Slatko, kremasto i neodoljivo, upoznajte Amlou, marokanski maslac od badema

Dobrodošli u čarobni svijet marokanske kuhinje, gdje se bogati okusi i egzotični začini stapaju u pravu kulinarsku bajku! Danas vam donosimo recept za Amlou, marokanski maslac od badema, koji će vaša nepca povesti na uzbudljivo putovanje kroz saharske dine i živopisne marakeške bazare.

Amlou, koji dolazi iz srca Maroka, pravi se od pečenih badema, hranjivog arganovog ulja i slatkog meda. Ovaj kremasti namaz često se naziva “marokanskim Nutellom” i savršen je dodatak svakom doručku ili užini. Najbolje ga je mazati na svježi kruh ili tople palačinke, a idealno se slaže uz šalicu marokanskog čaja od mente ili čašu osvježavajućeg soka od naranče.

Maroko, zemlja prepuna boja, mirisa i okusa, smještena na sjeveru Afrike, poznata je po svojoj bogatoj kulturnoj baštini i fascinantnoj povijesti. Od slikovitih tržnica do zapanjujuće arhitekture, Maroko je destinacija koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

amlou domaći maslac od badema

Pripremite se da probate nešto novo i uzbudljivo, jer vas ovaj recept za Amlou neće razočarati. Uživajte u svakom zalogaju ovog autentičnog marokanskog specijaliteta!

Sastojci za maslac od badema

250 g pečenih badema
150 ml arganovog ulja
2-3 žlice meda
Prstohvat soli (opcionalno)

Priprema badema:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Rasporedite bademe na pleh i pecite ih u pećnici oko 10-15 minuta, ili dok ne postanu zlatno smeđi. Pazite da ih ne prepečete jer mogu postati gorki.
Kada su bademi pečeni i ohlađeni, stavite ih u blender ili procesor hrane.
Miksajte bademe dok ne dobijete finu smjesu. Ovo može potrajati nekoliko minuta, pa budite strpljivi.

Polako dodajte arganovo ulje u smjesu od badema dok se blendaju. Trebali biste dobiti glatku, kremastu teksturu.
Dodajte med po ukusu. Uobičajeno je dodati 2-3 žlice, ali možete prilagoditi količinu prema svojim preferencijama. Nastavite miksati dok se svi sastojci dobro ne sjedine.

Finalni dodaci:
Ako želite, dodajte prstohvat soli da poboljšate okus. Još jednom kratko blendajte da se sve dobro poveže.

Amlou se obično služi kao namaz za kruh ili palačinke, ali ga možete koristiti i kao dodatak raznim desertima ili doručku. Uživajte u ovom ukusnom marokanskom specijalitetu!

Ako ovaj savršeno kremasti maslac od badema želite sačuvati što duže svjež onda prebacite Amlou u steriliziranu staklenku s poklopcem. Čuvajte na hladnom i tamnom mjestu. Amlou može trajati nekoliko tjedana ako se pravilno skladišti.

Recept: restoran Il Mare, Maroko

Facebook Like Button