Etiopija

Siromašna zemlja s niskim postotkom nezaposlenosti i bogatim prirodnim ljepotama zaokuplja pažnju istinskih turističkih pustolova.

U rogu Afrike, na istoku Crnog kontinenta – smjestila se Etiopija. Prostire se na oko 1,1 milijun četvornih kilometara od čega polovicu teritorija zauzima Etiopska visoravan. Dom je to za osamdesetak različitih etničkih grupa, koji se izrazito ponose svojom neovisnošću jer, za razliku od drugih afričkih naroda – nikada nisu bili kolonizirani (izuzev pet godina talijanske polu-vladavine od 1936 do 1941.)

Etiopija nema izlaz na more, a omeđena je Eritrejom, Zapadnim i Južnim Sudanom, Kenijom, Somalijom i Đibutijem. Iako siromašni, Etiopljani imaju izrazito nisku stopu nezaposlenosti ( 5 posto), a najjaču gospodarsku granu čini poljoprivreda kojom se bavi čak 80 posto stanovništva od sveukupno 73 milijuna.

Glavni grad Etiopije je Adis Abeba (ujedno i sjedište Afričke unije) koji se smjestio u podnožju planine Entoto na 2400 metara nadmorske visine. Najpopularniji simbol grada jest spomenik Yekatit 12 na Trgu žrtava – rad hrvatskog kipara Antuna Augustinčića i njegovih suradnika. Turisti rado obilaze i  posljednje počivalište Haile Selassieja – katedralu Svetoga Trojstva, Etnografski muzej, ali i tržnicu Merkato – jednu od najvećih u istočnoj Africi. Ovdje možete i kupovati po povoljnim cijenama, osobito ako ste zainteresirani za rukotvorine od drva i kože, tepihe, afričke začine, kavu…

Etiopska kuhinja izrazito je popularna u svijetu, a većinom se temelji na dobro začinjenom hrani od mesa i povrća. Wat je etiopska verzija začinjenog curryja, a često se jede i kifto (vrsta začinjenog goveđeg gulaša) koji se poslužuje uz injeru (etiopski spužvast kruh koji nalikuje tortiljama). U zemlji se rado pije tej (etiopsko vino od meda), te kava od lokalno uzgojenih zrna.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Etiopiji:
  1. Lucy

Louvre ima Mona Lisu, a Etiopski nacionalni muzej – smješten u Adis Abebi – ima Lucy. Riječ je vjerojatno najpoznatijem fosilu pračovjeka na svijeta, koji datira od prije 3,2 milijuna godina. To je pravo mjesto za istražiti bogatu arheološku i kulturnu povijest Etiopije. Ljubitelji povijesti mogu se uputiti i u Aksum, na samom sjeveru zemlje, koji je nekoć bio etiopski glavni grad.

  1. Vodopad Tis Isat

Jedna od najvećih atrakcija Etiopije jest vodopad Tis Isat, što na amharskom jeziku znači voda koja se dimi. Grandiozni slapovi padaju s 45 metara visine, a nalaze se na rijeci Plavog Nila – 30 kilometara nizvodno od etiopskog grada Bahir Dara.

  1. Nacionalni parkovi

Etiopija se diči s desetak prekrasnih nacionalnih parkova. Želite li istražiti etiopsku divljinu krenite u Nacionalni park Awash, koji se smjestio 225 kilometara istočno od glavnog grada, u pokrajini Afar. Ovdje ćete pronaći neke zanimljive endemske biljke i autohtone životinjske vrste poput dik-dik antilope, impale te velik broj egzotičnih ptica. Na raspolaganju vam su i Nacionalni park Omo, Mago, Neshisar, Yangudi…

  1. Aktivni turizam

Ljubitelji adrenalinskih aktivnosti u Etiopiji će doći na svoje. Isprobajte rafting na poznatoj rijeci Omo koja protječe sjeveroistočnim dijelom zemlje. Imate li alpinističkih sklonosti odvažite se na osvajanje najvišeg vrha Etiopije – Ras Dashan (4550 m).

  1. Dvorci i palače

Etiopija je jedna od rijetkih afričkih zemalja koja se može podičiti neobičnom kolekcijom dvoraca i palača. Kraljevski zamak Fasil Ghebbi, dvorac Fasilides i zamak Menteyab samo je dio njihove ponude, koje se nalazi  u gradu Gondaru. Nekadašnja prijestolnica etiopskih vladara smjestila se na sjeverozapadu zemlje u povijesnoj pokrajini Bedžemder.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: amharski; (u zemlji se govori još osamdesetak jezika i dvjestotinjak narječja) u uslužnim djelatnostima naići ćete i govornike engleskog jezika
Religija: kršćanstvo (50 posto); islam (45 posto)
Valuta: etiopski birr (ETB)
Viza: potrebna – najbliže veleposlanstvo nalazi se u Rimu (Via Andrea Vesalio, 16-18, t: 0039 (06) 44 16161, e-mail: info@ethiopianembassy.it)
Kako putovati: zrakoplovom; glavna zračna luka Etiopije – Međunarodna zračna luka Bole smjestila se u glavnom gradu Adis Abebi.
Bolesti i prevencija: preporuča se cijepljenje protiv žute groznice, a postoji i velika opasnost od malarije, dizenterije, hepatitisa A i B.
Kada putovati: Etiopija ima tropsko monsunsku klimu, ali i mnogo umjerenije temperature od drugih zemalja u blizini ekvatora. Izbjegavati kišnu sezonu koja traje od lipnja do rujna.
Smještaj: Addis Regency Hotel u glavnome gradu, kao i Addis Sheraton – odličan je odabir.
Restorani: Najbolja tradicionalna kuhinja jede se u restoranu Yod Abyssinia u glavnome gradu ili restoranu Habesha.

Oprez!

Pijte isključivo flaširanu vodu. Jedite u hotelskim i inim provjerenim restoranima. Poštujte pravila i zakone zemlje iako vam iz zapadnjačke perspektive zvuče nevjerojatno i čudno. Primjerice,  homoseksualizam je ilegalan i ne tolerira se.  Ako ste muškarac, nikad se ne obraćajte direktno Etiopljanki – nemojte je niti gledati u oči – već  muškarcu s kojim je u društvu. Poduzmite mjere opreza protiv bolesti,  a pazite na svoje dokumente i novac. Iz države smijete iznijeti tek 100 birra.

Naslovna fotografija: Hector Conesa / Shutterstock.com

Facebook Like Button