Bogati, skupi i kozmopolitanski Zürich kulturna je prijestolnica u Švicarskoj

Iako će vas čaša božanstvenog bijelog vina Petite Arvine ili neki skromniji ručak u zgodnom restorančiću koštati pozamašniji iznos grad Zürich vrijedan je i obilaska i svake cijene. Ovaj švicarski grad je moderna progresivna metropola i san mnogih ljudi koji bi željeli živjeti upravo u njoj.

Švicarska je poznata po siru, čokoladi i najboljim mehanizmima satova, ali i kao država koja je domovina mnogih bogataša, jer ulijeva povjerenje kada su u pitanju financije, a proglašena je i neutralnom zemljom u slučaju rata, no njena vojska svejedno je jedna od najmodernijih, a svi stanovnici sastavni su dio vojne rezerve.

Kada su cijene u pitanju ipak su Tokio, Hong Kong, Moskva, Oslo i Ženeva, u tom pogledu, više rangirane od Züricha. Švicarska pa tako i sam Zürich dosljedno se pokazuju kao mjesto koje ima nedostižno najbolju kvalitetu života u svijetu.

Krenete li u obilazak grada i najzanimljivijih atktrakcija Züricha ovaj grad će vam otkriti još jednu stranu svoje privlačnosti.

Muzej Rietberg

Muzej Rietberg jedan je od najboljih muzeja na kontinentu posvećen iskljućivo europskoj umjetnosti. Rietberg je najvažnija kulturna institucija u Zurichu.

zurich

Schanzengraben

Schanzengraben danas govori o tragovima utvrde Schanzegrabena, kao što je i nekada bio budući se pronalazi diljem starog grada, jer je od 13. stoljeća pa sve do 17. Zürich bio tipičan grad-država s jakim utvrdama i snažnim zidinama.

zurich-1

Landes muzej

Landes muzej je izgrađen po uzoru na nacionalni muzej u Zürichu, a umjetnost i kultura su u fokusu jednog od najposjećenijih muzeja i ustanova kako u Švicarskoj tako i u Europi.

Grossmunster

Grossmunster je izgrađen u romaničkom stilu, i jedna je od tri glavne crkvene znamenitosti u Zürichu te je jedina imala glavnu ulogu u protestantskoj reformaciji.
Gradnja ovog samostalnog zdanja počela je davne 1100. godine, a izgrađen je na starom rimskom groblju. U razgledu ove crkve doživljava se veličina Grossmunstera koja ima neprocjenjivi povijesnu vrijednost, a vanjski odsjaj iz jezera daje joj dodatan sjaj i bajkovitost.

Fraumunster

Fraumunster je drugi vitalni gradski simbol grada iz kojeg se pruža nezaboravan pogled na Zürich. Opatija istog imena datira iz 853. godine, a crkva u svojoj zbirci ima neke impresivne radove Marca Chagalla kojeg se ne propušta u prilici kada razgledate ovu crkvu.

Kunsthaus

Kunsthaus od 1910. godine Kunsthaus u Zürich je bio jedan od najznačajnijih umjetničkih muzeja u Švicarskoj i Europi. Sadrži fantastične umjetničke zbirke a impresivno je zdanje i kao povijesna građevina te je kao takva i jedna od najprepoznatljivijih u gradu.

Lindehof

Lindehof se nalazi na brdu u starom dijelu Züricha i donosi nam povijest starog rimskog dvorca i utvrde. U okruženju se nalazi i predivan prostor s restoranima i kavanama koje daju užitak kako za mještane tako i podjednako za posjetitelje budući je to zona bez vozila. Panoramski pogled koji se pruža s Lindenhofa svakako ostaje u nezaboravnom sjećanju.

Fotografija: Patrick Nouhailler

Facebook Like Button