Njemačka – zemlja sreće

Bajkoviti dvorci i zapanjujuća priroda glavni su turistički aduti ove srednjoeuropske zemlje, koja privlači brojne posjetitelje iz cijeloga svijeta.

Savezna Republika Njemačka prostire se na 357 tisuća četvornih kilometara u srednjoj Europi. Na jugu graniči s Austrijom i Švicarskom, na zapadu s Francuskom, Luksemburgom, Belgijom i Nizozemskom, na istoku s Poljskom i Češkom, a na sjeveru s Danskom, gdje ima izlaz i na Sjeverno more i Baltik.

U reljefnom smislu izuzetno je raznolika. Jugom Njemačke proteže se predalpski prostor i Bavarske Alpe, a na jugozapadu se smjestio planinski sustav Schwarzwald – okružen vazdazelenim šumama po kojima je dobio i ime. Od jugozapada prema sjeveroistoku proteže se južno njemačko pobrđe, a središnjim dijelom države njemačko sredogorje. Najprostranija cjelina jest sjeverna njemačka nizina koja se proteže od njemačkog sredogorja do obala Sjevernog i Baltičkog mora.

Njemačka je jedna od najrazvijenijih zemalja svijeta. U njoj živi oko 82 milijuna stanovnika što je čini i najmnogoljudnijom državom čiji teritorij pripada isključivo Starom kontinentu. Svakako valja spomenuti i značajnu hrvatsku manjinu, koja broji otprilike 300 tisuća, a koja je u Njemačku otišla trbuhom za kruhom.

njemacka

Glavni grad – Berlin – smjestio se na rijekama Spree i Havel na sjeveroistoku Njemačke, a okuplja oko 3,4 milijuna stanovnika, pa se smatra i drugim najvećim gradom Europske Unije. Turisti rado posjećuju i grad Koln na zapadu zemlje, a odgovorni krivac je gradska katedrala izgrađena u gotičkom stilu, te pod zaštitom UNESCO-a. Među rado viđenim lokacijama je i centar njemačke mode – Düsseldorf, glavna njemačka luka – Hamburg, kao i nekadašnji glavni grad Bonn.

Njemačka kuhinja nalikuje brojnim srednjeeuropskim gastronomijama. Temelji se na masnoj i začinjenoj hrani – ponajprije svinjetini, govedini i peradi – koja se kombinira s jakim umacima i povrćem. Nijemci obožavaju i svoje kobasice, koje se služe uz kupus i nezaobilazno pivo – najraširenije piće među stanovništvom.

berlin-reichstag

Znamenitosti i turističke atrakcije u Njemačkoj:
Glavni grad

Istražite glavni grad Njemačke! Razgledajte zgradu Reichstaga, brandenburška vrata, muzejski otok, memorijalnu protestantsku crkvu Kaisera Wilhelma, kao i spektakularnu zgradu njemačkog parlamenta. Turisti rado posjećuju berlinski zoo vrt koji se ponosi raznovrsnošću životinjskih vrsta iz svijeta, ostatke berlinskog zida i niz drugih kulturno-povijesnih spomenika.

Oktoberfest

Omiljena turistička destinacija krajem rujna i početkom listopada jest grad München, koji tada postaje domaćin Oktoberfesta –  jednog od najvećih pučkih festivala piva na svijetu. Održava se (s prekidima) od 1810., a okuplja milijune posjetitelja. Za tu prigodu lokalne pivovare proizvedu hektolitre posebnog piva Wiesen s povećanim postotkom alkohola.

Put dvoraca

Znate li otkud su Disneyevi animatori crpili nadahnuće za stvaranje romantičnih krajolika? Dvorci Bavarske, točan su odgovor! A ponajviše dvorac Neuschwanstein u općini Schwangau, kojeg je 1869. dao izgraditi kralj Ludwig II. U njemačkim regijama Baden-Württemberg i Bavarska (do Češke) proteže se 1000 kilometara dug put uz koji možete razgledati desetke prekrasnih dvoraca.

Aktivni odmor

Ljubitelji skijanja u zimskim mjesecima upućuju se u pokrajine Allegau i Gornja Bavarska gdje se krije i njemački biser – Garmisch-Partenkirchen. Ljubitelji kupanja i sunčanja na ljeto kreću put obale uz Baltičko more – osobito na najveći njemački otok Rügen – poznat po dugim pješčanim plažama.

Rugen

Eko-turizam

Njemačka se smatra pionirom ekološkog turizma, a broji oko stotinjak lokacija na kojima se možete opustiti, ali i ponešto naučiti. Primjerice, po najvećem njemačkom jezeru Bodenskom možete ploviti brodom na solarni pogon. Ovdje su vam na raspolaganju i bazeni koji se griju geotermalnom energijom, samostani koji ne proizvode ugljični dioksid ili parkovi vjetrenjača.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: njemački
Religija: kršćanstvo (64 posto stanovništva), druge vjere i neizjašnjeni (ostatak)
Valuta: euro (EUR)
Viza: nije potrebna
Kako putovati:
ZRAKOPLOVOM: svakodnevne linije zrakoplovom iz Zagreba za Frankfurt i München
VLAKOM: direktne međunarodne željezničke linije povezuju Hrvatsku s Njemačkom
AUTOBUSOM: redovit i organiziran međunarodni autobusni prijevoz do Njemačke
OSOBNIM AUTOMOBILOM: Relacija Zagreb-Berlin (1170 km); autoceste dobre; ograničenje brzine na pojedinim relacijama NE POSTOJE; potrebno kupiti ekološke vinjete – za posebna zaštićena područja
Bolesti i prevencija: posebno cijepljenje za ulazak u zemlju nije potrebno.
Kada putovati: Proljeće-ljeto
Smještaj: Schlosshotel im Grunewald te Circus Hotel u glavnom gradu dobar su izbor.
Restorani: U Berlinu možete naći široku ponudu restorana koji nude internacionalnu kuhinju (francusku, talijansku, vijetnamsku…), no ako želite probati njemačke specijalitete posjetite restoran Marjellchen

Oprez!

Čuvajte se sitnih lopova oko turističkih središta.

Losevsky Pavel / Shutterstock.com (Oktoberfest)

Facebook Like Button