Togo

Mistična zemlja na zapadu Crnog kontinenta za uzbudljivi godišnji odmor.

Togo se prostire na oko 56 tisuća četvornih kilometara u zapadnoj Africi. Na sjeveru graniči s Burkinom Faso, na istoku s Beninom, na zapadu s Ganom, a na jugu izlazi na Gvinejski zaljevi, koji je dio Atlantskog oceana. Na njenom izduženom teritoriju u smjeru sjever-jug izmjenjuju se obalne nizine, savane  te povišeni teren s najvišom točkom od 986 metara.

U zemlji živi oko 6 milijuna stanovnika koji pripadaju različitim etničkim grupama, religijama i kulturama. Najzastupljeniji su pripadnici naroda Ewe te Kabye, dok su najraširenije djelatnosti u zemlji poljoprivreda i trgovina. Lome je glavni grad i najvažnija luka Toga. Smjestio se na obali Gvinejskog zaljeva uz samu granicu s Ganom, a predstavlja važno prometno i trgovačko središte. Najvažnije izvozne kulture su kava, kakao, palmine koštice i kopre.

Togoanska gastronomija vrlo je slična drugim zemljama na zapadu Crnog kontinenta. Kukuruz i riža su temelji kuhinje, koji se kombiniraju uz povrće i morske plodove. Rado se piju kava, čaj i razni voćni sokovi – dok je konzumacija alkohola ograničena i nedostupna u svim dijelovima zemlje.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Togu:
  1. Togoanska divljina

Uputite se u jedan od tri državna Nacionalna parka i istražite togoansku floru i faunu. Na raspolaganju vam je Nacionalni park Keran, Fazao-Malfakaasa te Fosse aux Lions. Potonji se prostire na oko 1650 hektara, a okuplja jednu od većih zajednica afričkih slonova u Togu.

  1. Kulturni preporod

Ljubitelji kulture uputit će se u gradić Togoville, koji se smjestio na jugu zemlje. Ovaj se prostor ponosi s prekrasnom prirodom uz sjevernu obalu jezera Togo, te omogućuje niz vodenih aktivnosti uz njega. Togoville je poznat i po tradicionalnoj arhitekturi, a osim kuća i zgrada svakako valja razgledati predsjedničku palaču Mlape V. i katedralu Blažene Djevice Marije.

  1. Planinarenje i leptiri

Najviši vrh Toga – Agou – izdiže se na 986 metara na planini Klouto na sjeverozapadu zemlje, uz samu granicu s Ganom. Da biste ga osvojili ne morate imati alpinističkih sklonosti, već samo malo volje. Područje oko Kloutoa privlači i velik broj zapanjujućih vrsta leptira.

  1. Lome

Istražite plaže glavnog grada Toga uz obalu Atlantskog zaljeva – ali suzdržite se od plivanje – jer su morske struje jake, a kupanje opasno. Posjetite Etnografski muzej koji nudi krasnu kolekciju drevne keramike, ali i naselje Artisanal gdje ćete vidjeti kako se izrađuju togoanske rukotvorine. Centralno mjesto kupovine u Lomeu je šoping centar na tri kata te u središtu grada.

  1. Vudu

Posjetite i Aneho – nekadašnje važno mjesto trgovine robovima, ali i glavni grad. Smjestio se na jugoistoku zemlje – između Atlantskog oceana i jezera Togo – u kojem se stanovništvu danas bavi ribarstvom i stočarstvom. Ipak, najpoznatiji je kao togoanski centar vudua – religije koju prakticira značajan postotak populacije.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: francuski
Religija: domaće vjere (50 posto); kršćanstvo (30 posto); islam (20 posto);
Valuta: CFA franak
Viza: potrebna – pribaviti je možete preko Veleposlanstva Togoanske Republike u Berlinu (Tel: 0049 30 49908968; e-mail: Bbotschafttogo@web.de)
Kako putovati: zrakoplovom – glavna zračna luka Toga jest Lomé-Tokoin Airport nedaleko glavnoga grada.
Bolesti i prevencija: potrebno cijepljenje protiv žute groznice. Cijepljenje se može obaviti u Zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar Mirogojska 16, Zagreb, tel: 01 46 96 125) svakim radnim danom od 8.30 do 15 sati, bez prethodne najave. Cijepiti se treba barem tri tjedna prije putovanja. Visoka je opasnost i od malarije, dijareje, kao i hepatitisa A i B, pa treba poduzeti preventivne korake.
Kada putovati: Od studenog do veljače, ugodno može biti i u kolovozu.
Smještaj: Hotel Cote Sud i hotel Bellevue u glavnom gradu dobar su izbor.
Restorani: Odličnu francusku kuhinju možete pojesti u restoranu Belle Epoque, dok se njemačke delikatese služe u restoranu Alt Munchen u glavnome gradu.

Oprez!

U zemlji je povećana stopa kriminala, a u posljednje vrijeme česti su prosvjedi protiv vladajućih. Valja izbjegavati mjesta većih okupljanja, te paziti na sebe, svoje stvari i imovinu. To se osobito odnosi na večernje sate. Pijte isključivo vodu iz boce – i pijete često.  Jedite u hotelskim i inim provjerenim restoranima.

Pripremila: Snježana Levar; Photo: Shutterstock

Facebook Like Button