Znamenitosti i turističke atrakcije Sjedinjenih Američkih država

SAD ili “obećana zemlja” u kojoj svaki san lako može postati stvarnost, plijeni ogromnu pažnju turista iz cijeloga svijeta.

Filmska industrija najrazvijenija je na svijetu, a brojne specifičnosti pojedinih dijelova SAD-a imali smo prilike vidjeti još u ranim filmovima o Divljem Zapadu. Nasuprot tomu, u gradovima diljem SAD-a očekuju vas i najsuvremenija čuda svijeta koja će zadiviti i najzahtjevnijeg avaturista.

Sjedinjene Američke Države (SAD) savezna su republika u središnjoj Sjevernoj Americi, a proteže se od Atlantika na istoku do Tihog oceana na zapadu. Kopnenu granicu, ukupno dugu 12.034 km, ima prema Kanadi i Meksiku. Površine je 9.626.091 km2, a sastoji se od 50 saveznih država s time da su Aljaska i Havaji fizički odvojeni od glavnog teritorija.

Država je formirana 1776. godine, deklaracijom tadašnjih britanskih kolonija. SAD imaju predsjednički sustav s dva zakonodavna doma. Glavni je grad Washington, u kojemu živi preko 6 milijuna stanovnika. U SAD-u, prema podacima iz 2009. godine, živjelo je oko 305.670.000 stanovnika, koji su pripadnici više od 300 naroda. Većina Amerikanaca potječe od Europljana (69 posto), Latinoamerikanaca je 13 posto, Afroamerikanaca 12,9 posto, Azijata 4,1 posto, a Indijanaca svega 1 posto.

Američko je gospodarstvo najrazvijenije u svijetu, zahvaljujući razvoju gotovo svih grana industrije, naftnom i rudnom bogatstvu, intenzivnoj poljoprivrednoj proizvodnji, ali prvenstveno zbog racionalnog raspolaganja vlastitim resursima. Bruto nacionalni proizvod po stanovniku  je 47.025 dolara, a nezaposlenih je oko 4 posto.

Amerika je oduvijek bila “obećana zemlja” za mnoge koji su čvrsto naumili uspjeti u životu, a ovdje žele ostvariti svoj “američki san”. Filmska i glazbena industrija, kao i ostale grane umjetnosti, najrazvijenije su na svijetu pa je stoga i logično da je za umjetnike iz čitavog svijeta SAD prvi i najbolji izbor da okušaju svoju sreću.

Znamenitosti i turističke atrakcije Sjedinjenih Američkih država:
New York

… kao najveći grad u kojem živi 9 milijuna, a s predgrađima ukupno oko 23 milijuna stanovnika, obiluje atrakcijama kao što su: Times Square, Katedrala Sv. Patrika, neboder Empire State Building, Madison Square Garden, Greenwich Village, Chinatown, Soho, Wall Street, Bruklinski most, Central Park, Broadway, Kip slobode, muzeji Metropolitan, Guggenheim…

Andrey Bayda / Shutterstock.com

U Washingtonu

… svakako ne propustite vidjeti: Bijelu kuću, Kapitol (zgrada kongresa), Pentagon, sjedište FBI-a, Linkolnov spomenik, National Air And Space Museum…

Miami

… je najpoznatije ljetovalište na atlantskoj obali s ogromnim hotelskim kompleksima i čuvenom plažom Miami Beach.

Los Angeles

Drugi najveći grad s oko 5 milijuna stanovnika, a svakako najviše privlači s Hollywood bulevarom, Stazom slavnih, rezidencijalnom četvrti Sunset Strip i Disneylandom, te ljetovalištima u okolici poput Santa Barbare.

Las Vegas

… je najpogodniji za one željne zabave, kiča i glamoura u brojnim hotelima, klubovima i kasinima, a ako vam nije do toga, trebate obići obližnji Nacionalni park Grand Canyon gdje se iznad rijeke Colorado možete voziti i u unajmljenom helikopteru.

San Francisco

Impresionira svojim brežuljcima, spojem viktorijanske i moderne arhitekture, a mora se vidjeti i most Golden Gate, Kineska četvrt i provozati se žičarom Fisherman’s Wharf gdje su brojni muzeji, restorani i dućani. Možete otići i u posjet nekadašnjem glasovitom zatvoru na otoku Alcatraz, a koji je danas jedna od posebnih atrakcija.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: engleski

Religija:  protestanti (56 posto), katolici (28 posto), židovi (2 posto), ostali (4 posto), ateisti (10 posto)

Valuta: 1 dolar = 100 centi

Klima: umjereno toplo-kišna u srednjem i istočnom dijelu, sredozemna na Pacifiku, pustinjska i polupustinjska na zapadu i jugu te snježno-šumska na sjeveru.

Vremenska razlika:  New York -6/-7 sati, a Los Angeles -9/-10 sati u odnosu na Hrvatsku.

Kako putovati: najbolje je zrakoplovom do zračne luke u New Yorku

Kada putovati: ugodno je tijekom cijele godine.

Bolesti i preventiva: cijepljenje nije potrebno. Prije putovanja detaljnije se informirajte na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Viza: potrebna je za hrvatske državljane, a cijena je 131 USD. Može se dobiti osobno u američkom veleposlanstvu

Hoteli: izbor hotela zaista je širok diljem zemlje,  pa ćemo navesti gdje da ih potražite u većim gradovima – New York, Washington, Los Angeles, San Francisco, Miami, Las Vegas

Restorani: na raspolaganju vam je ogroman izbor svih svjetskih kuhinja, ovisno u kojem dijelu zemlje se nalazite, a najbolje ćete se snaći koristećei ove linkove: New York, Washington, Los Angeles, San Francisco, Miami, Las Vegas.

Oprez!

Pijte isključivo flaširanu vodu.

Pripremio: Mustafa Topčagić; Photo: Shutterstock

Facebook Like Button