Top 7 najaktivnijih vulkana svijeta

Donosimo Vam top 7 najaktivnijih vulkana na našoj prekrasnoj plavoj planeti.

Neobični prirodni oblici od davnina postoje na našoj Zemlji i plijene pažnju brojnih znanstvenika zbog svojih osobina. Iako su na prvi pogled jako zanimljivi sa drugog gledišta vulkani mogu biti izrazito opasni.

Prema službenoj definiciji vulkan je geološki oblik kroz koji izlazi lava na površinu zemlje. U zrak se brizga divlja smjesa plinova, pare, pepela i gromada djelomično rastaljenih stijena kroz vrh koji se naziva krater.

Postoje razni oblici vulkana poput podmorskih, aktivnih ili neaktivnih, a u narednom tekstu vam donosimo listu najaktivnijih vulkana svijeta.

KILAUEA, HAWAII, SAD

Prvi na listi aktivnih vulkana je poznati Kilauea vulkan, jedan od pet vulkana poznatog havajskog otočja.

Karakterističan je po svojim čestim izbacivanjima lave što ga čini jednim od najzanimljivijih vulkana za znanstvenike. Najsnažnija erupcija dotičnog vulkana bila je 1959. godine koja je uništila nekoliko gradova i raselila lokalno stanovništvo. Bitno je napomenuti da lava uvijek konstantno izlazi i samo je pitanje vremena kada će se dogoditi još veća tragedija.

kilauea_l

NYIRAGONGO, KONGO

Jedan od vrlo zanimljiv vulkana je upravo Nyiragongo u Kongu. Specifičan je po tome što se njegov sastav lave nije promijenio od nastanka Zemlje i nije slična niti jednoj drugoj lavi na svijetu.

Otkriven je davne 1880.godine, a od tada je vulkan stalno aktivan. Zadnja vulkanska aktivnost dogodila se 2010.godine.

MINOLTA DIGITAL CAMERA

CHAITEN, ČILE

Jedan od najneobičnijih vulkana je Chaiten u Čileu. Ovaj aktivan vulkan poseban je po tome jer se smatra da je 2008.godine proizveo „zelenu munju“ opisanu kao posebnu svjetlosnu pojavu.
Zamijetio ju je istraživač Arthur Few, a još uvijek se ne može objasniti koji je pravi razlog tome te da li ju proizvode i ostali vulkani. Specifičan je po tome da se probudio 2008.godine, a njegova zadnja jaka erupcija bile je prije više od 9.000 godina.

chaiten_l

EYJAFJALLAJöKULL, ISLAND

Eyjafjallajökull je zapravo jedan od ledenjaka na Islandu čiji pokrov prekriva aktivan vulkan.

Za njega je bitno napomenuti da eruptira još od ledenog doba, a svi pamtimo njegovu erupciju 2010.godine kada je uzrokovao poteškoće u zračnom transportu te su svi naredni letovi bili otkazani.
Zanimljiva je informacija da je svojim erupcijama svaki puta izazvao erupciju puno većeg vulkana pod nazivom Katle.

eyjafjallajokull_l

YASUR, VANUATU

Jedna od otočnih država smještena u Tihom oceanu, zapadno od Fidžija sastoji se od 83 otoka koji su vulkanskog porijekla. Na jednom od njih nalazi se znameniti vulkan Yasur koji je specifičan po tome da erupcije ima svakodnevno, odnosno po nekoliko puta u danu. Zbog opasnosti zabranjen je pristup ljudima na dotičnom području.

yasur-1_l

ETNA, ITALIJA

Popularni europski vulkan smješten je u istočnom dijelu Sicilije. Njegova površina iznosi 1.190 km², a pripada najvišim vulkanima svijeta s 3.320 metara nadmorske visine.

Za Etnu je važno napomenuti da je on stalno aktivan no znanstvenici su mu dodijeli status ne previše opasnog vulkana.

mt-etna_l

EREBUS, ANTARKTIKA

Vulkan Erebus nalazi se na području Antarktika što ga svrstava u najjužnije vulkane svijeta.
Ovaj vulkan započeo je svoju erupciju još 1972.godine, a od tada pripada skupini aktivnih vulkana čije se erupcije svakog dana samo očekuju.

erebus-volcano_l

Autor: Marina Jakšić
Fotografije: Foter

Facebook Like Button