Ples ratnika Ruande u Iby’iwacu tradicionalnom selu

Ruanda je zemlja kulturnog bogatstva u kojem dominira tradicionalni ples, sviranje bubnjeva, kazalište, izrada prekrasnih maski od drveta. Tradicionalno selo Iby’iwacu u kojem žive stanovnici koji se danas bave uglavnom stočarstvom i zemljoradnjom žive podno ugaslih ili još uvijek aktivnih vulkana poput Nyragongo.

ruanda-01-vrac

Već desetljećima obnavljaju svoju tradiciju sviranja bubnjeva i tradicionalnih plesova, a djeca ih počinju učiti već od svoje pete godine. U selu dan danas postoji poglavica koji turiste vodi kroz cijeli niz događanja. Stanovnici tog pitoresknog sela dočekuju svoje goste tradicionalnim ratničkim plesom ili još zvanim „Plesom junaka“ kada se doživljava nadnaravno iskustvo osjetila pri glasnom odjeku siline bubnjeva i pjevu i povicima plesača.

Govori se za njih da su nekoć pjevali Bogovima kojima je bilo dosadno, no kada su im dosadili oni su ih spustili na zemlju i od tada su oni kraljevi plesači i ratnici na afričkom tlu Ruande. Kada bi se slavio rođendan kralja ili kraljeve djece te neka pobjeda stavljali bi na glavu bogate ukrase kako bi pokazali svoju snagu i moć.

Ovo, danas turističko selo koje lijepo prihoduje od zabavljanja turista, još uvijek koristi moć seoskog vrača koji ih liječi pripravcima od okolnih biljaka i trava, a moćna riječ „Guma, guma“ koju konstantno ponavlja izrađujući napitak ili smjesu znači „Naprijed, naprijed, daj,daj“ što energetski utječe na moć lijeka.

ruanda-02-selo

ruanda-03-djeca

ruanda-04-lijecnik

Veliku sreću i zadovoljstvo seljani izražavaju u vjenčanoj plesnoj povorci kada svi zajedno plešu i pjevaju čime pokazuju vjenčanom paru da im žele sreću i veselje u budućem zajedničkom životu. Tada se plešu i tradicionalni plesovi koji u svakom čovjeku probude hormon sreće do te mjere da ne bi prestali plesati i pjevati s prekrasnim narodom sela Iby’iwacu.

Autor teksta: Diana Mikloš
Fotografije i video prilozi: Diana Mikloš

Putovanje omogućio: Turkish Airlines

Turkish Airlines Inc.

Trg Bana Josipa Jelačića 4/1 10000 ZAGREB
Tel: +385 1 4921 855
e-adresa: opostoglu@thy.com

Facebook Like Button