Essaouira glavni grad svih vjetrova Maroka

Maroko je zemlja toliko privlačna svojim raznolikim pejzažima, od obalnih, saharskih pa do planinskih, ali grad Essaouira mjesto je oduševljenja svakog tko obilazi zemlju koju treba posjetiti barem jednom u svom životu.

grad maroka na atlantiku  Essaouira

Samo jedan dolazak u Essaouiru dovoljan je da se zaljubite u vjetroviti grad izgrađen prema kolonijalnom ukusu nekadašnjih Portugalaca.

maroko grad Essaouira setnica La Skalamaroko grad Essaouira la skala bedem

Stameni bedemi iz 18. stoljeća, koji se uzdižu u nekadašnjoj gordoj obrani, danas je najpopularnije mjesto za fotografiranje uz nestvarno visoke valove Atlantskog oceana koji sežu sve do njenih najviših točaka. Unutar bedema odvija se život ovog grada, koji se nalazi u pokrajini Marrakech-Tensift-Al Haouz, a cijeli grad odiše posebnom atmosferom koja se može osjetiti samo u Essaouiri.

maroko grad Essaouira suveniri

ducan tkanina Essaouira maroko

Rapsodija boja živahnih fasada, predivno uređenih dućančića posve drugačijih tradicionalnih suvenira od keramike, kože i prirodnih vrsta različitih platna, slikarija i grnčarije naprosto plijeni oblicima i namjenom.

Essaouira maroko suveniri suk

Sa zidina grada pogled pada na impozantni otok s još jednom nekadašnjom utvrdom Mogador, izgrađenog prema načelima suvremene europske vojne arhitekture, koji je bio pravi štitonoša grada Essaouira, a i dan danas pozdravlja svakog posjetitelja ovog drevnog grada, a ponajviše ublažava silne valove snažnog oceana te tako ovom gradu osigurava mirnu luku s jednim od najboljih pristaništa na ovom dijelu afričke obale.

Essaouira maroko glavni trgEssaouira ulicni prodavac maroko

maroko grad Essaouira marko loncar  BITIFITEssaouira maroko vrh bedema

Popnete li se na krov jednog od brojnih restorana s terasama bit ćete nagrađeni fascinantnim pogledom na more i ribarske brodove koji ukrašavaju luku. Jedan od restorana za svaku preporuku, koji osim sjajnog uređenja, veselog, nasmijanog, ali i raspjevanog osoblja, nudi zasigurno jedan najboljih pogleda na grad i pučinu svakako je Il Mare.

Essaouira terase maroko hana bartolovic

Ovdje biste mogli satima sjediti, na “krovu grada” ispod svog suncobrana, uživati u ukusnim zalogajima i prefinoj kavici, bilo da čitate knjigu ili samo promatrate ovaj magični gradić bogate povijesti.

Essaouira restoran il mare rue yamen scalaEssaouira terasa restorana il mare

Essaouira je poznata po svom obalnom vjetru kojeg zovu Alizée što ovaj grad čini uvijek tako prozračnim, temperaturno ugodnim, ali i savršenim mjestom za surfanjem ili puštanjem zmajeva :)
Pješčana plaža uvijek je privlačno mjesto za odmor, opuštanje, ali i mini nogomet koji domaći momci ovog grada ne propuštaju u svoje slobodno vrijeme.

plaza Essaouira maroko
djecaci grada Essaouira maroko

Ovaj je grad kao stvoren i za bezbrižnu šetnju po soku, odmor uz osvježavajući marokanski čaj od metvice ili kasnim večerima ispunjenim glazbom na svakom koraku, a šetnica La Skala, koja vodi duž bedema, odvesti će vas do samog vrha s kojeg su nekada vojnici imali izvanredan pogled na moguće neprijatelje koje su mogli gađati teškim topništvom, a koje danas služi isključivo za podsjetnik na nekadašnja vremena ili za dobru Instagram fotografiju.

bedemi grada Essaouira marokoEssaouira vodic po Maroku HamzaEssaouira znamenitost grada maroko

Pogled na leđa ptica, ponajviše galebova koje lete iznad prijetećih valova, užurbanu luku, plave ribarske brodove ispod zidina potpuno su zapanjujući.

