Kako organizirati najbolji foto safari u Tanzaniji – priču donosi Vlado Šestan

Safari u Tanzaniji putovanje je života o kojem se zasigurno priča generacijama, kad jednom odete u taj dio fascinantno lijepe Afrike..

Priču o svom putovanju i safariju u Tanzaniju ispričao nam je Vlado Šestan, svjetski putnik koji je obišao pola svijeta, ujedno vlasnik portala Travel Advisor koji donosi mnoge savjete za putovanja pa tako ovaj put i za organizaciju safarija:
“Prošao sam više puta safarije u Keniji, Tanzaniji, Južnoafričkoj republici, Namibiji i Indiji.
Očuvanje prirode, veličina Nacionalnih parkova te zabrana vozačima da voze van puteva su uvelike pridonijeli da Tanzanija bude na prvom mjestu po kvaliteti i organizaciji safarija za razliku od recimo Kenije, čiji su glavni parkovi nažalost podlegli masovnom turizmu.”

Safariji uvijek pružaju jedinstven doživljaj, a možda je i vama vrijeme da otkrijete zašto.
Zamislite samo buđenje u predivnom šatoru usred savane s pogledom na crveno i ljubičasto nebo u zoru. Šapat trave i zvuci divljine zaista nas vraćaju u iskonsku prirodu.

Divno je kada rano ujutro popijete malo lokalno uzgojene mirisne kave te zatim uskočite u 4×4 Toyota Land Cruiser i uživate u vožnji ravnicama safarija.
Životinje su u to vrijeme još aktivne pa ili se hrane, ako su ulovile žrtvu ili hrle do obližnjeg izvora vode te nakon toga šeću i lutaju prostranim ravnicama.

vlado sestan safari tanzanija

Doživljaj uz rijeku Grumeti

Još je ljepši doživljaj, kad se u pratnji lokalnog vodiča i čuvara prošetate savanom nakon prvog izlaza jutarnjeg svijetla. Zebre, žirafe, razne antilope i ponekad slonovi ponekad se približe vrlo blizu, na nekih svega dvadesetak metara. Brzo se udalje kad vide čovjeka, no i to je dio kulture i doživljaja savane. Svatko ovdje ima svoje mjesto.
Taj poseban mir u zoru, dok se hoda po travi, jedinstveni je doživljaj. Na kraju dvosatne šetnje dočekala nas je topla kava uz doručak pored rijeke Grumeti.

Let balonom na safariju u Tnazanije iznad impresivnog Serengetija

Ipak, postoji još sjajnih doživljaja na safariju, a to je vožnja balonom, naravno u zoru. Kreće se dosta rano, mi smo krenuli u četiri ujutro, kako bismo stigli na vrijeme do balona, još prije zore.
U mraku smo usput vidjeli lavove kako se hrane s tek ulovljenom gazelom te mnogo drugih životinja, one koje noću ne spavaju.

let balonom na safariju iznad serengetija

Baloni se pune vrućim zrakom i polijeću tek nešto prije izlaska sunca, a ovo je još jedan od onih životnih doživljaja za pamćenje, jer ovakvih je ipak malo u životu.
Dok balon mirno plovi stotinjak metara iznad savane, krda životinja se daju u bijeg, jer im smeta povremeni huk vatre, pa smo doživjeli prizor poput onih vrhunskih dokumentaraca o Africi.

voden konji safari tanzanija

No, ne bježe sve životinje…. Vodeni konji, koje neki zovu i nilski konji, kupaju se bezbrižno u jezercima i ništa im ne može poremetiti njihov uobičajeni ritual kupanja i osvježenja u vodi. Njihovi svježi tragovi koje vidimo iz balona, dok plovimo zrakom, pokazuju da su se vratili s paše pa preživaju u vodi.

