Želim putovati

Nije volio Pulu…a Brijune?

Glumac Rade Šerbedžija (1946.) i spisatelj Borislav Vujčić (1957.-2005.) utemeljili su godine 2001. Kazalište „Ulysses“ koje je „doplovilo“ na Brijunsko otočje i od tada ljeti redovito privlači kazališnu i glazbenu publiku , najčešće u tvrđavu Minor na Malom Brijunu.

Dvadeseta obljetnica kazališta iznjedrila je zanimljiv multimedijalni projekt pod nazivom „Brijunska soba Jamesa Joycea – work in progress“ u prizemlju hotela „Karmen“ na obali Velikog Brijuna prema ideji glazbenika Damira Urbana(1968.) uz partnersku suradnju kazališta „Ulysses“ i Nacionalnog parka Brijuni (27.7. – 17.8.2020., svakodnevno 13-15).

james-joyce-pula-1

Postav u četiri međusobno povezane prostorije bude asocijacije ne samo na najpoznatiji roman čuvenog irskog književnika Jamesa Joycea (1882.-1941.) „Ulysses“ („Uliks“, 1922.) prema kojem je nazvano kazalište, već na autorov boravak u Puli (listopad 1904.-ožujak 1905.) odnosno proslavu njegovog 23. rođendana (2.2.1905.) upravo na otoku („Ako i nije istina, dobro je smišljeno“ odnosno kako to izvorno glasi „Se non e vero , e ben trovato“).

Naime, mladi profesor engleskog jezika Joyce sa svojom ljubljenom Norom (Barnacle 1884.-1951.) krenuo je iz Zuericha u Trst kako bi predavao na Berlitz Language School, no stjecaj okolnosti ga je odveo u Pulu (30.10.1904.) u kojoj nije bio nimalo sretan. Iako važna austro-ugarska luka, Pula je u Joyceovim očima bila tek provincijski gradić u kojem se nije ugodno osjećao, u kojem mu je bilo hladno („pomorska Sibirija“) i gdje se dosađivao.

james-joyce-pula-2

Rođendan sigurno nije proslavio u hotelu „Karmen“ („Carmen“) jer je ovaj bio sagrađen 1908., ali otok je mogao posjetiti , budući da je 1893. privrednik Paul Kupelwieser (1843.-1919.) kupio otočje i angažirao bakteriologa Roberta Kocha (1843.-1910.) u borbi protiv malarije (1896.) kako bi osnovao mondeno ( i zdravstveno) ljetovalište (prvi hotel „Brioni“ sagrađen je 1896.).

U ulaznom prostoru „Brijunske sobe Jamesa Joycea“ nalazi se namještaj iz čijih ladica naviru krumpiri što bi trebalo podsjetiti na veliku glad u Irskoj u vremenu 1845.-1849. nazvanu još „Velika krumpirova glad“ kada je zbog zaraze krumpira pomrlo stotine tisuće ljudi (čak do dva milijuna) ,a puno ih se iselilo (ključ sobe broj 317 pokriva stakleno zvono).

james-joyce-pula-3

Slijedi zatamnjena prostorija ispunjena zaslonima na kojim su u tehnici sjena izvedene scene mogućeg otočkog boravka poput plivanja ili šetnje pod krošnjama… Zijah A. Sokolović snimkom kratkog monologa o dimnjačaru prethodi velikoj sobi ispunjenoj slikama , videom i stolićem na kojem je starinski telefon.

Nevelika ali najupečatljivija prostorije je spavaća soba Molly Bloom (izvor je stručni suradnik Igor Jurilj) u kojoj iznad nepospremljenog kreveta visi karton na kojem je ispisan najvažniji Joyceov datum- 16. lipanj 1904. takozvani Bloomsday (radnja romana „Uliks“ odvija se taj dan, a glavni su likovi Leopold i Molly Bloom).

james-joyce-pula-4

Plakati asocijativnog sadržaja rese uži zid sobe, dok je uzduž kreveta prislonjena polica ispunjena većinom Joyceovim knjigama , čime se izravno povezuju kazalište „Ulysses“, Joyce i Brijuni. Uz vizualnu, snažna je i zvučna komponenta prostora, a naznaka „work in progress“ (naslov romana kasnije poznatog kao „Finneganovo bdijenje“) ukazuje na otvorenost postava u kojem se mogu očekivati buduće umjetničke intervencije .

olga-vujovic-200Piše: Olga Vujović
Povjesničarka umjetnosti i komparatistica književnosti

Vole je bikeri, pivoljupci, gurmani, vrijeme je da i vi otkrijete njezine ljepote

Autocestom automobilom ili motociklom, brzo i jednostavno, tu ste za nekoliko sati. Brodsko-posavska županija zeleni je raj za sve one koji žele ljetovanje na drugačiji način.

Savršen bijeg od stvarnosti nalazi se u Šibeniku, a oduševljava na prvi pogled

Da je Hrvatska mediteranska zemlja prepuna prirodnih blagodati i šarmantnih jadranskih gradova i mjesta, to je već opće poznata stvar.

Otkrijte resort Fenomen Plitvice – dragulj Plitvičkih jezera koji nas je osvojio

Poželite li otići na produženi vikend ili tjedan zasluženog odmora u iskonskoj prirodi zaputite se put Like i dragulja Plitvičkih jezera, otputujte u resort Fenomen Plitvice.

Udahni, okusi, doživi vina Brodsko-posavske županije!

Brodsko-posavska županija jedan je od (još) neotkrivenih bisera s jedinstvenim gastro-identitetom koji nas poziva da ga otkrijemo, upoznamo, zavolimo i – uvijek mu se vraćamo.

Vodimo vas na ljetni izlet iz snova

Jedinstveni gastro-identitet Brodsko-posavske županije najbolja je pozivnica za posjet ovom kraju, atraktivnoj izletničkoj destinaciji u kojoj živi najpoznatiji ljubavni par Malena i Klepetan

Virtualno putovanje Engleskom, od obale do unutrašnjosti

Pogledajte neke od predivnih destinacija čarobno lijepe Engleske.

Fermai je najljepši heritage hotel u Splitu

Split uskoro dobiva najljepši heritage hotel.

Izlet u Liku pravo je ljetno osvježenje uz bezbroj zanimljivosti ovog hrvatskog kraja

Ljeto je na pragu i lagano „bježimo“ iz grada tražeći mjesta na kojima ćemo se osvježiti i dobro odmoriti. Umjesto mora, potražite svoj spas u našoj prekrasnoj zelenoj Lici, koja obiluje obiteljskim smještajima na prekrasnim lokacijama, a i more vam je blizu, ako se želite „zaletjeti“ na kupanje.

Deset razloga zbog kojih biste baš ovo ljeto trebali posjetiti Supetar i Brač

Nakon lockdowna, Brač je spreman za novu sezonu! Hoteli i apartmani otvoreni su uz posebne mjere i pogodnosti, a za sve koji trebaju mirnu i sigurnu oazu donosimo deset razloga zašto ga posjetiti…