Cascata delle Marmore najviši slap u Europi napravljen rukama čovjeka

U malenoj regiji Umbria nalazi se najviši slap u Europi Cascata delle Marmore, koji zapanjuje svojom ljepotom.
Od Armenzano, krenite regionalnim putem Subasio prema Spello, popnite se na autocestu u smjeru Terna, pa ćete za oko 90 minuta biti ćete svjedoci jednog od najljepših prirodnih čuda u Europi.

Na putu ćete proći i kroz drevni Foligno, glavni grad maslinovog ulja Trevi, te grad koji ugošćuje svjetski poznati festival “Festival dei Due Mondi”, Spoleto.

Slap Cascata delle Marmore smjestio se unutar rijeke Parco Fluviale del Nera, koji je poznat kao Parco delle Acque, u prijevodu park vode.
Ovaj predivni slap postoji zahvaljujući rimskom konzulatu Curius Dentatusu kojemu su naredili da, 300 godina prije Krista, stvori kanal pod nazivom Cava Curiana, koji će preusmjeravati vodu iz Velino u rijeku Neru, te se time napravio i odvod za poplave koje bi se stvarale na jugu.

slapovi u italiji marmore

OVDJE saznajte još ponešto o nekim svjetski lijepim slapovima!
Slapovi Ouzoud u Maroku prirodno su čudo koje ostavlja bez daha
Epupa čudesni slapovi Namibije

Između XV i XVIII stoljeća slap je bio predmet mnogih drugih intervencija, uključujući i izgradnju novih kanala za povećanje protoka.
Terni, grad St. Valentine i trenutnog regionalnog industrijskog glavnog grada, iskorištava ih ih za hidroelektrane koro više od dva stoljeća.

marmore4

Ako ćete ići u posjet ovom prekrasnom vodopaduevo nekoliko savjeta i preporuka

  • Posjet slapovim preporučuje se u vremenskom periodu između 11:00 – 13:00 i od 16:00 – 18:00 sati kada slapovi padaju u svoj svojoj ljepoti. Ostatak vremena voda će teći u hidroelektrane. U blizini ulaza nalazi se i park i šume koje možete istražiti u to vrijeme.
  • Za ovaj izlet obujte udobne cipele ili čizme, koje su pogodne za šetnju kroz prirodne staze.
  • Svakako ponesite sa sobom kišobran ili kišnu kabanicu, koja će vam trebati ako ćete prolaziti kroz tunel za zaljubljene. No pripazite, jer oni koji pate od klaustrofobije ne bi trebali ući u tunel.

slap Cascate delle Marmore Italija

Između legende i poezije

Govori se da je mladi pastir po imenu Velino vidio raskošnu nimfu Neru kako se kupala ispod u rijeci i strastveno se zaljubio u nju. Kako nikako nije mogao doći do nje, skočio je s litice na vrhu vodopada kako bi zauvijek bio s njom.

Više o slapu možete pronaći i na službenim stranicama OVDJE

Autorica: Azra Terzić
Fotografije: Foter

Facebook Like Button