Benin

Zemlja vudua privlači turiste iz cijeloga svijeta.

Benin se prostire na oko 112 tisuća četvornih kilometara u zapadnoj Africi. Graniči s Nigerijom na istoku, s Togom na zapadu, te Burkinom Faso i Nigerom na sjeveru. Na jugu pak izlazi na Beninski zaljev, koji je dio Gvinejskog zaljeva i Atlantskog oceana.

U zemlji ravnog reljefa i tropske klime živi oko 9 milijuna stanovnika, koji pripadaju brojnih etničkim skupnima. Najčešće se zadržavaju u obalnim nizinama na jugu, a bave se poljoprivredom i stočarstvom. Unatoč siromaštvu, u zemlji nema mnogo stresa. Vidljivo je to i u načinu na koji se obavlja posao. Naime, Beninci kreću s poslom u ranu zoru, dok oko podneva rade dvosatnu pauzu. Ali ne za ručak, već za odmor. U to vrijeme gotovo da nećete naći niti jednu trgovinu ili instituciju otvorenu. Nakon odmora vraćaju se na posao, a večer provode s obitelji – kuhajući i plešući.

Porto-Novo glavni je, ali ne i najveći grad Benina. Smjestio se na jugu zemlje, 11 kilometara od Gvinejskog zaljeva. Najveći pak grad, ali i njena najvažnija luka jest Cotonou. Prostire se na ušću rijeke Oueme u Atlantski ocean i predstavlja ekonomsko središte zemlje. Ovdje se trguje s duhanom, pamukom, kavom, kikirikijem te palminim uljem.
Beninska kuhinja temelji se na kozletini, piletini i puretini, a meso se kombinira s rižom i lokalnim povrćem. Hrana se poslužuje uz domaće pivo, palmino vino te viski.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Beninu:
  1. Kraljevske palače

Istražite nekadašnju prijestolnicu kraljevstva Dahomej, koje je dominiralo ovim prostorom od 1600. do 1900. godine.  Abomey se smjestio u južnoj pokrajini Zoo, a obuhvaća brojne kraljevske palače koje su stavljene i na UNESCO-vu listu svjetske baštine.

  1. Vudu

Posjetite mistični grad Ouidah na obali Atlantskog oceana u kojemu stanovništvo prakticira vudu. O ovoj, u Beninu priznatoj religiji, najviše podataka dobit ćete u lokalnom muzeju vudua. Nakon toga posjetite svetu šumu – miran park s monumentalnim stablom za koje se vjeruje da je posađeno u vrijeme nestanka osnivača grada – prethistorijskog kralja Kpassea.

  1. Izazovno kupanje

Želite li uživati u prizoru prekrasnih plaža – posjetite Grand Popo –  koji se smjestio u jugozapadnoj pokrajini Mono. Zbog jakih morskih struja na ovome prostoru plivanje je aktivnost koja se provodi individualno te na vlastitu odgovornost. Što kažete na pecački štap?

  1. Divljina Benina

Želite li istražiti floru i faunu Benina uputite se u Nacionalni park Pendjari, koji se smjestio na sjeverozapadu zemlje. Prostire se na 2755 četvornih kilometara, a predstavlja dom za fantastične vrste afričkih ptica, vodenkonje, lavove, majmune, slonove te mnoge druge životinje.

Najveći grad Benina

Uputite se u najveći grad Benina i istražite njegove kulturno-povijesne spomenike. Obavezno posjetite rimokatoličku katedralu Notre Dame des Apotres (Gospa od Apostola), koja se ističe zanimljivom crveno-bijelom fasadom.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: francuski (u upotrebi su lokalni jezici fon i yoruba)
Religija: kršćanstvo (43 posto); islam (24 posto); vudu (17 posto)
Valuta: CFA franak
Viza: potrebna – pribaviti je možete u Veleposlanstvu Republike Benin u Ženevi (Chemin du Petit-Saconnex 28; Tel. 00 41 22 906 84 60)
Kako putovati: zrakoplovom – glavna zračna luka Benina jest Cotonou Cadjehoun Airport u najvećem gradu Benina.
Bolesti i prevencija: potrebno je cijepljenje protiv žute groznice. Cijepiti se možete u Zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar u Zagrebu. Velika je opasnost i od zaraze malarijom pa je potrebno poduzeti preventivne korake.
Kada putovati: Od studenog do veljače – kada su temperature umjerena, a zemlja suha.
Smještaj: Hotel Novotel i Hotel du Lac u najvećem gradu Benina.
Restorani: Le Huit služi odlično mediteransku i afričku kuhinju, a dobro ćete jesti i u restorani Pili Pili u Cotonou.

Oprez!

U zemlji je visoka stopa kriminala, pa se valja odgovorno ponašati, paziti na svoj novac, dokumente i drugu imovinu.  Budite uvijek u društvu lokalnog stanovništva (vodiča), koji poznaje jezik i običaje. Žene se ne bi smjele same kretati po zemlji, a osobito nakon što padne mrak. Pijte isključivo flaširanu vodu. Jedite u hotelskim i inim provjerenim restoranima. Određeni postotak populacije zaraženo je HIV virusom, pa valja izbjegavati rizična ponašanja.

Facebook Like Button