Grad Dresden kralj kulture: otkrijte zašto ga treba vidjeti

Uljuljan u dolini rijeke Labe, ili kako je domaćini nazivaju Elbe, glavni grad njemačke pokrajine Saske Dresden oduzima dah svojom povijesnom ljepotom i modernim načinom života.

Iako je tijekom drugog svjetskog rata bio jedan od najbombardiranijih gradova Europe i temeljito je porušen, ljepota Dresdena ostavit će svakog posjetitelja u čudu.

Na sreću veliki dio stare gradske jezgre vjerno je rekonstruiran i tako je Dresden poprimio svoju nekadašnju predratnu raskoš veličanstvenih kulturnih i povijesnih spomenika i građevina.

Zwinger

Što vidjeti sve treba vidjeti u Dresdenu

Dresden je prepun baroknih remek dijela graditeljstva koji uključuju opernu kuću Semperoper, dvije raskošne katedrale i palače koje oduzimaju dah stilom gradnje.

Jedinstveni Zwinger predstavlja vrhunac barokne umjetnosti, a velebna protestantska crkva Frauenkirsche vjerno je obnovljena na potpunim ruševinama te sada krasi svojom ljepotom povijesni dio Dresdena. Kraljevska palača izgledom kao sa slika slavnog Canaletta još je samo jedna u nizu veličanstvenih građevina koje valja obići.

Semperoper

Dresden je dugo bio poznat kao “Firenca na Labi” i to s dobrim razlogom. Naime ovaj čarobno lijep grad ponosi se sa jednom od najznačajnijih kolekcijom umjetnina u Europi. El Greco, Rembrant, Tintoretto, Titan i Veronese izloženi su radovi uz najpoznatiju Raphaelovu “Madonna di San Sisto” sa dva anđela koji su postali ikone same za sebe.

Frauenkirschen

Nikako nemojte preskočiti “Grünes Gewölbe” čiji neprocjenjivi eksponati uključuju bjelokosne predmete, božanstveno lijep zeleni dijamant koji je smješten u samostalnu prostoriju te veličanstveni prikaz kraljevskog dvora u Delhiju koji je optočen zlatom i dragim kamenjem a građen je punih 18 godina od strane najboljih zlatara.

kraljvska-palaca

Tijekom mjeseca prosinca Dresden se pretvara u glavni božićni grad Njemačke a zanimljivo je da je Striezelmarkt jedan od najstariji božićnih sajmova na svijetu. Uz miris cimeta, kuhanog vina svi obožavaju kušati svjetski poznate kolače Striezel koji će zasigurno oduševiti i vas ako Dresden posjetite u vrijeme Adventa.

most-blue-wonder

Znamenitosti novijeg datuma svakako su Glavni željeznički kolodvor čiju je povijesnu konstrukciju znameniti arhitekt Norman Foster optočio s transparentnom teflonskom membranom i tako spojio nemoguć – davnu prošlost i futuristički izgled u jedinstvenu cjelinu.

gdje-jesti

Gdje jesti u Dresdenu

Dresden je rodni grad Stollen kruha, tradicionalnog božićnog kruha koji sadrži sušeno ili kandirano voće i kojeg morate kušati u Kreutzkamm cafeu na Altmarktu.

Restoran Pulverturm smješten je u podrumu raskošne palače i savršeno je mjesto ako želite probati saske tradicionalne specijalitete poput odojka u umaku od mažurana i senfa s kiselim zeljem i posebno velikim krumpirovim knedlama.

kraljevski-park

Gdje odsjesti

Ako želite smještaj dostojan kraljeva svakako odaberite Swissiotel Dresden Am Schloss čiji je interijer uređen vrlo urbano u ekskluzivnom modernom stilu, a nalazi se unutar prelijepe povijesne palače s raskošnom fasadom umjetnika čije su ruke stvarale predivne detalje.