Hula havajski ples najženstveniji je na svijetu pa saznajte zašto

Zahvaljujući velikoj turističkoj posjećenosti na Havajima, ali i mnogim holivudskim filmovima, Hula ples je danas svakako jedan od najpoznatijih havajskih turističkih brandova. I kod nas postoji nekoliko mjesta na kojima možete naučiti plesati ovaj toliko ženstveni ples.

Zamislite romantičan zalazak sunca, sitni bijeli pijesak pod nogama, egzotičnu ljepotu plesačicaukrašenih cvijećem dok zanosno njišu bokovima u ritmu bubnjeva. To je Hula, tradicionalni havajski ples posvećen bogovima, ali i povijesnim događajima i legendama Polinezijaca, autohtonih stanovnika Havaja.

hawaii otok hawai

Izdvojeno:

> Poznato je mnogo legendi o nastanku ovog drevnog plesa. Najzanimljivija je ona o ljutitoj božici vatre Pele, koju su stanovnici udobrovoljavati plesom kako bi smirila okolne vulkane.
> Ono zajedničko svim legendama je povezanost s prirodom koja se izražava hula plesom.

ZNATE LI da je Maui otok Havaja na kojem spava najveći svjetski vulkan

hulaa

Havajski Hula ples izvodi se uz pjevanje ritmičnih pjesama te zvuk udaraljki i bubnjeva koji se zovu mele. Zanosno gibanje, gestikulacija te izrazi lica tijekom plesa strogo su određeni prema vrsti priče koja se opisuje plesom.

Tako primjerice pozitivna priča zahtjeva poglede i ruke upućene prema suncu, dok ona o smrti, ratu ili erupciji vulkana poglede upućene prema zemlji, kao čin tuge ili poniznosti.

Dolaskom američkih kršćanskih misionara početkom 19. stoljeća Hula ples je u potpunosti zabranjen. Smatrali su ga razvratnim plesom koji poziva na grijeh.

Mnogi uglednici javno su se odrekli Hula plesa, no u domovima običnog puka on je nastavio živjeti, te se tako uspio održati sve do početka prošlog stoljeća kada je kralj Kalakaua, zvani Veseli vladar, ponovo dopustio njegovu javnu izvedbu.

hula1a

Suvremeni Hula ples mješavina je raznih stilova ovog plesa koji se dijeli u dvije kategorije: kahiko, drevni ples iz vremena prije dolaska misionara uz koji se obavezno koriste tradicionalni instrumenti i napjevi te se rijetko može vidjeti, te moderna hula, takozvani spektakl za turiste koja se izvodi uz glazbu gitara i ukulelea.

Autor: Daniela Marušić Bešić

Facebook Like Button