7 najdužih svjetskih rijeka

Koliko je voda od velike važnosti dokazuje činjenica je je planet Zemlja jedini planet u Sunčevom sustavu koji na samoj površini ima tekuću vodu. Ako ćemo govoriti o postocima, voda zauzima oko 71% naše planete, najveći postotak te vode čine oceani, a samo 3% vode otpada na rijeke, jezera, potoke i močvare.

Međutim važno je naglasiti da rijeke čine neznatan dio vodene površine odnosno oko 0,025 %. Jedna od osnovnih informacija vezano za rijeke je da se one u uzdužnom profilu sastoje od gornjeg i donjeg toka. Sve rijeke pune se kišnicom, snježnicama, vodama iz izvora i vodom iz ledenjaka.

U narednom tekstu saznajte nešto više o sedam najdužih svjetskih rijeka koje su izrazito važne za ukupni svijet i stanovništvo.

Nil

nil
Afrička rijeka Nil jedna je od dvije najduže rijeke na svijetu, a drugi naziv koji se koristi za rijeku Nil je Aigyptos (grčki). Nil se dijeli na Bijeli Nil i Plavi Nil koji su i dan danas od velike važnosti za velik broj stanovnika Afrike koji obitavaju na suhim područjima pustinje Sahare. Rijeka Nil dugačka je 6648 km.

Amazona

amazona-1
Rijeka koja se nalazi u Južnoj Americi druga je svjetska rijeka po dužini. Ono što je specifično za ovu rijeku je da je Amazona vodom najbogatija rijeka na svijetu. Budući da je Amazona jako bogata raznolikim biljnim i životinjskim vrstama smještena je na UNESCO listu za važna mjesta bioraznolikosti i svjetske baštine u Americi. Dužina rijeke Amazone iznosi 6500 km.

Mississippi-Missouri

mississippi
Prema službenim geografskim podacima dužina rijeke Mississippi se često računa zajedno s dužinom rijeke Missouri. Zajednički spoj čini najduži riječni tok u Sjevernoj Americi, a nalaze se treći na listi najdužih svjetskih rijeka. Ukupna dužina zajedničkoj spoja dviju rijeka iznosi 6019 km.

Jangce (Chang Jiang)

jangce
Ova rijeka važna je za cijeli azijski kontinent budući da predstavlja „granicu“ između sjeverne i južne Kine, a teče samo u Kini. Većina lokalnog stanovništva oko rijeke uzgaja rižu koja čini veliki prihod za Aziju, a česte poplave Jangcea dosta utječu na strukturu gospodarstva. Ukupna dužina rijeke Jangce iznosi 5525 km.

Kongo

kongo
Druga najveća rijeka u Africi iza rijeke Nile je Kongo ili Zair. Prolazi kroz Središnju Afričku Republiku, Kongo, Demokratsku Republiku Kongo i dijelom kroz Tanzaniju, Kamerun, Angolu i Zambiju, a rijeke je podijeljena na četiri dijela. Dužina rijeke Kongo iznosi oko 4700 km.

Volga

volga
Najduža europska rijeka često nosi naziv i „ruska rijeka“ budući da se čitav tok rijeke nalazi na području Rusije. Zanimljiva je informacija da u Volgu utječe više od 200 manjih rijeka, a izvire na 228 m nadmorske visine. Danas kao i u povijesti vrlo je važna za trgovački put i poslovanje. Dužina rijeke Volge iznosi 3688 km.

Dunav

dunav
Dunav je iza Rijeke Volge druga najduža rijeka u Europi. Važno je napomenuti da Dunav protječe kroz deset zemalja, a to su Njemačka, Austrija, Slovačka, Mađarska, Hrvatska, Srbija, Rumunjska, Bugarska, Ukrajina i Moldavija, a u riječni sustav uključeno je još devet država. Dužina rijeke Dunav iznosi 2850 km, a plovan je gotovo u cijelom svom toku.

Autor: Marina Jakšić
Fotografije: CIFOR, Mariusz Kluzniak,
Flowcomm, Nick Hobgood
Chris Yunker, Jimmy Legrand, Jun Wei Fan, Miroslav Petrasko

Facebook Like Button