Gvineja

Ova zapadnoafrička zemlja nije tipična turistička destinacija. Zahtijeva određene sigurnosne pripreme i oprez, ali i nudi obilje zabave.

Na zapadu Crnog kontinenta i uz obale Atlantskog oceana smjestila se Gvineja. Njezin teritorij pretežno je nizinski (afričke savane), a proteže se na 245 tisuća četvornih kilometara. Okružena je Senegalom i Gvinejom Bisau na sjeveru, Malijem na sjeveroistoku, Bjelokosnom Obalom na istoku, Liberijom na jugu i Sijera Leonem na jugozapadu.

Unatoč bogatim nalazištima zlata i dijamanata, Gvineja je siromašna zemlja gotovo nepostojeće infrastrukture. U njoj živi oko 10 milijuna stanovnika koji se pretežno bave poljoprivredom. Ipak, zemlja je to i zapanjujućih prirodnih ljepota. Oko planine Nimba (Richard-Molard) na granici sa Bjelokosnom Obalom nalazi se zadivljujući rezervat, pod zaštitom UNESCO-a, koji okuplja endemsku floru i faunu ovoga prostora. Na veliku žalost brojnih ljubitelja prirode ovdje je riječ o striktnom rezervatu, koji nije moguće turistički posjetiti.ž

Glavni grad i luka Gvineje jest Conakry. Osnovan je potkraj 19. stoljeća od strane Francuza, a predstavlja glavno kulturno i trgovačko središte zemlje.
Francuski utjecaj na gastronomiju ovoga prostora je izuzetno primjetan u svakodnevnoj kuhinji, ali su vidljivi i afrički utjecaji. Ovdje se tako jede juha od kukuruza, riža s dodatkom povrća i mesa, piletina i riba, a piju se afričke robne marke piva i široka paleta voćnih sokova.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Gvineji:
  1. Gvinejska divljina

Istražite najveći nacionalni park u Gvineji po imenu Gashaka-Gumti s jednom od rijetkih preostalih kišnih šuma na svijetu. Park se prostire na oko 6000 četvornih kilometara na sjeveroistoku zemlje, a ovdje možete susresti neke od najprepoznatljivijih afričkih životinja poput čimpanzi, lavova, ali i afričkih morskih krava.

  1. Kulturni spomenici

Posjetite glavni grad Conakry i otkrijte kulturnu povijest ovoga grada. Na raspolaganju vam je razgledavanje Velike džamije, Nacionalnog muzeja, ali i mnogih kulturnih spomenika u centru grada. Obavezno posjetite i njihove botaničke vrtove, kao i glavnu tržnicu na otvorenom – Marche Madina.

  1. Morske aktivnosti

Uputite se na jednu od prekrasnih plaža Atlantskog oceana i uživajte u kupanju i sunčanju. Preporučamo vam odlazak u eko selo Sabolan, udaljen dva sata vožnje od glavnoga grada, koje je smješteno tik uz obalu.

  1. Planinarite

Ljubitelji planinarenja odvažit će se na posjet planinskog područja Fouta Djallon u središnjem dijelu Gvineje, koja se prostire na prosječnoj visini od oko 900 metara. Uživajte u prekrasnim krajolicima, zbog koje neki ovaj prostor nazivaju i afričkom Švicarskom.

Uživajte u glazbi

Ako želite uživati u pravoj afričkoj glazbi – Gvineja je savršena odrednica. Uputite se u neki od lokalnih barova i klubova (u pratnji neke poznate lokalne osobe) i poslušajte uzbudljive ritmove afričkih instrumenata kore i ngonija . U Gvineji je rođen poznati afrički glazbenik Mory Kante.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: francuski
Religija: islam (85 posto); kršćanstvo (8 posto); animističke vjere (7 posto)
Valuta: gvinejski franak (GNF)
Viza: potrebna – pribaviti je možete preko Veleposlanstva Republike Gvineje u Zagrebu  (Švarcova 18, Tel. + 385 1 23 03 964)
Kako putovati: zrakoplovom; glavna zračna luka Gvineje jest Conakry International Airport u blizini glavnoga grada.
Bolesti i prevencija: obavezno cijepljenje protiv žute groznice. Cijepiti se možete u Zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar  u Zagrebu. Opasnost je velika i od zaraza malarijom, pa treba poduzeti preventivne korake.
Kada putovati: Gvineja ima tropsku klimu, pa bi trebalo izbjegavati kišnu sezonu koja traje od travnja do studenog.
Smještaj: Hotel del Niger i Riviera Royal Palace u glavnome gradu dobar su odabir.
Restorani: Hotelski restorani su poželjna destinacija, a preporučiti se može restoran Le Cedre, kao i  Le Waffou u glavnome gradu.

Oprez!

Imajte na umu da je Gvineja zemlja s visokom stopom kriminala i korupcije. Ovdje su česte i krađe, pa uvijek pazite na svoje dokumente, novac i drugu imovinu. Izbjegavajte fotografiranje vojnih objekata i političkih zgrada, jer bi vas mogli okarakterizirati kao špijuna i poslati u zatvor.

Pijte isključivo flaširanu vodu. Izbjegavajte i led u piću, jer se radi od lokalne vode iz slavina. Jedite u hotelskim i inim provjerenim restoranima. Ako ste žena, poštujte tradiciju mjesta i nemojte izazivati prenapadnim odijevanjem. Ovo je ipak muslimanska zemlja, pa su pokrivena ramena i noge, stvar opće kulture.

Facebook Like Button