Po dobrom starom običaju vožnja padobranom završava pjenušcem. Sletjeli smo među žirafe, a na stolu nas je dočekao rashlađeni južnoafrički pjenušac kojeg je donijela “zemaljska” ekipa dok nam je pilot balona nam pričao priču o počecima letenja balonom iznad Tanzanije i običaju ispijanja pjenušca nakon što se sleti. Nakon safari iskustva s balonom slijedio je topli doručak kojeg je servirala ekipa kuhara i konobara koji su terencima pratili naš balon.

Kako organizirati safari koji ćete pamtiti

Ako sam ovim doživljajima probudio vašu želju za odlaskom na safari, možda ne bi bilo loše da počnete razmišljati o rezervaciji svoje safari turneje po Tanzaniji. No, koji točno safari izabrati, pitanje je sad, pa evo nekoliko savjeta.

OVDJE saznajte koja vam je oprema potrebna za safari – kako se dobro pripremiti za safari u Africi

nortland safari tanzanija

Na safari se ide organizirano preko neke lokalne agencije u Tanzaniji. Teoretski se može otići na safari i samostalno, no ne vidim razloga za to.
Najam Land Rovera je oko 350 USD dnevno. Treba naglasiti da su ceste izrazito loše i bez oznaka. Pronaći lava u Serengetiju za amatera, kako bi se u narodu reklo, je kao ćorava kokoš zrno u dvorištu.

U tjedan dana susreli smo dva automobila u najmu, a jedan se skoro raspao zbog rupa po putevima kojima se prolazi. U Arushi se može unajmiti potrebna oprema za safari uz najam automobila, jer postoje dobro opremljeni kampovi koji su uređeni za upravo ovakvo kampiranje..

safari zivotinje na safariju tanzanija

Gnu i zebre, Serengeti, raskošni ekosustav prostranih savana, iz balona

Agencija također nudi vozilo s vozačem koji je ujedno vodič. Uglavnom su to veliki i preuređeni Land Cruiseri za šest putnika i stvari svih koji odlaze u obilazak savanom pa se preporučuju mekane torbe, kako bi sve lakše stalo u automobil.
Cijene (2023.) se kreću oko 500 USD po danu. Na taj iznos treba dodati i cijenu ulaznice za nacionalne parkove Ngorongoro, Serengeti, Tarangire i Lake Manyara koje se kreću između 59 i 71 USD na dan, po osobi.
Treba znati da se za ulazak u Ngorongoro krater posebno po vozilu plaća silazak i to 350 USD po vozilu.

Nas je vodio George Munge, vlasnik agencije Northland Tanzania Safaris. Svakako ga mogu, na bazi izvrsnog iskustva na mom safariju, preporučiti. Ima dobar auto, wi-fi, uvijek hladnu vodu, organizira piknike za ručak u savani, dobro vozi i puno toga zna o lokacijama i životinjama, a poznaje i mnoge ljude, što je u Tanzaniji itekako važno.

safari vodic u tanzaniji george munge

Zašto je važan dobar vodič na safariju – George Munge iz Northland safari Tanzanija zaista me oduševio

Na safariju, a svaki safari je na svoj način zahtjevan, najbitniji je vozač, jer on zna gdje treba tražiti životinje te kuda se kreću njihove velike migracije. Velika stada gnuova, zebri i gazela su u pokretu čitave godine, u potrazi za hranom. Kruže kroz tanzanijske nacionalne parkove te u kratkom periodu prelaze preko rijeke Mara gdje ulaze u posjet nacionalnog parka Maasai Mara u Keniji.

Treba svakako znati i pripremiti da ćete na safariju puno vremena provesti u automobilu, vozeći se po lošim makadamskim putevima prepunih rupa. Nekada se na “game drive” kreće u zoru ili u sumrak, a ponekad se krećete i vozite čitav dan kad se prebacuje iz jednog kampa u drugi.

satori kamp na safariju tanzanija

Tented Camps: šatori ili ne?

