Senegal zemlja neistraženih afričkih ljepota

Zašto je popularni reli Pariz-Dakar godinama završavao ovdje? Uz malo opreza i planiranja, hrabri putnici dobit će odgovor i na to pitanje.

Senegal se prostire na oko 196 tisuća četvornih kilometara u zapadnoj Africi. Graniči s Mauritanijom na sjeveru, s Malijem na istoku, s Gvinejom i Gvinejom Bisau na jugu, te Atlantskim oceanom.

Ovo je zemlja s tropskom klimom i uglavnom pješčanim ravnicama. Izuzetak je tek brdovit jugoistok zemlje u kojem se nalazi i najviša točka Senegala (581 m).

U Senegalu živi oko 10 milijuna stanovnika, koji ponajviše pripadaju etničkim skupinama Wolof, Fulani te Serer. Populacija se uglavnom bavi ribarstvom i poljoprivredom, dok je kikiriki glavni izvozni proizvod.

Gorée, Dakar, Senegal

Glavni grad Dakar smjestio se na poluotoku Cape Verde, čiji se rt smatra i najzapadnijom točkom Crnog kontinenta.

Senegalska kuhinja pretežno se temelji na ribi i riži, pa ne čudi što njihovo nacionalno jelo – ceebu jen – sadrži ove dvije namirnice, a jede se rukama iz velike posude.

Lokalna gastronomija poznata je i po obilnom korištenju kikirikija, piletine te raznoga povrća. Ovdje se rado pije čaj i voćni sokovi – dok je alkohol uglavnom zabranjen.

senegal koalack

Znamenitosti i turističke atrakcije u Senegalu:
Kontraverzni afrički spomenik

Istražite Dakar – nekoć znan i kao završna točka popularnog relija.
Razgledajte Veliku džamiju, muzej afričke umjetnosti i arhitekturne zanimljivosti Goreea (otočića nasuprot grada).

Obavezno razgledajte i kontraverzni spomenik afričke renesanse, koji simbolizira otpor prema europskim kolonizatorima. Postavljen je 2010., a podiže medijsku prašinu jer je napravljen u Sjevernoj Koreji.

Senegalska divljina

Otkrijte afričku floru i faunu karakterističnu za ovaj prostor u prirodnom rezervatu Fathala, koji se smjestio na jugozapadu zemlje, a prostire se na oko 2000 hektara.

Na raspolaganju vam je i Nacionalni park Niokolo Koba, koji se smjestio u pokrajini Tambacounda, a kojom protječe rijeka Gambija.

Sine Saloum Delta, Senegal

Touba

Posjetite sveti grad Senegala – Touba – koji se smjestio u središnjem dijelu zemlje. Grad je to u koji hodočasti tisuće Senagalaca islamske vjeroispovijesti, ali i mjesto na kojem je pokopan njegov osnivač – šeik Aamadu Bamba Mbakke.

Pecanje i kupanje

Senegalski gradić Palmarin prostire se na polutotoku Cape Verde.
Zapadni dio obuhvaća zadivljujuće plaže uz obalu Atlantskog oceana, a istočni dio istoimeni prirodni rezervat. Ovdje možete uživati u kupanju, istraživanju prirode, te pecanju.

Kameni krugovi

Nioro duR ip, Keur Ali Lobe, Sali, Kau-Ur to Wassau i Ker Batch u središnjem Senegalu imena su zanimljivih povijesnih lokaliteta koji datiraju iz 8. stoljeća.

Pripadaju takozvanim Senegambijskim kamenim krugovima, a dobili su ime prema bogatoj kolekciji monumentalnog kamenja (složenog u zanimljive formacije) u Senegalu i Gambiji.
Zbog velikog broja ljudskih ostataka pronađenih na ovom prostoru, pretpostavlja se da je riječ zapravo o staroj grobnici.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: francuski
Religija: islam (94 posto)
Valuta: CFA franak
Viza: Za ulazak u Senegal i boravak u Senegalu do tri mjeseca (izvor: Republika Hrvatska Ministru vanjskih i europskih poslova), hrvatskim državljanima nije potrebna viza (valjanost putovnice treba biti najmanje šest mjeseci dulja od datuma planiranog izlaska iz zemlje).
Za duži ostanak u Senegalu vizu možete pribaviti preko Veleposlanstva Republike Senegal u Berlinu.
Kako putovati: zrakoplovom – glavna zračna luka Senegala jest Léopold Sédar Senghor International Airport nedaleko glavnoga grada.
Bolesti i prevencija: potrebno je cijepljenje protiv žute groznice. Cijepiti se možete u Zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar u Zagrebu. Postoji velika opasnost od malarije, pa poduzmite preventivne korake.
Kada putovati: Kišna sezona traje od svibnja do studenog.
Smještaj: Hotel Domaine de Nianing te hotel Terrou-Bi u glavnom gradu dobar su odabir.
Restorani: Le Calebasse u glavnom gradu nudi odličnu afričku kuhinju, a dobro možete pojesti i u restoranu La Fourchette.

Oprez!

Ministarstvo vanjskih poslova RH sugerira putnicima oprez prije odlaska u Senegal. Osobito u pokrajini Casamanca zbog zabilježenih sukoba između vladinih snaga i pobunjenika, ali i minskih polja koja se ovdje nalaze.

Imajte na umu da je u ovoj zemlji i relativno visoka stopa kriminala.

Pijte isključivo flaširanu vodu – i to u velikim količinama.

Izbjegavajte i led u piću, jer se radi od lokalne vode iz slavina.

Jedite u hotelskim i inim provjerenim restoranima. Ako ste žena, poštujte tradiciju mjesta i nemojte izazivati prenapadnim odijevanjem.

Ovo je ipak muslimanska zemlja, pa su pokrivena ramena i noge, stvar opće kulture.

Hector Conesa / Shutterstock.com (žena); Luis Louro / Shutterstock.com (Dakar reli)

Facebook Like Button