Slapovi Ouzoud u Maroku prirodno su čudo koje ostavlja bez daha

Prekrasni i visoki Ouzoud slapovi u Maroku, točnije u gradiću Tanaghmeilt, u blizini egzotičnog grada Marakeša ostavljaju posjetitelje i turiste bez daha.

Marakeš je stari carski grad >Maroka, poznatiji kao “crveni grad” zbog boje fasada svojih zgrada. Ovaj grad je jedna od glavnih turističkih atrakcija u zemlji, zahvaljujući svojim spomenicima, raskošnim plavim bojama, ljudima obučenima u živopisnu odjeću i kulturu svojstvenu upravo ovom gradu. Mnogi kulturni spomenici nalaze se u popisu svjetske baštine.

Ouzoud slapovi

Ouzoud slapovi su bez najmanje sumnje najspektakularniji u sjevernom dijelu Afrike. Smjestili su se na visokom Atlasu, u pokrajini Azilal, 90 kilometara sjeveroistočno od Marakeša i 75 kilometara od Beni Meliala.

Raspon planine Atlas proteže se kroz 1500 kilometara preko sjeveroistoka Afrike, sve od Tunisa preko Alžira pa do Maroka. Planinski lanac odvaja obale Sredozemnog mora i Atlantskog oceana kroz Saharu, izazivajući suše u ovoj pustinji. Većina stanovništva tog kraja su Berberi, kako iz oni iz Maroka tako i oni iz Alžira.

Spektakularno lijep vodopad dolazi iz rijeke Ouzoud, i pada s visine od 360 metara čime stvara veliku količinu vode. Svoj naziv Ouzoud dobiva od Berbera što u prijevodu znači maslina, a s obzirom na obližnje masline koje se nalaze uz vodopad.

Ako se približite vrhu slapa, možete vidjeti malene drevne vodenice koje još i dan danas u pogonu, između ostalog širi se fascinantan prostor s prekrasnim pogledom na okolinu. Posjetitelji uživaju čak i u buci koju stvara ova hladna vodakada slobodno pada prema svom daljnjem prirodnom tijeku.

Za prilazak vodopadu postoji niz mogućnosti. Može se ići taksijem, kada se preporučuje dobro pregovaranje oko cijene vožnje s vozačem. Također se može doći i automobilom, jer postoji mogućnost iznajmljivanja automobila isti se može unajmiti i s vozačem, što svakako daje prednost jer će vas voditi prema pravoj stazi. Naravno, uvijek ostaje alternativa oko unajmljivanja turističkog vodiča iz nekih od agencija.

U neposrednoj blizini vodopada mogu se pronaći i jeftinija mjesta za jesti, gdje nije potrebna prethodna rezervacija. Restorani se nalaze u predivnom prirodnom okruženju i imaju sjajan pogled na vodopad. Na vrhu, pri početku slapa nalaze se malo skuplji restorani, ali rijetko koji od njih ima pogled na prekrasni vodopad Ouzoud.

Facebook Like Button