Na gornjoj slici možete vidjeti jedan od smještaja te kako izgleda Cherero kamp s divnim, luksuznim, šatorima usred savane. Ima ih sedam, različiti su, a u svakom smo poželjeli ostati još jedan dan.

Kad kažem šator u ovakvom kampu taj termin treba uzeti sa zadrškom, kad se opisuje ova vrsta smještaja. Boravak u ovakvom safari kampu nije niti nešto nalik na glamping, jer je daleko iznad po kvaliteti boravka, ponudi i lokaciji.
Cijene se kreću od nekih tristotinjak pa do skoro dvije tisuće USD za noćenje.

Neki podrazumijevaju u cijeni koštanja odlične a la carte restorane, a negdje je u cijeni uključen buffet doručak i večera. Od alkoholnih pića nude se dobre domaće pive Serengeti, Safari, Kilimanjaro te uvozna južnoafrička vina, a postoje i domaća iz okolice Dodome. Pive koštaju od tri do pet USD-a.

lezaljke i bazen u kampu na safariju tanzanija

Tarangire camp na safariju u Tanzaniji

Kampovi rijetko imaju više od desetak šatora i zaista nude puni komfor. Neki safari kampovi imaju i bazene koje se uglavnom ne stigne koristiti, ako ste primjerice čitav dan u potrazi za leopardima.

Safari kampovi u Tanzaniji nisu ograđeni i otvoreni su prema savani. Noću se čuju razni zvukovi različitih životinja, pjev i glasanje različitih ptica, a nerijetko i rika lavova, “smijeh” hijena, režanje divljih pasa i tko zna što još kriju zvukovi tanzanijske savane.
Rika lavova, kako nam je rekao naoružani čuvar, čuje se na udaljenosti od desetak kilometara, a u kampovima postoje više čuvara, no do sada nije nikad zabilježen napad neke životinje.

Naime, ipak su to životinje i u njihovoj svijesti ne postoji iskustvo da u nekom zatvorenom prostoru postoji “hrana” tj. mi, ljudi. Naime, divlje životinje ne doživljavaju to jesu li zidovi od platna ili su zidani obzirom da ne doživljavaju strukturu zatvorenog prostora.

lav safari tanzanija

Noćni safari u Tanzaniji

Neki od takvih naselja, safari kampova, imaju organiziran i noćni safari u otvorenim vozilima bez vrata i prozora. Noću se vidi dosta životinja jer su aktivne pa je lakše pronaći lavove ili geparde, a moguće je vidjeti i njihov lov ili barem kako jedu svoj plijen.
Životinje ne vide da u otvorenim vozilima sjede ljudi pa se ne obaziru na vozila. Zaista, na svega par metara od lava, dok sjedite u vozilu nije opasno. Ako bi iskočili iz vozila, onda bi bila druga situacija, pogotovo ako bi se lav preplašio. Stoga se treba primjereno ponašati točno prema uputama vodiča ili rangera.

Većina novih smještajnih kapaciteta nalazi se u Tented Camps, jer se više u Tanzaniji ne grade bungalovi i hoteli, kao na početku razvoja safari turizma. Prilikom zadnjeg boravka u Tanzaniji sedam smo noći spavali u sedam različitih kampova. Svima je to postalo normalno i usprkos strahu prvu i najčešće i drugu noć uskoro sve postane normalno pa se kasnije više nitko nije obazirao na riku lavova i slične zvukove iz prirode. Vjerujte, lako se naučiti na lakoću života u prirodi.

lepardi gepardi safari tanzanija

Nacionalni park Serengeti

Jedno od najpopularnijih odredišta za promatranje divljih životinja je definitivno tanzanijski Nacionalni park Serengeti. Proteže se na 14.763 kvadratna kilometra, a velik broj životinja ovo mjesto naziva domom. Može se vidjeti njih Big 5, ali i niz vrsta ptica te velika krda gnuova, gazela, zebri, žirafa, slonova, vodenih konja i drugih egzotičnih životinja.

