Maldivi ovozemaljski raj za potpuni odmor

Otočje Maldiva jedinstveno su mjesto na planeti, kakvo bismo s pravom mogli nazvati i ovozemaljskim rajem.

Prirodne ljepote fasciniraju svojim koraljnim grebenima, bijelim pješčanim plažama, kristalno čistim morem, tirkiznim lagunama i nevjerojatnim bogatstvom podvodnog svijeta. Na otočju vam se pruža prilika da upoznate neke vrlo neobične i rijetke primjerke iz mora i vidite, primjerice, ribu anđela ili ribu tigra.

OVDJE saznajte još više o raskošnim Maldivima

Maldivi očaravaju otočkim draguljem Soneva Fushi
Gdje odsjesti na Maldivima?
Zimski odmor na Maldivima plijeni snove u hladnim danima

maldivi-f

Na Maldivima se nalazi prvi i jedini, podvodni spa-centar na svijetu, gdje se možete potpuno opustiti i prepustiti se raznovrsnim tretmanima ljepote.

Maldivi su otočna skupina jugozapadno od Indije i Šri Lanke, koja se sastoji od oko 1.200 atola (koraljnih otoka), od kojih je samo dvjestotinjak naseljeno. Ukupna im je površina 300 četvornih kilometara, a nastanjuje ih oko 400.000 ljudi. Glavni grad Malé broji oko 105.000 stanovnika i cijelom površinom smješten je na istoimenom otoku.

maldivi-01

Kako su lišeni prirodnih resursa, gospodarstvo Maldiva temelji se na ribarstvu i preradi ribe, a ponajviše na turizmu, koji se polako oporavlja nakon katastrofalnog tsunamija 2004. godine.

Etnički sastav Maldiva čine Singalci, Dravidi, Arapi i Afrikanci. Službena religija je islam, a govori se jezik divehi. Bruto nacionalni proizvod po stanovniku, prema podacima iz 2002. godine, iznosio je skromnih 5.840 dolara, a nezaposlenost je samo 1 posto. Maldivi su neovisnost od Britanaca stekli 1965. godine, a od 1968. su republika s jednim zakonodavnim domom.

Maldivska kuhinja također je vrlo zanimljiva i raznolika, a primijetit ćete da je pod snažnim utjecajem indijske kuhinje. Najvažnija namirnica je, naravno, riba, a autentični maldivski specijalitet naziva se garudiya i sastoji se od različite vrste riba poprskanih limunom i kuhanih u slanoj vodi s lukom. Na Maldivima jako cijene i sušenu ribu. Lišće curryja, tipično za indijske delicije, ovdje je vrlo rasprostranjeno i sprema se od pilećeg ili goveđeg mesa.

Nakon što se umorite od ronjenja, ribolova i istraživanja koraljnih grebena, vjerojatno ćete poželjeti i neki drugi oblik zabave. Na Maldivima je česta pojava druženje uz roštilj i kupanje na plažama, a mnogi turisti tako najradije provode svoj odmor. U sklopu hotelskih naselja pronaći ćete disko klubove, gdje ponekad gostuju bendovi koji sviraju tradicionalnu ili zapadnjačku glazbu.

Znamenitosti i turističke atrakcije na Maldivima

Glavni grad Malé poslovno je i trgovačko središte, pa je zanimljiv za shopping i obilazak povijesnih znamenitosti, poput bivše sultanske palače, Nacionalnog muzeja, džamije Hukurua i Islamskog centra sa zlatnom kupolom.

https://www.youtube.com/watch?v=HBi_wUI6720

Mnogobrojni turisti više vole boraviti na otocima, poput Paradise Islanda, koji ima oblik izduženog jajeta, a može se prehodati za dvadesetak minuta. Otok je okružen koraljnim grebenima, a na plaži se možete zabaviti hraneći bebe morskih pasa koje, kad porastu, domoroci puštaju u bespuća oceana.

Posjetite svakako Addu Atoll i Southern Atolls

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: divehi

Religija: muslimanski suniti (100 posto)

Valuta: 1 rufija = 100 lara

Klima: tropska

Vremenska razlika: +3/+4 sata u odnosu na Hrvatsku

Kako putovati: najbolje zrakoplovom preko Šri Lanke, Dohe, Dubaija ili indijskih aerodroma sletjeti na Malé International Airport koji se nalazin na otoku Hulhulé.

Kada putovati: najugodnije je od prosinca do travnja

Bolesti i preventiva: cijepljenje nije potrebno

Viza: dobiva se besplatno prilikom dolaska

Hoteli: u Maléu se može prespavati u Nasandhura Palace Hotelu s tri zvjezdice za 81 euro; na otocima nema klasičnih hotela nego su to luksuzni resorti poput Vilamendhoo Island Resort-a, gdje je boravak 188 eura, a ako vam to nije dovoljno skupo, tu je i Soneva Gili by Six Senses, gdje za noć treba uzdvojiti 723 eura.

Restorani: prvi svjetski podvodni restoran Ithaa nalazi se 5 metara ispod mora, sagrađen je od prozirnog akrila, a može primiti samo 14 osoba, pa je poželjno unaprijed rezervirati stol.

Voda: piti vodu iz boca, ali pazite na cijenu od 3 dolara po boci od pola litre.


Pripremio: M.T.; Photo: Patryk Kosmider / Shutterstock.com (prodavač)

Facebook Like Button