Burkina Faso – zemlja uspravnih ljudi

U prijevodu s jezika Mossi i Diola ime ove države glasi “zemlja uspravnih ljudi”. I ona to uistinu jest.

Burkina Faso prostire se na 274 tisuće četvornih kilometara u zapadnoj Africi. Na sjeveru i zapadu graniči s Malijem, na istoku s Nigerom, te na jugu s Togom, Beninom, Ganom i Bjelokosnom Obalom.

Kroz zemlju prolaze rijeka Crna, Bijela i Crvena Volta, prema kojima je država nekoć nosila ime.
U ovoj zemlji živi oko 14 milijuna stanovnika, koji pripadaju brojnim etničkim grupama, kulturi i religiji.  Valja napomenuti da je Burkina Faso među siromašnijim zemljama na kontinentu pa ne čudi što brojno stanovništvo odlazi u susjednu Bjelokosnu obalu – trbuhom za kruhom.

Burkina Faso

Osnovna gospodarska djelatnost je poljoprivreda, a pamuk glavni izvozni proizvod zemlje.
Glavni grad – Ouagadougou – smjestio se u središtu Burkine Faso, a okuplja oko 1,5 stanovnika. Centar je trgovine, kulture i tekstilne industrije (osobito ćilimarstva).
Tradicionalna kuhinja u Burkini Faso prepuna je zapadnoafričkih elemenata. Rado se jedu umaci od kikirikija, korijenastog povrća, a upotrebljava se čak i lišće stabla baobab. Umaci se poslužuju uz rižu i kaše od kukuruza i neizbježnu pečenu piletinu, koju lokalno stanovništvo zove tv piletina (gledanje piletine kako se peče u pećnici slično je gledanju televizije).

U nekim dijelovima zemlje pije se pivo, a generalno svi vole slatka pića poput zaslađenog čaja od šipka, slatkog voćnog soka od đumbira te drugih slatkih napitaka s dodatkom jogurta ili ploda baobaba.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Burkini Faso

loropeni

Ruševine Loropenija

Ljubitelji povijesti i arheologije prvo će se uputiti u jugozapadnu pokrajinu Crne Volte, jer se tamo nalaze ruševine Loropenija. Riječ o zidinama i utvrdama starim preko 1000 godina, koji su povezane s iskopom zlata na ovom prostoru, te su stavljeni pod zaštitu UNESCO-a.

Divljina Burkine Faso

Želite li istražiti floru i faunu ovoga prostora posjetite Nacionalni Park Arli na granici s Beninom. Prostire se na oko 800 četvornih kilometara, a predstavlja dom za petstotinjak slonova, vodenkonja, lavova i drugih životinja. U divljini Burkine Faso možete uživati i u Nacionalnom parku Kabore Tambi koji se smjestio na granici s Ganom.

burkina-faso-1

Glavni grad

Istražite Ouagadougou i njegove tajne. Osim klasičnih kulturno-povijesnih spomenika, pogledajte i ceremoniju Moro Naba, koja se održava ispred istoimene palače u središtu grada svakog petka u 7 ujutro. Riječ je o 15-minutnom prikazu povijesne bitke kraljevstva Mossi, čiji se središte nekoć nalazilo upravo u Ouagadougou.

 Domaćini godine i šoping

Upoznajte Bobose, ili kako poznavatelji Burkine Faso kažu – možda najuljudnije i najdruštvenije domaćine na svijetu. Riječ je o etničkoj skupini koja naseljava drugi najveći grad – Bobo-Dioulasso na jugozapadu zemlje. Ovdje ćete naći i jednu od najbolje opskrbljenih tržnica na otvorenom u Burkini Faso, pa iskoristite vrijeme i za kupnju pokojeg lokalnog suvenira.

burkina-faso-2

Čuda prirode

Nedaleko gradu Banfora u pokrajini Comoe uživajte u slapovima Karfiguela, koji su najbujniji nakon kišne sezone, a okruženi stablima manga. Nešto dalje nalazi se još jedno čudo prirode – kupole Fabedougou – monumentalne vapnenačke skulpture koje je izrezbario zub vremena.

KORISNE INFORMACIJE:

SLUŽBENI JEZIK: francuski
RELIGIJA: islam (60 posto); kršćanstvo (23 posto); animistička vjere (15 posto)
VALUTA: CFA franak
VIZA: potrebna – pribaviti je možete Veleposlanstva Burkine Faso u Zagrebu (Medvešćak 54, Tel. +385 1 46 33945,4622 946)
KAKO PUTOVATI: zrakoplovom – glavna zračna luka Burkine Faso jest Ouagadougou International Airport nedaleko glavnoga grada.
BOLESTI I PREVENCIJA: potrebno je cijepljenje protiv žute groznice. Cijepiti se možete u Zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar u Zagrebu. Velika je opasnost i od zaraze malarijom pa je potrebno poduzeti preventivne korake.
KADA PUTOVATI: Od studenog do veljače.
SMJEŠTAJ:Hotel Ricardo i hotel Le Karite Bleu u glavnome gradu dobar su izbor.
RESTORANI: Le Verdoyant nudi fuziju svjetskih kuhinja, a dobro ćete pojesti i u restoranu Le Gondwana u Ouagadougou.

Oprez!

Ministarstvo vanjskih poslova RH upozorava građane na povećani oprez prilikom odlaska u Burkinu Faso. Ponajviše zbog visoke stope kriminala, demonstracija protiv vladajućeg režima te mogućnosti otmica. Izbjegavajte odlazak na sjever zemlje, a osobito uz granice s Malijem i Nigerom. Pijte isključivo flaširanu vodu. Izbjegavajte i led u piću, jer se radi od lokalne vode iz slavina. Jedite u hotelskim i inim provjerenim restoranima. Ako ste žena, poštujte tradiciju islamskih dijelova zemlje i nemojte izazivati prenapadnim odijevanjem.

Fotografije: Jeff Attaway, Eric Montfort, Hugues

Facebook Like Button