Prirodno čudo vodopada Iguazú najspektakularnijih slapova na svijetu

Prirodno čudo jednih od najspektakularnijih slapova na svijetu,vodopada Iguazú, ubrajaju se u sedam svjetskih čuda prirode.

Većina ljudi nikada do sada nije čula za vodopade Iguazú, ali vjerovali ili ne, prije nekoliko godina bili su predstavljeni kao jedno od novih sedam svjetskih čuda prirode i uživaju u statusu svjetske baštine.

Vodopadi Iguazú

Rijeka Iguaza teče kroz Brazil, a većina slapova se može pronaći u Argentini.
Naime, rijeka Iguazú tvori granicu između Argentine i Brazila i upravo se na toj granici smjestilo prekrasno svjetsko prirodno čudo.

Vodopadi Iguazú

Naziv Iguazú znači “velika voda”

Ona dolazi iz Guarani i Tupi, riječi “y” i “ûasú”. Vodopadi Iguazú rezultat su vulkanske erupcije koja je ostavila velike pukotine u zemlji.

Prvi Europljanin koji je pronašao slapove je bio španjolski konkvistador Alvar Cabeza de Vaca, davne 1541.godine.
Jedan od slapova na argentinskoj strani dobio je ime upravo po njemu.

vodopad

Vodopadi Iguazú raspoređeni su tako da izgledaju poput obrnutog slova “J”. Na desnoj obali brazilskog teritorija nalazi se tek nešto više od 20% slapova, dok na lijevoj, bočnoj strani argentinskog teritorija, nalazi se gotovo 80% padova.

Vodopadi Iguazú

Iguazu sustav sastoji se sveukupno od 275 slapova duž 1,67 milja rijeke

Trenutačno Iguazu sustav ima najveći godišnji protok vode na svijetu. Kada bismo napravili usporedbu s recimo Niagara slapovima, Iguaza ima površinu više od 3 milijuna metara dok Niagara samo nešto malo više od milijun i pol.

Vodopadi Iguazú

Od trenutka kada su vodopade Iguazú proglasili jednim od sedam svjetskih čuda prirode, turizam je naglo skočio

Najbolje vrijeme za otići i vidjeti slapove je proljeće ili jesen.
Razlog tome je to što tijekom ljeta postane toliko vruće i sparno da jednostavno ne možete uživati u pogledu i ljepoti koju je majka priroda stvorila.

vodopad_1

Postoji toliko toga za vidjeti diljem svijeta, a većina nas još nije dobila priliku ili uzela vremena da iskusi bogatstvo koje nam je priroda i ova prekrasna plava planeta pružila.
Stoga, kada ćete planirati svoje sljedeće putovanje, razmislite o vodopadima Iguazú. Možda će vam upravo iskustvo koje ćete ovdje doživjeti, promijeniti i pogled na svijet.

Autorica: Azra Terzić
Fotografije: Foter

Facebook Like Button