Luzern: jedan od najprivlačnijih gradića Švicarske

Posjetite Luzern, prekrasan grad Švicarske koji nosi mnoge zanimljive tajne, a poznat je i po raskošnom pejzažu u kojem ćete uživati.

Luzern je poznat kao grad koji trguje ali je ujedno i jedan od poznatijih turističkih destinacija. Obiluje svim božanstveno lijepim prirodnim ljepotama i tipičnim vizurama Švicarske. Snježni krajolici koji tu vladaju velikom većinom godine, ukrašavaju vrhove planina Alpa kao šlag na najljepšoj torti.

lucern4

Grad Luzern je mjesto mira i očaravajuće ljepote, arhitekture kao iz bajke i zasigurno odlično mjesto kada želite odmak od uobičajenih životnih okolnosti.. Lucern okružuje gusta zelena borova šuma, a u kombinaciji s kristalnim jezerima svjetlucavih plavih nebeskih boja čini čarobno podneblje u kojem čovjek poželi ostati zauvijek.

lucern3

Iako je smješten duboko u središnjoj Švicarskoj i kontinentalnoj Europi, Luzern privlači stotine tisuća turista koji dolaze iz svih krajeva svijeta. Svojim zelenim okruženjem, omeđeno predivnom arhitekturom i tradicionalnim vrijednostima te mogućnošću plovidbe turističkim brodom jezero Luzern svojom površinom od 38 četvornih kilometara idealno je mjesto za izlete.

Na planini Pilatus nalazi se Pilatusovo jezero koje je prema drevnim predavanjima zadnje prebivalište Poncija Pilata a u srednjem vijeku ulazak na planinu bio je strogo zabranjen. Danas je ovo jezero omiljeno mjesto za odmora za lokalno stanovništva ali i brojnih turista.

lucern1

Najstariji Drveni most

Jedna od glavnih atrakcija u Luzernu je drveni most, koji se proteže na rijeci Reuss. Most na sredini grada, poznat kao The Chapel, izgrađen je 1333. i vjeruje se da je najstariji drveni most na svijetu. Više od sedam stoljeća, most je nekoliko puta (posljednji put 1993) bio zahvaćen u plamenu. Svaki put kada bi do požara došlo, lokalna samouprava je intervenirala obnavljanjem kako bi se most očuvao, a njegov specifičan izgled prava je atrakcija za sve putnike.
Iako su sve grede ovog mosta položene u vodi već stotinu godina, most se vrlo pažljivo održava i još dan danas ponosno prikazuje svoju čarobnu povijest.

lucern

Možda su stanovnici Luczerna već naviknuti na zgrade među kojima žive svi koji posjete ovaj grad, koji izgleda kao da ga je projektirao najbolji slastičar svijeta, uživaju u čarima klasične ljepote i spokoja života u ovom europskom gradu. Uličice, dućani, restorani te mali prolazi čine ovo mjesto neodoljivim.

lucern2
Grad isusovaca

Luzern je zapravo većinski katolički grad, koji je izgrađen od strane Švicarske federacije, kako bi se zadovoljile preporuke Konvencije o Trent 1545-1563. Na samom početku,kada je grad nastao, upravljanje gradom uglavnom su vodili svećenici iz isusovačkog reda. Stoga je grad Luzern prepun malih ili većih crkava koje također čine ljepotu i vizuru ovog bajkovitog grada.

lucern5

Isusovačka zajednica Luzern već je od XVI. stoljeća gradila edukativne centre, posebno reda isusovaca. Oni su osnovali crkvu posvećenu sv. Franji Ksaverskom. Gradnja crkve započela je 1666. godine i završena je jedanaest godina kasnije. Crkva je vrlo zanimljiva i privlači poglede znatiželjnika zbog svojim baroknih elemenata, koja je u to vrijeme ostavljala veliki dojam u svijetu arhitekture. U unutrašnjosti crkve, mogu se pronaći sve spašene drevne skulpture i slike iz doba isusovaca.

Luzern sa svojim brojnim povijesnim znamenitostima, švajcarski je grad kulture i tradicije i stoga zaista sjajna destinacija za savršeno putovanje.

Tekst: Azra Terzić
Slike: shutterstock

Facebook Like Button