Otočna država Kiribati

Usred oceana smjestila se mala otočna država, riječ je o Republici Kiribati, malom biseru u srcu Tihog oceana.

Do prije tridesetak godina, točnije do 1979. godine Kiribati je bila britanska kolonija, a danas je članica Commonwealtha. Sastavljena je od tri otočne skupine – Gilbert, Line i Phoenix, odnosno 33 koraljna atola koji se nalaze oko ekvatora.

S više od 1000 kilometara obale i oko 100.000 stanovnika Republika Kiribati ponosi se bogatim svijetom životinja (posebice pticama) te ribolovom. Nekoć je otok bio bogat fosfatima, no danas su rezerve iscrpljene pa najveći broj prihoda dolazi s mora, odnosno preko morskih resursa – ribolovnih dozvola i pomoraca koji rade na stranim brodovima.

kiribati-02Ako se mislite uputiti do Republike Kiribati, znajte da se tamo vozi se s lijeve strane ceste, dok su valute australski i kiribatski dolar. Glavni grad Tarawa nalazi se na istoimenom otoku. U Drugom svjetskom ratu ovdje su se sukobili Japan i Sjedinjene Američke Države, o čemu govore turističke ture na kojima posjetitelji imaju priliku pogledati ostatke oružja, bunkere i spomenike te čuti bogatu povijest.
Otoci su poznati po ribolovu i bogatoj kulturi. Svaki od otoka ponosi se svojim naslijeđem, ali i gostoprimstvom, poštivanjem starijih i druženjima u maneabi (društvenom domu). Vole i ples koji najviše nalikuje letu ptice brzan (rod fregata iz reda pelikanki). Ova je ptica za stanovnike od velike važnosti jer nagovještava vrijeme, navigira izgubljene moreplovce i simbolizira harmoniju i mir koje stanovnici izrazito cijene. Geslo ovih ljudi je Te Mauri, Te Raoi ao Te Tabomoa, što bi u prijevodu značilo zdravlje, mir i blagostanje.

O važnosti ptice brzan govori i činjenica da se ona nalazi na državnoj zastavi. Na crvenom nebu, iznad sunca nalazi se brzan, dok se u plavom moru ističu tri bijela vala koju označavaju tri otočne skupine, odnosno Gilbert, Line i Phoenix.

Ako odlučite posjetiti Republiku Kiribati, zasigurno vam neće biti dosadno. Samo neke od ponuđenih aktivnosti su ribolov, ronjenje i surfanje, možete otići na organizirano promatranje ptica (Kiribati su poznati po više od 18 različitih vrsta ptica – samo neke od njih su već spomenuti brzani i čigre) ili pak u turističko razgledavanje otoka.

kiribati-01

Evo još nekoliko korisnih savjeta kako se ne biste našli u neprilici ili nekoga uvrijedili: nemojte dirati ljude po glavi ili usmjeravati stopala prema drugima jer se to smatra uvredljivim. Pri ulaženju u „maneabu“ (društveni dom) iskažite poštovanje te pognuti hodajte do željenog mjesta pri čemu se riječju „matauninga“ ispričajte ostalima na smetnji. U određenim dijelovima zemlje (na otoku Abemama) možete biti kažnjeni ako se vozite kraj maneabe za vrijeme okupljanja pa ćete tako trebati platiti kaznu koja može biti novčana ili u obliku duhana, ručka, kave ili jutarnjeg čaja. Bez obzira na sve, bit ćete divno ugošćeni, stoga ne odugovlačite, kupite kartu i ljeto provedite na jednome od atola.

Autor: Vedrana Duić Loparić

Facebook Like Button