Kigali glavni grad Ruande koji se pamti

U samom geografskom centru Ruande smjestio se glavni grad Kigali.

Ovaj živopisan grad, koji broji nešto preko milijun stanovnika, smješten je na visini od 1570 metara te se prostire na tri brežuljka i okružen je brdima i udolinama prepunih drveća banana i bujne zelene vegetacije.

kigali stanovnik

U ovom, po mnogočemu tipičnom afričkom gradu, prepunom štandova uz glavnu cestu, malih radnjica i dućančića, mogu se vidjeti i elitniji dijelovi grada s vilama i dobrim restoranima, a centar je u mnogočemu nalik na moderan zapadnjački grad.

No, ono što oduševljava je u spektakularan pogled na okolne zelene brežuljke i planine te uredno obrađena terasasta tla.

žena i dijete kigali

Urbanizacija Kigalija kaže da se neboderi mogu graditi samo u središtu grada, a oko njega kuće najviše do 3 kata. U bilo kojem dijelu grada mogu se zapaziti velike, pomno zasađene različite vrste zelenila i cvijeća.

Zahvaljujući tropskoj klimi sa sušnim i dva izražena kišna perioda te temperaturama koje ne padaju ispod 15C ovdje savršeno uspijeva drveće, ukrasni grmovi, a zelene trave ima na pretek.

Čistoća je ovom gradu na zavidnom nivou, a postižu je tako što gradonačelnik stalno organizira masovna okupljanja građana koji čiste svakog kutak.
Ono što i nije pohvalno je visoka koncentracija smoga, jer katalizatori na vozilima ovdje još uvijek nisu obvezna.
Grad Kigali je osnovan tek 1907. godine od strane njemačkih kolonizatora, a glavnim je gradom postao tek 1962., nakon proglašenja neovisnosti ove raskošno lijepe Ruande.

kigali-5

Ako želite upoznati stvarni život stanovnika Kigalija posjetite Nyabugogo tržnicu

.
Tržnica je mjesto koje vrvi ljudima u svakom kutku svijeta, ali tržnica u Kigaliju je posebna priča. U više nego mračnom i velikom prostoru ispod niskog krova zaustavlja se protok zraka i svjetla, prostora prepunog štandova najživopisnijeg povrća i voća čudesnih oblika i boja, koje možda nikada niste niti vidjeli.

Tržnica je podijeljena prema temama kao što je hrana, proizvodi od plastike, suveniri, odjeća i obuća i na kraju izuzetno zanimljiv dio gdje sjede krojači koji na mjestu pružaju sve vrste usluga, a njihovi šivaći strojevi su oni koji se još mogu eventualno vidjeti na nečijem tavanu, a stvaraju zaglušujuću buku.

Tržnica kigali perad

Posebno osjetljiv dio je onaj u kojem se prodaje živa perad, jer su kokice poslagane jedna na drugu u malim drvenim kutijama, a najbolji primjerci vade se van i vješaju za noge kako bi ih se moglo dobro promotriti pri kupovini. Ovaj prizor, za nas zapadnjake, prilično je mučan, ali tu se perad kupuje upravo tako.

U želji da fotografirate sve prizore ovog živopisnog svijeta možete naići i na ozbiljne prijetnje.
Naime, mnogi nisu oduševljeni fotografiranjem, čak možete čuti ozbiljnije prijetnje primijete li da ih ciljate objektivom, jer vjeruju da im tako uzimate dušu.

Tržnica (2)

U jednom času je naš vodič čak morao objašnjavati da nemamo nikakve loše namjere, već ih fotografiramo za uspomenu, no nakon toga nas je zamolio da fotografiramo samo one osobe koje nam to odobre.

kigali-8

Taksisti daju poseban doprinos doživljaju, živosti i atrakcije gradu

Taxi, mini busevi, su jarkih boja, obično oslikani u čast neke od američkih reperskih zvijezdi, superheroja ili europskog nogometnog kluba i kruže gradom kao bi dobili što više putnika.

Ne morate se ni truditi saznati dnevni red vožnje, taxi mini bus kreće kad se napuni, a putnike ukrcava ili iskrcava prema potrebi uz put. Na njima nema oznake početnog ili završnog stajališta nego vozači glasno izvikuju odredište.

Još jeftinija varijanta prijevoza su moto taksiji, koji zuje nezamislivim brzinama na svojim motorčićima. Prevoze ljude i njihovu prtljagu koja je ponekad veća i teža od oboje putnika na motoru.

Moto taksisti su upečatljivi i uniformirani pa ih možete prepoznati po plavim ili zelenim kacigama. Vožnja moto taxijem koštat će vas 1 Dolar za 1 prijeđeni kilometar.