Doživjet ćete jedinstveno iskustvo ako se nađete u pravo vrijeme na pravom mjestu jer ćete vjerojatno dobiti priliku svjedočiti Velikoj seobi. Radi se o događaju gdje su gnuovi, zajedno s gazelama i zebrama, na kružnom putovanju dugom čak 800 kilometara.

piknik rucak na safariju

Piknik u savani

Međutim, sisavci nisu jedina stvorenja koja krase ovaj park. Krajolik je fenomenalan! Prošaran je drvećem bagrema, a zajedno sa šumama, stjenovitim terenom i travnjacima, stvara se slika koja je i više nego spektakularna. Iako je Serengeti turistička žarišna točka, ogromni prostor će umanjiti osjećaj gužve i prenatrpanosti pa stoga ima logike kad sam saznao kako na jeziku plemena Maasai, Serengeti znači Beskrajna ravnica.

Rezervat Ngorongoro tanzanija safari

Zaštićeno područje Ngorongoro – Tanzanija

Rezervat Ngorongoro je jedno od najljepših mjesta na svijetu. Može se pohvaliti zelenim krajolikom koji djeluje dramatično, neopisivo i oduzima dah – sve u jednom! Razlog njegove čarobne kulise jest taj što je smješten u vulkanskom krateru promjera 19 km. Međutim, ne trebate brinuti jer vulkan nije bio aktivan milijunima godina.

Oko kratera postoje visoke stijene obrasle džunglom pa gotovo sve životinje nikad ne napuste park. Velikih životinja ima više od 30.000. Stoga se stiče dojam da je ovaj teritorij poput velikog otvorenog zoološkog vrta u kojem životinje žive u harmoniji.

lav safari tanzanija

Veliki je broj životinja pa se gotovo sve mogu vidjeti u jedan dan. U njemu živi i jako mnogo lavova. To znači da je vrlo vjerojatno da ćete uočiti barem jednog od ovih veličanstvenih i moćnih mačaka. Posjeta rezervatu Ngorongoro povećat će vašu šansu da vidite crnog nosoroga, a ta šansa je veća nego u bilo kojem drugom nacionalnom parku. Zaštićeno područje Ngorongoro ubraja se u sedam afričkih čuda i dio je UNESCO World Heritage Site.

fosili hominida klanac Olduvai tanzanija

Klanac Olduvai Gorge

U blizini Ngorongoro kratera, u dijelu zaštićenog područja nalazi se i klanac Olduvai. To je jedinstveno mjesto na kojem su pronađeni najstariji fosili hominida. Fosili su otkriveni u vulkanskim stijenama Olduvai koji datiraju prije otprilike 3,6 milijuna godina, a koji su bili ključni u razumijevanju ljudske evolucije. Vjeruje se da su ovi fosili hominida najraniji poznati dokaz ljudske vrste. Slobodno se može reći da se danas to područje označava kao kolijevka čovječanstva.

fosili hominida lucy tanzanija

Replike nekih od fosila otkrivenih na tom području mogu se pronaći u muzeju Olduvai, kao i otisci stopala Laetoli (najstariji tragovi ljudskih stopala ikada pronađeni). U muzeju se također mogu vidjeti stvarni fosili nekih od izumrlih životinja koje su nekada živjele na tom području.

Nacionalni park Tarangire Tanzanija

Nacionalni park Tarangire – Tanzanija

Jedan od manjih parkova u Tanzaniji je Nacionalni park Tarangire. Najviše ga posjećuju turisti koji dolaze na jednodnevni izlet. Ipak, ova lokacija nije bitno lošija od udaljenijih velikih nacionalnih parkova. Nalazi se blizu grada Arushe koji je polazna točka za sve safarije. U njemu se mogu vidjeti skoro sve životinje osim nosoroga. Nakon šest dana u velikim parkovima, ovdje smo zadnji dan vidjeli leoparda kako spava na grani, sakriven u krošnji drveta.

