Gana zemlja netaknute prirode

Jedna od sigurnijih turističkih odrednica na zapadu Crnog kontinenta.

Gana se prostire na oko 238 tisuća četvornih kilometara na zapadu Crnog kontinenta. Na sjeveru graniči s Burkinom Faso, na istoku s Togom, na zapadu s Bjelokosnom Obalom, dok na jugu izlazi na Gvinejski zaljev, koji je sastavni dio Atlantskog oceana. Gvinejskim teritorijem prevladavaju nizine i blagi brežuljci. Izuzetak su tek krajnji zapad i istok zemlje gdje se prostiru planine, a na granici s Togom izdiže i najviši vrh zemlje Adjafato (880 m).

gana-22

U zemlji živi oko 23 milijuna stanovnika, koji pripadaju raznim etničkim skupinama, od čega najviše ima pripadnika naroda Akan, Moshi-Dagomba i Ewe. Stanovništvo ovisi o vodi rijeke Volte, koja prolazi teritorijem Gane, kao i njenom istoimenom akumulacijskom jezeru. Jezero Volta prostire se na 8502 četvornih kilometara što ga čini najvećim umjetnim jezerom na svijetu, a nastao je nakon gradnje brane Akosombo.

Glavni i najveći grad Gane – Accra – smjestio se na obali Gvinejskog zaljeva, a predstavlja i glavno ekonomsko središte i turističko središte. Putnici ovdje rado razgledavaju stari dio grada – Jamestown, kao i druge kulturno-povijesne spomenike grada, dok je najčešća destinacija – prekrasna plaža Labadi.

Tradicionalna kuhinja Gane temelji se na ribi, kozletini, orašastim plodovima, ali i bogatom izboru povrća i voća, a najčešće se pije pivo i voćni sokovi.

gana-23

Znamenitosti i turističke atrakcije u Gani
Nacionalni parkovi

Istražite netaknutu divljinu ove zapadnoafričke države! Na raspolaganju vam je Nacionalni park Kakum, koji se smjestio u obalnom pojasu Gane, a ponosi se s najbolje očuvanom kišnom šumom u zemlji. Ako biste radije promatrali slonove, majmune, antilope i druge životinje karakteristične za ovaj dio Afrike uputite se u najveći nacionalni park u zemlji – Mole.

gana

Sveto jezero

Posjetite Bosumtwi – jedino prirodno jezero u zemlji! Prostire se središnjim dijelom Gane, promjer mu je oko 8 kilometara, a nastalo je na mjestu kratera od meteorita koji je pao na Zemlju prije otprilike milijun godina. Ašanti ga smatraju svetim jezerom – odnosno mjestom na kojem se duše umrlih opraštaju od boga Twi.

gana-24

Selo na štulama

Omiljena turistička atrakcija jest selo Nzulezo (površina na vodi) na zapadu Gane, koje je smješteno usred jezera Tadane. Seoske nastambe izgrađene su na vodi i okružene močvarnim raslinjem – a jedini način da se njime krećete jest šetnja po mostovima od užadi.

Draganje krokodila

Krokodili su svete životinje! Ili je to barem istina u slučaju grada Paga na sjeveru zemlje, gdje ove životinje obitavaju u brojnim jezercima. Ne brinite – krokodili su posve bezopasni, pa ih možete čak i pomilovati.  Prema legendi, ti tropski grabežljivci spasili su život mladiću Navehu, koji je potom osnovao grad Paga.

gana-21

Robovi i zlato

Obalni grad Cape Cost dom je Dvorca robova, koji se nalazi i po zaštitom UNESCO-a. Riječ je o lokalitetu koji obuhvaća utvrdu izgrađenu u 17. stoljeću, kao mjesto trgovačke razmjene zlata i drva. Nešto kasnije, ovdje su bacali ljude i okove, i kao robove slali ih u svijet. U dvorcu se danas nalazi muzej, koji svjedoči tu mučnu povijest.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: engleski
Religija: kršćanstvo (63 posto); lokalne vjere (21 posto); islam (16 posto)
Valuta: cedi (GHC)
Viza: potrebna – pribaviti je možete preko Veleposlanstva Republike Gane u Rimu (Via Ostriana 4 Tel. 00 39 068 62 17 191, 068 62 19 307)
Kako putovati: zrakoplovom – glavna zračna luka Gane jest Kotoka International Airport nedaleko glavnoga grada.
Bolesti i prevencija: potrebno je cijepljenje protiv žute groznice. Cijepiti se možete u Zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar u Zagrebu. Velika je opasnost i od zaraze malarijom, kolerom, hepatitisom A i B, pa je potrebno poduzeti preventivne korake.
Kada putovati: Od prosinca do travnja.
Smještaj: Hotel Big Milly’s Backyard i Villa Monticello  odličan su izbor.
Restorani: U glavnome gradu ima mnoštvo restorana  – talijanski, indijski, tajlandski – u kojima se fino jede. Poželite li afričku kuhinju uputite se u restoran Buku.

Oprez!

Ministarstvo vanjskih poslova RH upozorava državljane na određene sigurnosne rizike u Gani. Oni se prvenstveno odnose na pokrajine Northern Region, Upper East Region i Voltu zbog mogućih etničkih sukoba, a u nekim gradovima na snazi je i policijski sat.

U državi jača i kriminal, pa uvijek pazite na svoju imovinu i izbjegavajte mjesta prosvjeda i većih okupljanja.  Imajte na umu da se homoseksualizam među ženama tolerira, dok je među muškarcima – zabranjen. Izbjegavajte rizična ponašanja jer je u Gani određeni postotak populacije zaražen HIV-om.

Pijte isključivo flaširanu vodu. Izbjegavajte i led u piću, jer se radi od lokalne vode iz slavina. Jedite u hotelskim i inim provjerenim restoranima.

Fotografije: Guido Sohne, jbdodane, Stig Nygaard

Facebook Like Button