Havaji otoci bijelog pijeska, zelenih planina i najženstvenijeg hula plesa

Havaji su otoci iz snova, rajske plaže, hula ples, zabava s vjenčićima od cvijeća naprosto dozivaju svakog na raj na Zemlji.

Havaji su jedna od američkih saveznih država i najpoznatija po otočju u Tihom oceanu. Otočje ukupno ima 137 božanstveno lijepih otoka, oko milijun i 300 tisuća stanovnika, a površine je 16.649 km², s ukupno osam većih i nastanjenih otoka.

Najveći otok Havaja je Oahu koji ima milijun stanovnika, a na njemu se nalazi i glavni grad Honolulu čije ime u prijevodu znači zaštićena, odnosno mirna luka.

OVDJE saznajte kako je Maui otok Havaja na kojem spava najveći svjetski vulkan

Havaji su najpoznatiji po turizmu, srdačnosti i vulkanima, od kojih su samo neki Mauna Loa i Mauna Kea

Mauna Loa je aktivan vulkan čije ime u prijevodu znači duga planina, dok Mauna Kea nije aktivan vulkan, a ime je u prijevodu bijela planina.

Što se tiče srdačnosti mještana, ona je ključ turizma. Kako to biva na filmovima, žene obučene u suknje napravljene od trave i ukrašene vjenčićima od cvijeća, poznatim pod nazivom lei dočekuju turiste i žele im dobrodošlicu.

Hula havajski ples nije samo puka zabava, on mještanima znači puno više. Njime izražavaju svoje emocije i dobrodošlicu, dok ples hula – hula označava religijski ritual.

hula2

Božanstva Havaja

Kada govorimo o religijskim ritualima i božanstvima, tada svakako moramo spomenuti božicu Pele, kao božicu vulkana i vatre, Haumeu, božicu plodnosti i poroda, veliku božicu Hinu, boga Kua, Kanea koji je napravio nebo, zemlju i raj koji domicilno stanovništvo štuje i dan danas.

Gospodarstvo Havaja

Otočani žive od turizma, ali i ribarstva, uzgoja voća, posebice ananasa te šećerne trske, kave, pamuka i cvijeća. Uslužne djelatnosti, poput brojnih hotela, resorata, restorana i klubova, su broj jedan na otoku pa tako Havaji iz dana u dan bilježe sve veći broj turista.

egzoticna hrana havaji

Gastronomija Havaja

Što se tiče hrane, Havaji su poznati po ekološki uzgojenoj hrani, posebice po raznovrsnom povrću. Jede se sve, od ribe do mesa, sva hrana bogata je egzotičnim začinima.
Havaji su poznati i po vrlo ukusnoj kavi koja nerijetko ima dodatke poput kokosa :)
Od alkoholnih pića najpopularniji su kokteli, od kojih je najpoznatiji Mai – Tai.

kokteli havaji

Poznate osobe rođene na Havajima

Znate li da je jedna od poznatijih osoba koja se rodila na Havajima ni manje ni više nego Barack Obama?
Bilo je to u kolovozu 1961. godine u Honoluluu.

Osim Baracka Obame, na Havajima je rođena i glumica Lauren Graham, poznata kao Lorelai iz serije “Gilmore girls” te glumica Nicole Kidman. 1945. godine na Havajima je rođena i poznata pjevačica, glumica i komičarka Bette Midler te pjevač Bruno Mars, poznatiji među mlađom populacijom.

havaji obaala

Što posjetiti na rajskim otocima Havaja

Kada jednom dođete na Havaje, svakako trebate posjetiti neku od božanstvenih plaža, okupati se u moru, obići koji muzej, isprobati njihovu egzotičnu hranu, popiti koje piće, proučiti vulkane i uživati u nestvarno lijepoj prirodi.

Za najbolji obilazak Havaja predlažemo sljedeće
Pearl Harbour

havaji-3
Posjetite luku na otoku Oahu koja je bila napadnuta te postala povod za ulazak Sjedinjenih Američkih država u Drugi svjetski rat. Ovdje se nalazi memorijalni centar u kojem ljubitelji povijesti mogu saznati nešto više. Dobro je rezervirati kartu unaprijed jer se nerijetko stvaraju gužve zbog velikog broja zainteresiranih posjetitelja.

glavni grad havaja honolulu

Grad prepun atrakcija impresivni Honolulu

Svakako valja posjetiti i glavni grad Honolulu. Oni željni rekreacije mogu posjetiti Dijamantnu glavu, ugasli vulkan koji je danas idealno mjesto za penjanje. Osim za rekreaciju, ovo je mjesto idealno za odmor, a s njega se pruža i prekrasan pogled na grad.

Plaža Waikiki

Oni željni kupanja, izležavanja na suncu i uživanja na plaži svakako trebaju posjetiti Waikiki i njegovu svjetski poznatu plažu. Oni malo mlađi zasigurno će uživati u Waikiki akvarijumu ili obližnjem zoološkom vrtu.

plaza waikiki havaji

Mauna Kea

havaji-1
Posjetite i Mauna Keu, neaktivni vulkan koji privlači brojne turiste. Ovo je mjesto oko 300 kilometara udaljeno od grada Honolula, a kod ugaslog se vulkana nalazi i observatori Mauna Kea Observatories, jedinstveno mjesto za sve ljubitelje astronomije.

OVDJE saznajte kojih je 7 najaktivnijih vulkana svijeta

slapovi na havajima

Korisne informacije

Službeni jezici: engleski i havajski jezik
Religija: kršćanstvo, budizam i dr.
Valuta: američki dolar (USD)
Kako putovati: najbolji način je zrakoplovom – međunarodna zračna luka Honolulu International Airport
Viza: potrebna (http://zagreb.usembassy.gov/vize2.html)
Kada putovati: od lipnja do rujna
Bolesti i preventiva: nema obaveznog naputka za cijepljenje prilikom ulaska u zemlju
Smještaj: Outrigger Waikiki Beach Resort ili
Hilton Hawaiian Village Waikiki Resort
Restorani: Alan Wong’s Restaurant ili Roy’s Waikiki Beach

Autor: Vedrana Duić Loparić
Fotografija: Steve Jurvetson
Ricymar
Patrick McNally
Julie
Daniel Ramirez
Kenneth Lu
James Palinsad

Facebook Like Button