Ružičasta jezera

Upoznajte se s fenomenom prirodnih ružičastih jezera diljem svijeta.

Ružičasto jezero u Australiji

Izgleda kao šala bogova, ali ružičasta boja jezera, koje se nalazi u Australiji, zaista je njegova prirodna boja. Jezero Hillier zauzima površinu od 245 hektara i ostavlja bez daha svakog posjetitelja, a njegovo lokalno stanovništvo ima iznimne koristi zbog turista koji posjećuju ovu netaknutu prirodnu oazu. Jezero se nalazi na otoku Middle u otočju Recherche, u zapadnoj Australiji. Otok Middle nekoć su nastanjivali lovci na tuljane i kitove, a prvi nađeni zapisi o jezeru datiraju iz 1802. kada se britanski moreplovac i hidrograf Matthew Flinders usidrio kod otoka na svom putu u Sydney.

Do dana današnjeg nije sa sigurnošću utvrđeno od kuda potječe fantastična ružičasta boja jezera, ali se zahvaljuje „Dunaliella Salina“ mikro-algama i mikro organizmima Halobacteria, koji vole slanu vodu i vjerojatno doprinose neobičnoj boji.
Jezero od oceana dijele pješčane dine, a okruženo je šumom eukaliptusa i čajevca što dodatno doprinosi doživljaju zbog mirisa koji se šire u blizini jezera.

Izdvajamo

> Boja vode ostaje ružičasta i kada je spremite kao suvenir u staklenu posudu
> Aktivnosti na jezeru: jahanje, šetnje i biciklizam, ribolov, ronjenje, promatranje kitova (od svibnja do listopada), jedrenje na dasci, kajakarenje, let avionom iznad jezera i okoline
> BirdLife International izdvojio je jezero kao iznimno važno prirodno stanište velikog broja različitih vrsta ptica
> Novozelanđanin Chuck Berry prvi je čovjek koji je odjenuo wingsuit i koji je letio iznad jezera Hillier

 

Ružičasto jezero u Senegalu

retba
Također prekrasne ružičaste boje jezero Retba nalazi se u Senegalu točnije na Cart Verb poluotoku. U ovom slanom jezeru također se nailazi na mikro alge „Dunaliella Salina“ koje crpe energiju iz sunčeve svjetlosti i svojom energijom vodu jezera čine ružičastom. Površinom ovaj prirodni fenomen zauzima 3 km kvadratna i udaljen je svega 35 km od glavnog grada Dakara. Lokalno stanovništvo ima iznimne koristi od ovog jezera budući da iz njega vade sol.

Izdvajamo

> Koncentracija soli ovog jezera skoro je dva puta veći od one koja se nalazi u Mrtvom moru. Koncentracija iznosi 380 grama po 1 liti vode.
> Radnici koji vade sol svaki puta prije ulaska u jezero moraju se posebno zaštiti različitim sredstvima kako ne bi oštetili kožu

pink-lake

 

Dusty Rose, ružičasto jezero u Kanadi

Dusty Rose nalazi se udjelu Kande koju zauzima Britanskoj Kolumbija. Jezero nije jako poznato i nije niti po svom sastavu slano, no zanimljiva je činjenica da je također ružičaste boje i to tijekom cijele godine.Bez obzira što voda ne sadrži alge i mikro organizme koje ostala ružičasta jezera u svijetu čine ružičastim, i ovo je jezero upravo te nježne boje.

Izdvajamo

> Vjeruje se da podzemne vode ispod jezera prikupljaju minerale i sedimente te čine vodu ružičastom.

 

Ružičasto jezero Salina de Torrevieja i Salina de La Mata u Španjolskoj

Salina de Torrevieja okružuju prelijepi primorski grad Torrevieju , dok se more nalazi s druge strane ovih također ružičastih jezera. Jezerske vode nisu toliko slane ali je zanimljivo da količina soli održava čist zrak te brojni turisti dolaze u ovo područje zbog zdravlja . Salina de Torrevieja i La Salina de La Mata najslanija su jezera u Europi i smatraju se savršenim mjestima za život upravo zbog okoline koja je iznimno zdrava. Sol koju vadi lokalno stanovništvo prodaje se diljem Europe i doprinosi gospodarstvu regije.

Izdvajamo

> Prema svjetskoj zdravstvenoj organizaciji područje ovih jezera spada među najzdravija mjesta za život
> Jezera su jako zdrava za kožu i bolesti pluća, a posjećuje i veliki broj ptica

 

Autor: Diana Mikloš
Naslovna: Jeff Attaway
Les Haines

Facebook Like Button