Svazi – zemlja gromova i dobrih provoda

Južnoafrička zemlja u kojoj se treba čuvati gromova i dobrog provoda.
Svazi se prostire na oko 17 tisuća četvornih kilometara na jugu Afrike. Graniči s Južnoafričkom Republikom na sjeveru, zapadu i jugu, dok istočnu granicu dijeli s Mozambikom. Geografski gledano, ovo je vrlo raznolika zemlja, koja nudi planinske krajeve, savane i kišne šume. U monarhiji živi oko 2 milijuna stanovnika, koji uglavnom pripadaju narodu Svazi.

Izreka – veće su šanse da vas udari grom nego da osvojite na lotu – u Svaziju nemaju smisla. Naime, ova zemlja svjetski je“ lider” po broju stanovnika udarenih gromom. Statistike govore kako je u periodu od 2000. do 2007. od posljedica udara preminulo 123 osobe, a ako znamo da se fatalni scenariji dogodi u svakom trećem slučaju – prave brojke bliskih susreta mnogo su veće. Turiste se zato savjetuje da u ovoj zemlji izbjegavaju neurbanizirane i ravne prostore tijekom oluja.

ratnici

Zakonodavno središte Svazija smjestilo se u gradu Lobamba u dolini Ezulwinija na zapadu zemlje. Glavni i najveći grad – Mbabane – nalazi se na istoimenoj rijeci u provinciji Hhohho, te u podnožju planine Mdimba, na prosječnoj nadmorskoj visini od 11500 metara.

Svazijska kuhinja počiva na kukuruznim kašama, koje se kombiniraju uz raznovrsne grahorice, povrće, piletinu i neizbježne sokove od lokalno uzgojenog voća.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Svaziju:
Svazijski safari

Uputite se u kraljevski Nacionalni park Hlane na sjeveroistoku zemlje i istražite svazijsku divljinu. Ovaj je park popularno turističko odredište jer ćete u njemu susresti slonove, nosoroge i druge životinje, karakteristične za jug Afrike.

Glavni gradovi

Mbabane je službeno glavni grad kraljevstva i omiljeni centar noćne zabave. Uputite se u lokalni restoran ili noćni klub i uživajte u tradicionalnim ritmovima ovoga prostora. Ako su vam kulturno-povijesni spomenici na pameti – posjetite Lobambu u kojoj možete razgledati zgradu svazijskog parlamenta, Etnografski muzej ili muzej posvećen bivšem kralju Sobhuzi II.

location_mbabane

Speleologija i botanika

Ljubitelji planina i šumskih krajolika uputit će se prirodni rezervat Mlawula koji se prostire na oko 16 tisuća hektara na istoku zemlje. Njegova glavna perjanica vulkanska je visoravan Lubombo. U sklopu rezervata možete razgledati zmije i druge gmazove, diviti se endemskom bilju ili istražiti ljepote špilje Khabane.

Umhlanga

Svake godine u kolovozu ili rujnu tisuće neudanih žena i djevojka iz zemlje kreću put kraljevskog sela (selo u kojoj je rođena Kraljica Majka – trenutno je to Ludzidzini) na višednevnu ceremoniju poznatu kao Umhlanga. Ceremonija se sastoji od ritualnog plesa, pjevanja i sviranja, a glavni joj je cilj nagnati kralja da izabere novu suprugu.

Vodena čuda

Najveća rijeka Svazija – velika rijeka Usuto – omiljena je turistička odrednica. Glavni razlog? Izvrsna je za splavarenje! Ako vam rafting nije na pameti okupajte se u dolini Ezulwini, koja je poznata po termalnim izvorima. Za sve one koji radije gledaju vodu (nego su u njoj) – u dolini ćete naći i prekrasne slapove Mantenga.

rijeka

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: engleski, siswati (svazijski)
Religija: kršćanstvo (82 posto)
Valuta: lilangeni (SZL)
Viza: potrebna – pribaviti je možete preko Veleposlanstva Kraljevine Svazi u Bruxellesu (Tel: 0032 2 347 4771 / 5725, 0032 2 343 6873 / 8740)
Kako putovati: zrakoplovom – nova glavna zračna luka Svazija jest Sikhuphe International Airport nedaleko grada Manzini.
Bolesti i prevencija: posebno cijepljenje za ulazak u zemlju nije potrebno. Na sjeveroistoku zemlje postoji mogućnost od zaraze malarijom, pa valja poduzeti preventivne korake.
Kada putovati: Od svibnja do listopada.
Smještaj: Hotel Foresters Arms u glavnome gradu i Assegai Inn u Lobambi.
Restorani: Hotelski restorani uvijek su dobar izbor. Restoran eDladleni smjestio se nedaleko glavnoga grada, a sprema tradicionalna jela ove zemlje.

Oprez!

Zemlja ima visoku stopu kriminala pa uvijek treba paziti na svoju imovinu, kao vlastitu sigurnost. Svazi je svjetski lider u broju zaraženih HIV virusom, pa valja izbjegavati rizična ponašanja. Pijte isključivo flaširanu vodu. Izbjegavajte i led u piću, jer se radi od lokalne vode iz slavina. Jedite u hotelskim i inim provjerenim restoranima.

Robert Staudhammer

Facebook Like Button