Uganda opasna afrička zemlja sa zadivljujućim prirodnim ljepotama

Uganda – opasna zemlja sa zadivljujućim prirodnim ljepotama izaziva neustrašive putnike iz cijeloga svijeta.

Uganda se prostire na 236 tisuća četvornih kilometara na istoku Afrike. Graniči s Južnim Sudanom na sjeveru, s  Kenijom na istoku, s Tanzanijom na jugu, Ruandom na jugozapadu i DR Kongom na zapadu.

U njoj živi oko 29 milijuna stanovnika koji pripadaju u preko šezdeset etničkih skupina – ponajviše Bantu narodima.
Glavni  i najveći grad – Kampala – središte je kulturnog i gospodarskog života Ugande. U gradu živi oko 1,6 milijuna stanovnika, a glavne gospodarske grane uključuju trgovinu i izvoz poljoprivrednih kultura poput kave, čaja, pamuka i duhana.

Uvijek je poželjno educirati se o običajima zemlje u koju putujete. U Ugandi primjerice stanovništvo smatra religiju važnim aspektom svoga života, pa su posjete crkvama i džamijama česte, a kritika je nepoželjna. Također, na ulicama Ugande zasigurno ćete vidjeti muškarce kako se drže za ruke. Imajte na umu da je to dio njihove kulture, a ne znak homoseksualizma – koji se strogo sankcionira.

Ugandska kuhinja neobičan je spoj engleskih, arapskih i azijskih utjecaja, o osnovu prehrane čine juhe i umaci od mesa, povrća i orašastih plodova.
Uganda je i jedna od vodećih afričkih država u ispijanju alkohola po glavi stanovnika. Najomiljenije piće jest rakija Waragi, koja se, ovisno o regiji, dobiva destilacijom šećerne trske, lišća biljke kasavi i banana.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Ugandi:
  1. Kultura i noćni život

Istražite glavni grad Ugande i njegove turističke atrakcije. Prvo odredište svakako je grobnica bugandskih kraljeva koja je pod zaštitom UNESCO-a. Na raspolaganju vam je i razgledavanje mnogih crkava i džamija, nacionalni muzej i galerija. Imajte na umu da je Kampala i centar noćnog života – pa je odlična zabava nakon što padne mrak – zajamčena.

  1. Ugandska divljina

U ovoj istočnoafričkoj zemlji ćete naći prekrasnu afričku floru i faunu oko rijeke Nil. Ukrcajte se na brod i razgledajte Nacionalni park Murchinson Falls na sjeveru države gdje su vodenkonji i  krokodili svakodnevna pojava. Posjetite i Nacionalne parkove Mgahinga i Bwindi i vjerojatno ćete uskrsititi put s planinskim gorilama. Na raspolaganju vam je i Nacionalni park kraljice Elizabete – dom vulkanskih kratera, tropske šume i zaštićene vrste ugandske antilope.

  1. Jezero Viktorija

Istražite ugandsku stranu popularnog afričkog jezera. Početna stanica neka bude grad Entebbe na obali Viktorijinog jezera – koje je poznato po organiziranju turističkih tura, a ponosi se i s nekoliko izvrsnih lokacija za pecanje. Na jezeru Viktorija naći ćete i arhipelag Sesse, koji broji osamdesetak pitoresknih otočića – uglavnom nenastanjenih.

  1. Rafting

Ljubitelji ekstremnih aktivnosti rado posjećuju ovu zemlju, jer je Uganda svjetski poznata destinacija za vrhunski rafting. Odgovorni krivac? Rijeka Nil. Splavarenje možete organizirati u Kampali, ali i u manjim mjestima uz ovu rijeku poput Jinje – u kojoj i izvire ova najdulja afrička rijeka.

  1. Planinske ljepote

Posjetite Nacionalni park Rwenzori na jugozapadu zemlje. Riječ je o zaštićenom prostoru od oko 100 tisuća hektara kojim dominira zapanjujući planinski lanac. Mt. Margherita je najviši vrh, a uzdiže se na 5109 metara.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: engleski, rašireni su i svahili te luganda
Religija: kršćanstvo (84 posto); islam (12 posto)
Valuta: ugandski šiling (UGX)
Viza: potrebna – možete je pribaviti preko Veleposlanstva Republike Uganda u Londonu.
Kako putovati: zrakoplovom – glavna zračna luka jest Entebbe International Airport nedaleko istoimenoga grada u blizini Kampale.
Bolesti i prevencija: potrebno cijepljenje protiv žute groznice tri tjedna prije putovanja. Cijepiti se možete u Zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar u Zagrebu. Velika je opasnost od malarije, pa valja poduzeti preventivne korake.
Kada putovati: od prosinca do ožujka
Smještaj: Hotel Serena kao i hotel Le Petit Village u glavnome gradu dobar su izbor.
Restorani: Hotelski restorani su siguran odabir.

Oprez!

Ministarstvo vanjskih poslova RH savjetuje izniman oprez prilikom putovanja u ovu zemlju s visokom stopom kriminala i čestim plemenskim sukobima. Osobito valja izbjegavati područje Karamoja na sjeveroistoku zemlje. Imajte na umu da su u nekim dijelovima zemlje stanovnici bili zaraženi ebolom i virusom Marburga (izbjegavajte istraživanje špilja, a ako vas ugrize šišmiše odmah potražite liječničku pomoć). Dio stanovništva zaražen je i HIV-om, pa izbjegavajte rizična ponašanja. Pijte isključivo flaširanu vodu. Izbjegavajte i led u piću, jer se radi od lokalne vode iz slavina. Jedite u hotelskim i inim provjerenim restoranima.

Pripremila: Snježana Levar, Photo: Shutterstock

Facebook Like Button