Essaouira vrata gradagrad Essaouira maroko

Gradske debele zidine Essaouire koji su sjajno sačuvani i okružuju medinu 2001. godine proglašene su UNESCO-vom svjetskom baštinom, a ovaj je grad bio i ostao glavno trgovačko čvorište koje je spajalo i povezivalo trgovce s Europom i ostatkom svijeta.

trgoveine grad EssaouiraEssaouira grad stanovnik grada maroko

Essaouira stanovnici souk

Nikako nemojte zaobići mjesnu tržnicu na kojoj ćete pronaći bezbroj plodova mora i svakojakih riba koje možda do sada niste niti vidjeli.
Posebno je i nezaobilazno mjesto, pogotovo ako želite kupiti najbolji filigranski izrađen nakit, mjesto koje datira još iz davne 1908. godine.

Essaouira skola nakitaEssaouira izrada filgranskog nakita

Atelijer je obrtnička škola za gluhe mlade ljude te ujedno i mjesto na kojem se vodi od najmanjih dana briga o djeci koja ne čuju. Kako bi oni postali vrhunski filigranski obrtnici koji sami zarađuju svoj novac, vrhunski majstor uči ih baratati nevjerojatnim ručnim alatima i stvarati nakit koji osvaja ljepotom.

Essaouira sarene zgrade

Na putu prema gradu Essaouiri neizostavan dio je zaustavljanje i razgled mini tvornice Cooperative Marjana gdje se obrađuje dragocjeni argan i izrađuju različita magična ulja argana.

Arganovo ulje u Europi se koristi najviše u kozmetičkoj industriji, jer je bogato vitaminom E. Znamenito i poznato „Marokansko ulje za kosu“ je upravo arganovo ulje.

rucna izrada argan arganovo ulje maroko

U ovoj mini tvornici plodovi argana obrađuju se ručno i na vrlo starinski način, a najupečatljiviji dio, osim što ćete vidjeti sve faze ove tradicionalne izrade, je to što u cijelom procesu sudjeluju žene koje su rastavljene, napuštene na bilo koji način i ponovnim su zaposlenjem pronašle svoj cilj i svrhu života.

maroko dvoriste tvornice argana

Vrlo su živopisne slike žena koje uz pjesmu izrađuju ovaj vrijedan dar prirode, ulje argana koje u različitim kombinacijama postaje sjajan suradnik i pomagač našeg zdravlja i njege tijela.
Svakako kupite jednu ili više proizvoda ovog dragocjenog prirodnog ploda od kojih svaki ima i po nekoliko certifikata vrhunske kvalitete.

A vrhunac proputovanja između Marakeša koje ima nekoliko lica i svako je posebno na svoj način i živopisnog nesvakidašnje lijepog grada na obali mora Essaouira su – “leteće koze” :) da, da, dobro ste pročitali. naime, ovdje stanovnici, pastiri marokanskih prostranstava, uzgajaju koze, a one obožavaju boraviti u krošnjama argana.

maroko letece koze

Kad se popnu na svoje stablo ne prestaju se sladiti lišćem i tim gorkastim plodom. Prizor je nesvakidašnji i svakako za pamćenje. Oni u što smo posumnjali, obzirom na to da su koze vrlo mirno pozirale na krošnjama argana dok smo ih fotografirali, da su one i male pozerice i manekenke koje jako dobro znaju kako će gazdama zaraditi novac od turista.

maroko pastir s kozom

Jer tko ne bi stao i fotografirao se s ovim plemenitim domaćim životinjama koje su spremne za svaku fotografiju s njima u kadru. Vjerujemo da će za poziranje dobiti primjerenu nagradu, jer su to zaista i zaslužile :)

marokoletece  koze na drvetu argana

Putovanje omogućio: Globtour Event turistička agencija
Tekst: Diana Mikloš
Foto: Diana Mikloš

Facebook Like Button