Maroko je zemlja bogate kulture i gastronomske tradicije koja nudi širok spektar okusa i aroma, a jedno od najpoznatijih jela koje dolazi iz ove fascinantne zemlje je Harcha kruh.
Harcha je tradicionalni marokanski kruh koji se najčešće poslužuje za doručak ili užinu. Njegova specifična tekstura i bogat okus čine ga omiljenim među Marokancima, ali i posjetiteljima koji su imali priliku uživati u njegovim čarima.
Harcha kruh dolazi u dvije popularne verzije – od griza i pšeničnog brašna, što mu daje raznolike teksture i okuse. Ovaj kruh je idealan za posluživanje uz med, maslac, džem ili sir, ali se često poslužuje i uz čaj ili kavu.
U Maroku, harcha kruh je nezaobilazan dio svakodnevne prehrane, posebno tijekom tradicionalnih obiteljskih okupljanja. Jednostavan za pripremu, ovaj kruh je simbol gostoprimstva i domaće kuhinje, a njegova popularnost leži u njegovoj svestranosti i ukusu.
No, nemojte se dati zavarti jer Harcha kruh, zbog svojih sastojaka, pruža doduše dobru ravnotežu između ugljikohidrata i masti, čineći ga zasitnim i hranjivim, ali mu je prosječna kalorijska vrijednost (jedna porcija oko 100 grama) približno 250-300 kalorija, ovisno o točnim sastojcima i načinu pripreme. Ova energetska vrijednost čini ga odličnim izborom za doručak ili užinu, pružajući dugotrajnu energiju tijekom prvog dijela dana.
Nadamo se da ćete uživati u pripremi i degustaciji ovog autentičnog marokanskog specijaliteta!
Donosimo vam originalan recept za Harcha kruh iz Maroka, koji se može praviti u dvije kombinacije: od griza i pšeničnog brašna.
Sastojci za Harcha kruh u kombinaciji izrade s grizom
250 g finog griza
1 žličica praška za pecivo
1/2 kašičice soli
50 g šećera (po želji)
100 g maslaca, otopljenog
100 ml mlijeka
1 žličica meda (opcionalno)
Sastojci za Harcha kruh u kombinaciji izrade s pšeničnim brašnom
250 g pšeničnog brašna
1 žličica praška za pecivo
1/2 žličica soli
50 g šećera (po želji)
100 g maslaca, otopljenog
100 ml mlijeka
1 žličica meda (opcionalno)
Priprema Harcha kruha
U velikoj zdjeli, pomiješajte griz ili pšenično brašno s praškom za pecivo, soli i šećerom. Dodajte otopljeni maslac i dobro promiješajte dok smjesa ne postane slična mokrom pijesku.
Postepeno dodajte mlijeko i med (ako koristite ovu opcionalnu namirnicu), miješajući dok ne dobijete mekano tijesto. Ako je tijesto previše suho, dodajte još malo mlijeka.
Tijesto podijelite na male kuglice veličine loptice za golf. Svaku kuglicu malo spljoštite da dobijete okrugle diskove debljine oko 1 cm.
Zagrijte tavu (po mogućnosti neljepljivu) na srednje jakoj vatri. Svaki disk pecite na tavi dok ne postane zlatno smeđi s obje strane, otprilike 5-7 minuta po strani.
Ostavite Harchu da se malo ohladi na rešetki prije serviranja.
ZA ONE KOJI ŽELE ZNATI VIŠE
Harcha kruh je poznat po svojoj specifičnoj teksturi koja je hrskava izvana, a mekana i sočna iznutra. Ima blago sladak okus (pogotovo ako dodate šećer i med), s bogatom aromom maslaca.
Može se pripremati u slanoj ili slatkoj verziji, ovisno o ukusu.
Uz što se jede Harcha kruh:
Obično se služi za doručak uz maslac, med, džem ili sir, a također je odličan za užinu uz čaj od mente ili kavu.
OVDJE saznajte kako se originalno radi marokanski čaj od metvice koji jako smiruje i opušta
Može se poslužiti uz razne marokanske salate, masline ili kao prilog glavnim jelima.
Kombinacije harcha kruha s pekmezom, džemom ili voćem
Harcha kruh je izuzetno svestran i može se poslužiti na različite načine kako bi zadovoljio različite ukuse. Evo nekoliko prijedloga kako ga možete kombinirati s pekmezom, džemom ili voćem za još ukusniji doživljaj.
Harcha kruh s pekmezom
Nakon što ste ispekli svoj Harsha kruh, u varijanti s pšeničnim brašnom ili grizom, premažite ga pekmezom. Toplina kruha će blago otopiti pekmez, stvarajući savršenu kombinaciju slatkog i hrskavog.
Predlažemo pekmez od šipka ili naranče zato što ovi pekmezi daju osvježavajuću kiselkastu notu koja se savršeno slaže s bogatom teksturom Harcha kruha. Poslužite uz šalicu marokanskog čaja s mentom za potpuni doživljaj.
Harcha kruh s džemom
Smokve su vrlo popularne u marokanskoj kuhinji. Kombinacija Harcha kruha s džemom od smokava pružit će vam posebno bogat i sladak okus.
Prijedlozi za Harcha s voćem
> Poslužite Harcha kruh s mješavinom svježih bobica kao što su maline, borovnice i jagode. Dodajte malo meda ili jogurta za dodatnu slatkoću.
> Banane izrežite na kriške i karamelizirajte ih na tavi s malo smeđeg šećera. Prelijte preko Harcha kruha za desertnu varijantu.
> Ako ćete svoj harcha kruh raditi zimi onda je kompot od jabuka s cimetom savršenog okusa u kombinaciji s Harcha kruhom, dodajući mu toplu i začinjenu notu.
Priprema Harcha u različitim kombinacijama pekmeza, džema ili voća
> Nakon što ste ispekli Harcha kruh, premažite ga tankim slojem vašeg omiljenog pekmeza ili džema. Poslužite odmah dok je još topao.
>Voće operite, ogulite ako je potrebno, i narežite na odgovarajuće komade. Poslužite ga uz topli Harcha kruh, ili ga dodajte direktno na kruh kao preljev.
Kombinirajući Harcha kruh s različitim vrstama pekmeza, džema ili voća, možete stvoriti raznovrsne i ukusne obroke koji će zadovoljiti svačiji ukus. Ove kombinacije su idealne za doručak, užinu ili lagani desert.
Uživajte u ovom marokanskom specijalitetu i eksperimentirajte s različitim dodacima kako biste otkrili svoje omiljene kombinacije!
Želimo da vam ovaj recept donese autentični okus Maroka u vašu kuhinju!
Recepti: restoran Marakesh
Saznajte još:
Slatko, kremasto i neodoljivo, upoznajte Amlou, marokanski maslac od badema
Maroko iz kauča, virtualna šetnja pustinjom, planinom i tajnovitim gradovima
Essaouira glavni grad svih vjetrova Maroka
Marakeš ima nekoliko lica i svako je posebno na svoj način
Marokanski Tagine – gulaš nesvakidašnjih okusa