Kongo zemlja vulkana i opasne afričke divljine

Zemlja u središnjoj Africi koja ispunjava najrazličitije turističke apetite.

Kongo se prostire na oko 342 tisuće četvornih kilometara u središnjoj Africi, a graniči s Gabonom na sjeverozapadu, s Kamerunom i Srednjoafričkom Republikom na sjeveru, s DR Kongom na istoku i jugu, te sa angolskim Cabindom na jugu. Na zapadu, pak, ima izlaz na Atlantski ocean.

U zemlji živi oko 3,5 milijuna stanovnika koji pripadaju raznim etničkim grupama, od čega najviše ima pripadnika naroda Laari, Teke i M’Boshi. Najveći broj populacije okuplja se u urbaniziranim središtima, dok čak 40 posto živi u glavnom gradu – Brazzavilleu, koji se smjestio na obali rijeke Kongo – točno nasuprot Kinšase – glavnog grada DR Konga.

Grad je dobio ime prema osnivaču – talijansko-francuskom istraživaču Pierreu Savorgnanu de Brazzi, a predstavlja glavno trgovačko i metalurško središte zemlje. Kongo je inače zemlja i s velikim nalazištima nafte u Africi. Kongoanska kuhinja ne razlikuje se mnogo od prehrane drugih zemalja na ovome prostoru. Meso je slabo dostupno, pa se uglavnom jede povrće, voće i riba, a pije palmino vino i pivo.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Kongu:
  1. Kongoanska divljina

Želite istražiti kongoansku divljinu? Posjetite Nacionalni park Odzala koji se prostire na oko 13 tisuća četvornih kilometara na zapadu zemlje. Ovaj se prostor smatra najznačajnijim uporištem šumskih slonova i zapadnih nizinskih gorila u Središnjoj Africi.

  1. Glavni grad

Istražite Brazzaville! Razgledajte baziliku Sv. Ane od Konga, Etnografski muzej, mauzolej osnivača grada, kuću u kojoj je obitavao Charles de Gaulle i druge kulturno-povijesne spomenike. Obavezno posjetite tržnicu u četvrti Poto Poto te izaberite neki od suvenira.

  1.  Ulov kapitalaca

Ljubitelji adrenalinskog pecanja, svakako će posjetiti i kamp Tiger Fish Congo koji se smjestio na istoimenoj rijeci nedaleko glavnoga grada. Razlog? Ulov može doseći i 70 kilograma težine, dok riblja čeljust skriva niz od 18 oštrih zuba kojih se treba paziti i na suhom!

  1. Kongoanski Grand Canyon

Uputite se i u drugi najveći grad Koga – Pointe-Noire, koji se smjestio na obali Atlantskog oceana. Ovdje ćete naći fantastične pješčane plaže za pravi ljetni odmor. U blizini grada smjestio se i spektakularni tjesnac Diosso, okružen visokim kamenim strukturama koje prozivaju kongoanskim Grand Canyonom.

  1. Spektakularni slapovi u Kongu

Razgledajte i najpoznatije slapove Konga – Loufoulakari! Nalaze se osamdesetak kilometara jugozapadno od glavnoga grada na sjecištu rijeke Loufoulakari i rijeke Kongo.

VULKAN NYIRAGONGO
Jedan od vrlo zanimljiv vulkana je upravo Nyiragongo u Kongu. Specifičan je po tome što se njegov sastav lave nije promijenio od nastanka Zemlje i nije slična niti jednoj drugoj lavi na svijetu.

Otkriven je davne 1880.godine, a od tada je vulkan stalno aktivan. Zadnja vulkanska aktivnost dogodila se 2010.godine.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: francuski
Religija: kršćanstvo (90 posto)
Valuta: CFA franak
Viza: potrebna – pribaviti je možete preko Veleposlanstva Republike Kongo u Berlinu (Grabbeallee 47, tel.: 004930-4940 0783; e-mail: botschaft.kongobrz@t-online.de
Kako putovati: zrakoplovom – glavna zračna luka Konga jest Maya-Maya Airport nedaleko glavnog grada.
Bolesti i prevencija: potrebno cijepljenje protiv žute groznice. Cijepljenje se može obaviti u Zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar (Mirogojska 16, Zagreb, tel: 01 46 96 125) svakim radnim danom od 8.30 do 15 sati, bez prethodne najave. Cijepiti se treba barem tri tjedna prije putovanja. Visoka je opasnost i od malarije pa treba poduzeti preventivne korake.
Kada putovati: Sjeverne dijelove zemlje najbolje je posjetiti od svibnja do rujna, dok je na jug Konga ugodnije putovati od listopada do svibnja.
Smještaj: Vila Monama i hotel Villa Lys u glavnom gradu dobar su izbor.
Restorani: Hotelski restorani uvijek su razuman izbor. Odličnu francusku kuhinju možete pojesti u restoranu O Sympatic, a dobro se jede i u Mami Watts.

Oprez!

Ministarstvo vanjskih poslova RH upozorava građane na visok sigurnosni rizik u pojedinim dijelovima Konga. To se prvenstveno odnosi na područja izvan gradova Brazzaville i Pointe Noire zbog djelovanja pobunjeničkih grupa. Valja izbjegavati i putovanje u provinciju Likoula uz granicu s DR Kongom, koja bilježi visok broj izbjeglica iz te države.
U većim gradovima ima krađa turista, pa uvijek treba paziti na svoju imovinu. Također, Kongo ima visok postotak populacije zaražene AIDS-om pa valja izbjegavati rizična ponašanja.
Pijte isključivo flaširanu vodu. Izbjegavajte i led u piću, jer se radi od lokalne vode iz slavina. Jedite u hotelskim i inim provjerenim restoranima.

Sam DCruz / Shutterstock.com (dijete)

Facebook Like Button