.

Banane ruanda

3. Jezero Kivu

Želite li se odmorite u idiličnom krajoliku jednog od velikih afričkih jezera – posjetiti Gisenyji. Riječ je o  gradiću na sjevernoj obali jezera Kivu na zapadu Ruande, koja nudi mogućnost brojnih vodenih aktivnosti. Ipak, imajte na umu da je na pojedinim dijelovima jezera otkrivena značajna količina plina metana – pa su konzultacije s lokalnim stanovništvom  – neizbježne.

Životinje ruanda

4. Butare

Želite li istražiti povijest ove države posjetite Nacionalni muzej koji se smjestio u gradu Butare na jugu zemlje. Treći grad po veličini u Ruandi nazivaju i njegovim intelektualnim središtem, jer se ovdje nalazi i glavno sveučilište.

Ruanda selo ratnika

5. Ruandski safari

Istražite ruandsku divljinu u Nacionalnom parku Akagera, koji se proteže na 2500 četvornih kilometara prema granici s Tanzanijom. Afrička savana dom je za brojne životinjske predstavnike, kao što su zebra, slon, te na stotine ptičjih vrsta.

Ruanda dječak

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: ruandski, engleski i francuski
Religija: kršćanstvo (93 posto)
Valuta: ruandski franak (RWF)
Viza: potrebna – pribaviti je možete preko Veleposlanstva Republike Ruande u Berlinu
Kako putovati: zrakoplovom –glavna zračna luka Ruande jest Kigali International Airport nedaleko glavnoga grada.
Bolesti i prevencija: potrebno cijepljenje protiv žute groznice tri tjedna prije putovanja. Cijepiti se možete u Zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar u Zagrebu.
Kada putovati: Od lipnja do rujna
Smještaj: Hotel Serena  i Hotel des Mille Collines  u glavnome gradu.
Restorani: Hotelski restorani uvijek su pametan izbor. Republica u Kigaliju nudi odličan izbor hrane iz cijeloga svijeta, dok ćete u restoranu Khana Khazana pojesti izvrsni indijski curry.

Oprez!

Ministarstvo vanjskih poslova RH savjetuje oprez prilikom odlaska u ovu zemlju, jer se ista oporavlja od građanskog rata iz devedesetih godina.
Osobit oprez je preporučljiv na graničnom području s DR Kongom i Burundijem.
Imajte na umu da je Ruanda vrlo konzervativna zemlja, pa je pristojno odijevanje poželjno.
Suzdržite se i od bilo kakvog rizičnog ponašanja, jer je u Ruandi i visoka stopa zaraženosti AIDS-om.
Pijte isključivo flaširanu vodu.
Izbjegavajte i led u piću, jer se radi od lokalne vode iz slavina.
Jedite u hotelskim i inim provjerenim restoranima.

Tekst i fotografije: Diana Mikloš

Facebook Like Button