Otkrivamo vam Neuzelle ljupki gradić Njemačke

Probajte pivo u šarmantnom malenom gradu Neuzelle koji broji oko 4500 stanovnika u Njemačkoj, a nalazi se samo 100 kilometara od Berlina. Sjednete li se primjerice na vlak u Berlinu, vožnja će trajati oko dva sata, a pri silasku s njega pripremite se na savršen dan u Neuzellu.

neuzelle grad

Neuzelle se nalazi na prekrasnom rubu jednog obronka koji vodi do livada u blizini rijeke Odre. Silaskom niz padinu otkriva se pogled na prekrasan mali barokni vrt s plantažama naranči na sjevernoj i jezercem na istočnoj strani, a stvorili su ga ovdašnji redovnici. Iza ove plantaža nalazi se još jedan zanimljiv ali zatvoreni vrt, dostupan samo redovnicima.

Jednostavnost i jedinstvenost glavni su turistički aduti ovog malenog grada. Arome grada, prekrasna crkva svete Marije koja daje jedinstveni sjaj i naglašava ostale dobro očuvane crkvene objekte.

crkva

Povijest gradića

Nekoć je velika crkva Neuzelle bila namijenjena isključivo redovnicima, ali uz nju je bila i druga pod nazivom Sveti Križ (Zum Heiligen Kreuz) namijenjena puku. To je bila jedina katolička župna crkva u radijusu od 100 km nakon njemačke velike reformacije. Tada utjecajna Evanđelistička Luteranska Saska tolerirala je ovaj jedinstveni katolički otok. No, povijest je htjela drugačije pa je tako dvije godine nakon aneksije od strane Pruske, nova vlast predala ove crkve protestantima.

piva

Pitoreskna okolina i veličanstvena pivovara

Tiho jezero s klupama i prekrasnom zelenom travnatom površinom, te neopisiva tišina i mirnoća gradića očaravajuće su lijepi.
Neuzelle je poznat i po proizvodnji pive te pivovare koja je očuvala vrlo staro mjesto – Neuzeller Klofter Brau. Pivovaru su izgradili davne 1416. godine redovnici, a njena duga tradicija u povijesti grada trajala je čak 600 godina.

Da biste mogli uživati ​​u pivu običaj je stanovnika da isproba nekoliko vrsta u prije podnevnim satima, kako bi popodne uživali u onom koje vam se najviše sviđalo. Doista, za posjetitelje to nije ništa neobično, i svatko uživa u kušanju piva.

Tri čaše piva poslužuju se u nizu, tamno pivo, Pilsner, i pivo od višnje ili jabuke, a za one koji žele odabrati bez alkohola, mogu popiti himmelspforte (Vrata raja) izrađene od maline, trešnje, i limuna. Bez alkoholna piva ovdje je vrlo popularna među svim ljubiteljima piva.
Pijući pivo ujutro dok jedete tipičan njemački kruh, tvrde korice ali mekan iznutra, stvarno doživljavate toplu atmosferu i običaje ovog grada.

Neuzelle, jednostavan, a prepun bogate kulturne baštine vrijedan je svake sekunde provedene u njemu. Istražite ga i vi, u svom sljedećem posjetu Njemačkoj.

Facebook Like Button