Zeleni čaj iz Ruande: intervju s Robertom Rwanyange u Gisakura Tea tvornici

Robert Rwanyange kontrolor je kvalitete čaja u tvornici Gisakura Tea u Ruandi te smo kroz razgled i posjet tvornici zelenog čaja saznali kroz intervju, od ovog izuzetno simpatičnog domaćina, sve tajne branja, rasta i obrade čaja koji je najtraženiji u cijelom svijetu.

Kako je u Ruandi na prvom mjestu izvoza zeleni čaj, a tek onda kava, posjetili smo tvornicu za otkup i preradu. Razgovarali o samom procesu proizvodnje tog savršenog napitka, a saznali nešto i ouvjetima rada u toj većoj lokalnoj tvornici čaja.

OVDJE saznajte više o ovoj zelenoj i brdovitoj afričkoj zemlji

Ruanda iz naslonjača, srce Afrike kroz spektakularne prizore prirode u zemlji gordih gorila

beracica-s-djetetom

W: Zašto je Ruanda tako dobro podneblje za proizvodnju zelenog čaja?
Tropska klima s kišama koje obimno natapaju zemlju te vulkansko tlo idealno je za rast grmova sa lišćem koje se bere i poznato je kao zeleni čaj.

W: Ruandi je na prvom mjestu gospodarstva izvoz zelenog čaja.Tek na drugom mjestu je izvoz kave. Gdje sve izvozite taj proizvod?
Zeleni čaj je biljka koja ovdje raste tijekom cijele godine za razliku od kave koja raste samo sezonski. Izvozimo tijekom cijele godine 7 vrsta zelenog čaja, a najviše u Veliku Britaniju i u zemlje Bliskog istoka.

tvornica-caja-susara

W: Koliko košta čaj prilikom izvoza u strane zemlje?
Za 1 kg čaja uzimamo, ovisno o vrsti, između dva i pol i tri dolara. Tri dolara po kilogramu košta najkavlitetniji zeleni čaj.

W: Kako se procjenjuje kvaliteta listova? Koji je način berbe?
Beru se samo dva gornja lista i jedan pupoljak. Ponekad se zna ubrati i po četiri listića, što nije dobro te se takva berba odbacuje, jer su listići premladi. Znači skroz mladoi listići ne smiju se ubrati.

W: Kako izgleda proces proizvodnje nakon što se lišće doveze u tvornicu?
Proces započinje prijemom lišća. Pri zaprimanju lišće važemo i radimo analizu zelenog lista. Analiza zelenog lista, ovisno o čaju koji se bere na plantaži, daje podatke o kvaliteti. Nakon procjene kvalitete važemo listove te ih plaćamo beračima po kili.

plantaza-po-noci

Lišće prvo odlazi na sušenje i taj postupak je najduži u cijelom procesu. On traje između 14 i 18 sati kada lišće gubi i do 70% vode. Slijedi proces oksidacije koji čaju daje okus, boju i čvrstoću. Prilikom tog procesa boja lišća se mijenja i prelazi od svijetlo zelene do svijetlo smeđe te na kraju do tamno smeđe boje. Za naglasiti je da se za peći koristi isključivo drvo eukaliptusa zato što on ne mijenja miris čaja pri sušenju lišća. Drvo eukaliptusa zabranjeno je sijeći u određeno doba godine tako da je proces prerade čaja u ovoj tvornici zaista jedinstven.

https://www.youtube.com/watch?v=pEskAVuXWGY

W: Vi ste kušač čaja i ujedno i kontrolor kvalitete čaja. Kako točno kušate čaj i određujete njegovu kvalitetu?
Kada je čaj na kraju skroz spreman za kušanje, a to je svakih sat vremena, ja kao analizator kušam svaku vrstu i određujem da li je on dovoljno dobrog okusa. Čaj prvo mora odstajati u provreloj vodi 5 minuta. Na 5 grama čaja ulijeva se decilitar i pol uzavrele vode. Čaj se kuša tako što se prvo usrče u nozdrve nosa i onda izbacuje van kroz usta. Mora se ustanoviti da čaj nije presušen ili prepržen, jer bi to značilo da nije dobar. Ako su svi elementi kvalitetni onda ga ja odobravam. Ako je okus u svim elementima zadovoljavajuć onda ta „tura“ osušenog čaja može ići u pakirnicu.

tvornica-caja-proizvodnja

W: Koliko ljudi radi u ovoj tvornici i koji su uvjeti rada u njoj?
U samoj tvornici radi svakodnevno 250 ljudi, a na plantažama zelenog čaja još oko 700 ljudi.
Tvornica radi neprekidno, u tri smjene. Smjene traju od 03:00h ujutro do 11:00h, zatim od 11:00h do 19:00h navečer, te treća od 19:00h do 03:00h ujutro. Dakle, tri smjene. Radno vrijeme je 8 sati po smjeni.

W: Što je misija tvrtke?
Kao što vidite ovdje na plantaži radi lokalno stanovništvo koje dobiva novac za svoj rad. Nakon berbe i prodaje čaja pomažemo osnovne škole u okolici.

tvornica-caja-znak

W: Da li smiju raditi i djeca u vašoj tvornici?
Ne, ne … nikako ovdje ne možete vidjeti djecu. Tu nema djece. Ne, ne.

 

https://www.youtube.com/watch?v=NIMv9oYbdG0

 

Autor teksta: Diana Mikloš
Fotografije i video prilozi: Diana Mikloš

Putovanje omogućio: Turkish Airlines

Turkish Airlines Inc.

Trg Bana Josipa Jelačića 4/1 10000 ZAGREB
Tel: +385 1 4921 855
e-adresa: opostoglu@thy.com

Facebook Like Button