Niger

Saharska zemlja na zapadu Crnog kontinenta izaziva istinske ljubitelje afričkih životinja.

Niger se prostire na oko 1,2 milijuna četvornih kilometara u zapadnoj Africi. Okružen je s Alžirom na sjeverozapadu, s Libijom na sjeveru, s Čadom na istoku, s Nigerijom na jugu te s Beninom i Burkinom Faso na jugozapadu. Čak dvije trećine teritorija smješteno je u najvećoj pustinji svijeta, dok se savane prostiru na tek najjužnijem dijelu zemlje uz rijeku Niger.

U Nigeru živi tek oko 12 milijuna stanovnika što ovaj prostor čini i jednim od najslabije naseljenih na svijetu. Populacija se dijeli na brojne etničke grupe, od čega najviše ima pripadnika naroda Hausa i Djerma-Sonhai. Najraširenije djelatnosti u Nigeru su poljoprivreda i stočarstvo, dok gospodarstvo najviše počiva na rudarstvu – osobito izvozu uranija. Glavni grad i luka – Niamey – smjestio se na lijevoj obali rijeke Niger, a predstavlja glavno trgovačko i prometno čvorište ove zemlje.

Nigerska kuhinja okuplja tradicionalne okuse zapadne Afrike. Gastronomija se temelji na riži i kukuruznim kašama koje se kombiniraju uz raznovrsno povrće i meso. Ispijanje alkoholnih pića je uglavnom zabranjeno (iako postoje i lokalne robne marke piva na tržištu), pa se uglavnom uživa u voćnim napitcima od limuna i đumbira, lišća šipka ili plodova baobaba.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Nigeru:
  1. Zapanjujuća priroda

Nacionalni park W proteže se na oko 10 tisuća četvornih kilometara kroz tri zemlje: Benin, Burkinu Faso i Niger. Ipak, najznačajniji dijelovi – koji su i pod zaštitom UNWSCO-a – nalaze se na sjeverozapadu potonje zemlje. Osim zapanjujuće flore i faune, tu ćete naći i brojne arheološke lokalitete koji daju naslutiti kako je prostor današnjeg parka nekoć bio naseljen i ljudima.

  1. Hrvanje i kultura

Istražite Niamey! Posjetite Veliku džamiju, Katedralu de Maorey, Etnografski muzej i zoo vrt. Uputite se i na gradski hipodrom gdje se često održavaju konjske utrke – jer ih stanovništvo obožava. Ako budete imali sreće, odnosno ako je Niger zabilježio visok prinos poljoprivrednih kultura, u gradu će se održati i niz hrvačkih susreta – najpopularniji sport u ovoj zemlji.

  1. Ugrožene žirafe

Gradić Koure na jugozapadu zemlje česta je turistička destinacija. Glavni razlog? U blizini grada nalazi se jedna od rijetkih preostalih zajednica žirafa. Bonus dodatak – ove dugovrate životinje ne stapaju se s okolišem, pa ih jednostavno zapaziti.

  1. Šoping

Balleyare je turistička meka svih šopingholičara! Svake nedjelje u ovom se gradiću (dva sata udaljenom od Niameya) okupe na stotine trgovaca koje prodaju sve od igle do lokomotive. Osobito se isplate kupiti tradicijski predmeti od tekstila i lončarije.

  1. Najviši vrh Nigera

Osvojite vrh Bagzane – najvišu točku Nigera – koja  se uzdiže na 2022 metra. Smjestio se na sjeveru zemlje, a dio je alžirskog masiva Haggar. Dobra vijest? Ne trebate imati posebne alpinističke sklonosti da ukrotite ovaj planinski masiv!

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: francuski
Religija: islam (80 – 98 posto)
Valuta: CFA franak
Viza: potrebna – pribaviti je možete preko Veleposlanstva Republike Niger u Ženevi (Tel: 0041 22 979 24 50; e-mail: missionduniger@gmail.com)
Kako putovati: zrakoplovom – glavna zračna luka Nigera jest Diori Hamani International Airport nedaleko glavnog grada.
Bolesti i prevencija: potrebno cijepljenje protiv žute groznice. Cijepljenje se može obaviti u Zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar (Mirogojska 16, Zagreb, tel: 01 46 96 125) svakim radnim danom od 8.30 do 15 sati, bez prethodne najave. Cijepiti se treba barem tri tjedna prije putovanja. Visoka je opasnost i od malarije pa treba poduzeti preventivne korake.
Kada putovati: Od siječnja do ožujka, u studenom i prosincu.
Smještaj: Grand Hotel du Niger i hotel Tenere u glavnom gradu dobar su odabir.
Restorani: Chez Chin i Le Pilier u glavnom gradu mudar su izbor, a nećete pogriješiti ni ako jedete u hotelskim restoranima.

Oprez!

Ministarstvo vanjskih poslova RH upozorava državljane na oprez prilikom putovanja u ovu zemlju zbog djelovanje kriminalnih i naoružanih skupina, te zbog sukoba snaga sigurnosti s pobunjeničkim skupinama. To se osobito odnosi na dijelove Agadez, Diffa, Zinder, Tillabery, Maradi, te Tahou. Strani državljani često su meta otmica – osobito na sjeveru zemlje, a u zemlji je zabilježena i visoka stopa kriminala.
Pijte isključivo flaširanu vodu i pijete je često. Izbjegavajte i led u piću, jer se radi od lokalne vode iz slavina. Jedite u hotelskim i inim provjerenim restoranima. Ako ste žena, poštujte tradiciju mjesta i nemojte izazivati prenapadnim odijevanjem. Ovo je ipak muslimanska zemlja, pa su pokrivena ramena i noge, stvar opće kulture.

Facebook Like Button