Jednako popularan je i bicikl taxi gdje vožnja košta jednako kao i moto taxi.
Nije neobično vidjeti dva putnika na biciklu s ogromnom prtljagom koja balansira u vožnji gdje promatrač ima dojam da će se strmoglaviti na prvom zahtjevnijem zavoju, no ovdje je to uobičajena scena.

kigali-2

Ceste su u izvanrednom stanju i intenzivno se stalno grade nove. Uglavnom su graditelji Kinezi ili Indijci koji su se kao investitori u Ruandi i više nego dobro snašli.

ceste kigali

U gradu se parkiranje ne naplaćuje što je fantastično osvježenje.

kigali-4

Pojedini dijelovi grada bliješte u žarkim bojama reklama , a u glavnom su to panoi s Pepsi Colom koja je u ovom dijelu svijeta još za nijansu popularnija od slave Coca Cole.. Osobito su uočljive reklame na pročeljima zanatskih radnji, razno raznih trgovina ili uslužnih djelatnosti.

kigali štandovi

Više ili manje vješti soboslikari, osim imena radnje, vlasnika i telefonskog broja na fasadama oslikavaju ili ispisuju čime se dotična radnja bavi.

Tako se na fasadama može vidjeti oslikan kruh, krave, konzerve, boce s vodom, ljudi u tradicionalnim nošnjama, nakit ali i tipični znaci zapadnjačke kulture hip-hop moda, naočale, mobiteli ili slike iz modnih časopisa.

kigali-1

Rezidencijalni dio je, za očekivati, prepun velikih vila oko kojih se uzdižu visoke ograde od gustog raslinja ili kovanog željeza, ali je na gotovo svakoj bodljikava žica.
U gradu se mogu vidjeti četvrti gdje vidno stanuju financijski uspješniji građani, a što se vidi po izgledu kuća i načinu gradnje. U slučaju da želite iznajmiti kuću s otprilike tri sobe, dvije garaže i okućnicom to će vas koštati mjesečno oko 500 dolara.

kigali stanovnici

Ostali stanovnici, uostalom i svugdje, s manjim prihodima, žive po rubnim dijelovima grada gdje su kuće građene od opeke, zemlje i nemaju tako kultivirane okućnice. No, bez obzira na količinu novca ovdje su sve kuće tradicionalno vesele zbog svojih žarkih pročelja i svojih, uglavnom, srebrnih i otvoreno plavih krovova.

kigali-9

Znamenitosti grada

Među najzapaženije objekte za posjet spada Kigali memorijalni centar, koji se hvali nazivom najboljeg muzeja u Africi. Luksuzni “Hotel des Mille Collines”, hotel je koji poznatiji po svom filmskom imenu “Hotel Ruanda”, a nažalost je vezan za tužne događaje iz prošlosti kada je ovdje vladao građanski rat između dvaju naroda Hutu i Tutsi.

Dan danas zabranjeno je pitati bilo kojeg stanovnika Ruande kojem narodu pripada, jer je takvo pitanje kažnjivo i zatvorom.

kigali-7

Hotel des Mille Collines je sada luksuzno zdanje u kojem smo i mi odsjeli, a zanimljivo je da ga je današnja vlasnica kupila za 2 milijuna dolara, a sada već ima ponude od 45 milijuna dolara u slučaju da ga želi prodati.

kigali-3

Svaki od boljih hotela u Ruandi, naročito u Kigaliju, ima posebne mjere opreza kako za goste tako i za ostale posjetitelje hotela te sve osobe i njihova prtljaga prolaze kroz detektor, a hoteli su pod budnim okom niza naoružanih čuvara, što je zapravo postalo posve normalno i u velikoj većini ostatka svijeta.

Od ostalih znamenitosti “Natural History Museum” prvi i jedini muzej posvećeni prirodnim znanostima također je zanimljivo posjetiti.

Ako želite nabaviti originalne suvenire svratite na market suvenira na čijim štandovima možete kupiti umjetnine od keramike, bubnjeve, košare drvoreze, maske, skulpture ili nakit. Početna cijene zna biti dosta visoka pa se spremno upustite u cjenkanje.

Kigali je relativno siguran grad no ipak trebate pripaziti na svoje stvari u gužvi te izbjegavati noćne obilaske.

Zračna luka u Kigaljiu je 2014. godine zauzela 7. mjesto među afričkim zračnim lukama. Pozicija relativno blizu gradskog središta i smještena u okruženju grada u današnje vrijeme predstavlja glavni nedostatak te se uskoro predviđa izgradnja nove zračne luke.

Korisne informacije:

Službeni jezik Ruande je kinyarwanda ali francuski i engleski nisu na odmet
Valuta: Ruandski franak (RWF)
Restorani: Pasha restaurant
Hoteli: Hotel des Mille Collines

Par izraza na kinyarwanda jeziku:
Hvala: Murakoze
Da: Yego
Ne: Oya
Zdravo: Muraho
Oprostite: Mpole
Dobro jutro: Mwaramutse
Doviđenja: Murabeho

Autor: Diana Mikloš
Fotografije i video: Diana Mikloš

Putovanje omogućio: Turkish Airlines

Turkish Airlines Inc.

Trg Bana Josipa Jelačića 4/1 10000 ZAGREB
Tel: +385 1 4921 855
e-adresa: opostoglu@thy.com

Facebook Like Button