Maroko zemlja duginih boja

Sjeverozapadna afrička zemlja posjetiteljima omogućuje istraživanje brojnih znamenitosti, tradicionalnu kulturu i prirodne ljepote.

Maroko se smjestio na sjeverozapadu Crnog kontinenta, a prostire se na 446 tisuća četvornih kilometara. Omeđen je Atlantskim oceanom i Sredozemnim morem, graniči s Alžirom i Zapadnom Saharom, kao i španjolskim autonomnim područjima na sjeveru (Ceuta i Melilla). U Kraljevini Maroko danas živi oko 33 milijuna ljudi raznovrsnih etničkih grupacija – od starosjedilačkog naroda Berberi, preko drugih afričkih naroda, do Europljana koji su ovdje ostali nakon kolonizacijskih ratova s početka 20. stoljeća. Žive u sedam glavnih regija, a ponajviše u područjima uz obalu.

maroko-1

Glavni grad Rabat smjestio se na utoku rijeke Bou Regreg u Atlantski ocean, a osnovan je u 12. stoljeću, na ruševinama nekadašnjeg rimskog naselja. U starom dijelu grada (medina) možete razgledati minaret džamije Hassan – najveće džamije na svijetu koja nikad nije završena – sultanovu palaču i kraljevski dvor, dok novi dio grada nudi pogled na moderne četvrti s raskošnim parkovima. Turisti rado odlaze i u druge marokanske turističke gradove: Fes, Marakaš i Casablancu.

maroko-7

Marokanska kuhinja spoj je tradicionalnih sjeverozapadnih afričkih okusa i dominantne gastronomije francuskih kolonizatora. Jedna od osnovnih namirnica je kus-kus, koja se miješa s mesnim i povrtnim umacima, ali se poslužuje i kao desert s koštunjavim voćem. Na prvi pogled činit će vam se da je ova zemlja pravi raj za vegetarijance zbog učestale konzumacije povrtnih juha na bazi patliđana, graška i slanutka s obiljem lokalno proizvedenog maslinovog ulja. No oprez, brojna povrtna jela rade se s janjećim temeljcem.

maroko-2

Otići iz Maroka a ne probati čaj od mente – prava je tragedija. Ispijanje ovoga čaja ima status rituala i zato ga treba tretirati s poštovanjem.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Maroku:
Fes

Najstariji kraljevski grad Maroka smjestio se u gorju Atlas na sjeveru zemlje i nezaobilazna je destinacija svakog turista. Njegova medina je stavljena na UNESCO-v popis Svjetske baštine, a krije mnoge kulturno-povijesne spomenike. Svakako treba istražiti kraljevsku palaču, kao i mauzolej Idrissa II. Zanimljivo je spomenuti da Fes ima i najstarije sveučilište na svijetu – Al-Karaouine – koje je još uvijek u funkciji.

maroko-5

Kupanje i sunčanje

Ako želite staviti mozak na pašu i malo odmoriti uz plavo more i duge pješčane plaže Agadir, na jugu Maroka, pravi je izbor. Istoj svrsi poslužit će i obalni grad Essaouira, kao i mediteranski Tetouan, čija se medina nalazi pod zaštitom UNESCO-a.

Cjenkanje na soukovima

Marakeš je osnovan krajem 11. stoljeća, pa ne čudi što njezina medina krije mnoge povijesne ljepote. Vrt Menara, grobnice dinastije Saadian i džamija Koutoubia nalaze se na popisu svakoga turista. Inače, ovaj grad ima jednu i od najpoznatijih otvorenih tržnica na svijetu (souk) u kojoj ćete uz malo znanja, sreće i vještine cjenkanja ugrabiti zgodnu rukotvorinu, tepih, egzotičnu tkaninu, začin ili nakit po vrlo povoljnim cijenama.

maroko-4

Od svih barova na svijetu…

Ako ste u potrazi za Rickovim klubom iz hita Casablanca, u ovome gradu ga nećete naći, jer je većina tog filma s Humphreyem Bogartom i Ingrid Bergman u glavnim ulogama snimljena u – holivudskom studiju. Ipak, Casablanca nudi brojne izazove za turiste. Četvrt Anfa, džamija Hasana II (najveći vjerski spomenik nakon Meke), Trg Muhameda V samo je dio njihove bogate ponude. Uživajte!

maroko2

Rimski ostaci

Ljubitelji povijesti moraju se uputiti u Volubilis, arheološki lokalitet u blizini Fesa i Meknesa, koji je pod zaštitom UNESCO-a. Lokalitet se prostire na 48 hektara, a sastoji se od niskih rimskih zidina, koji datiraju iz 2. stoljeća, a unutar kojih su pronađeni razni rimski spomenici, mozaici i  skulpture.

maroko-3

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezici: arapski i berberski, u uporabi je i francuski
Religija: islam
Valuta: marokanski dirham (MAD)
Viza: potrebna; idete li na putovanje preko turističke agencije ista će vam je pribaviti samostalno uz nadoknadu od cca 300 kuna. Idete li na put u samostalnom aranžmanu prvi marokanski konzulat nalazi se u Budimpešti (Sodras utca 11, tel. 00 36 1 39 14 310 11 12).
Kako putovati: najjednostavniji način je zrakoplovom; na raspolaganju vam je međunarodna zračna luka Mohammeda V u Casablanci,  ili zračna luka Rabat-Sale u glavnome gradu.
Kada putovati: ožujak-svibanj i rujan-listopad
Bolesti i preventiva: cijepljenje nije potrebno.
Smještaj: Hotel The Repose u Rabatu, Maroccan House Hotel Casablanca u Casablanci ili hotel Riad Kheirredine u Marakešu
Restorani: Želite li isprobati fuziju moderne francuske i marokanske kuhinje uputite se u restoran Le Bistrot du Pietri, u Casablanci se odlično jede u restoranu Al Mounia, a kvalitetnu marokansku kuhinju možete probati (po povoljnim cijenama)i u restoranu Libzar u Marakešu.

Oprez!

Prodavači na ulicama znaju biti izuzetno nametljivi u želji da vam prodaju kojekakve suvenire i proizvode pa se oboružajte strpljenjem. Podignete li glas, ušutkat ćete ih. Cjenkajte se i pregovarajte unaprijed, a ne nakon obavljene usluge. Ako planirate kupovati zlatni ili srebrni nakit – poželjno je da znate nešto o ovim kovinama, jer bi u suprotnom mogli biti prevareni. Maroko je muslimanska zemlja pa bi žene trebale putovati u pratnji muškaraca, i nositi odjeću koja ne vrijeđa njihova religiozna uvjerenja. Iz zemlje se ne smije iznijeti više od 1000 marokanskih dirhama. U obavljanju gotovo svih aktivnosti Marokanci se koriste desnom rukom, jer lijevu smatraju nečistom.

Facebook Like Button