leopard u krosnji safari tanzanija

Krda slonova ovdje dolazi na rijeku Tarangire i baš tu je najveća koncentracija ovih velikih sisavaca, kojih u parku ima oko 300, u Istočnoj Africi. Obično imaju dosta mladih koji se igraju u blatu pored rijeke. Ovdje je krajolik jedinstven zbog drveća baobaba i bagrema koji daju tipičan istočnoafrički izgled. U ovom parku je također moguće ići na pješačenje po savani, noćni i dnevni safari te vožnju balonom, kad je ona moguća.

rijeka Tarangire safari tanzanija

Nacionalni park Lake Manyara jedan je od najmanjih u Tanzaniji i najpoznatiji po spektakularnim jatima od gotovo dva milijuna flaminga.
Smješten ispod strmine doline Rift Valley, Nacionalni park Lake Manyara prilika je za istraživanje jedinstvenog krajolika slanih močvara i šuma akacije u kojima slobodno šetaju slonovi, žirafe i najveća populacija pavijana na svijetu.

pavijan Baboon nacionalni park Lake Manyara tanzanija

Osim po spektakularnom okruženju, park je poznat po lavovima koji se penju na drveće te Maasai žirafama koje su najviši sisavci.
Obale jezera u vrijeme kad su poput bisera optočene ružičastim flamingosima, privlače više od 400 vrsta ptica, od kojih su mnoge vodene ptice selice. Velika krda bizona te gepardi, Masai žirafe i impale lutaju obalama jezera i šumovitim padinama doline.

grad Arusha tanzanija

Arusha grad Tanzanije iz kojeg počinje avantura

Najbliži veći grad parkovima sjeverne Tanzanije je grad Arusha. Sat vremena udaljen je Kilimanjaro International aerodrom koji je povezan direktnim letovima Turkisha, Qatara, KLMa i drugih s Europom. Iako od Arushe do ovih parkova treba između 2,5 i 4,5 sata, ovaj je grad izvrsno mjesto za boravak prije i poslije istraživanja nacionalnih parkova. Arusha je jedan od najpopularnijih gradova za brojne turiste te nudi veliki izbor hotela. Ovaj grad je i idealno mjesto za početni uvid u kulturu plemena Maasai.

sveta planina Mt. Meru Tanzania

Sveta planina Mt. Meru, Tanzania

Iznad grada se poput ogromne piramide uzdiže stratovulkan Meru (4565m), koja je dio Nacionalnog parka Arusha. Baca impozantnu sjenu na grad i izvrsna je alternativa stazama Kilimanjaro. Tijekom penjanja na planinu Meru imat ćete priliku uočiti i divlje životinje, poput zebri, bivola, žirafa i slonova.

Planinu zovu i malim bratom Kilimanjara koji je udaljen sedamdesetak kilometara u pravcu Moshija i kenijske granice. Zanimljivo da je Meru sveta planina s pet vrhova hinduističke, jainističke i budističke kozmologije i smatra se središtem svih fizičkih, metafizičkih i duhovnih svemira. Planina se također spominje u nekim spisima neindijskih religija poput taoizma.

safari turisti vlado sestan tanzanija

Planina Kilimanjaro, Tanzaija

Planina Kilimanjaro nalazi se u potpunosti u Tanzaniji, iako je veliki dio fotografija životinja s pozadinom na kojoj je ova veličanstvena planina snimano iz parka Amboseli koji se nalazi u Keniji. Središte je istoimene regije koja je među najbogatijima u zemlji s glavnim gradom Moshi. Obronci ove planine su pogodni za uzgoj kave i raznog voća. Za razliku od suhih savana, ovdje je sve bogato zelenim nijansama te je svugdje mnogo cvijeća uz ceste i u šumama.

Kilimanjaro nosaci prtljage Tanzania

Kilimanjaro je mamac za penjače svih vrsta. Ima više puteva koje vode do vrha. Najblažom do vrha i nazad treba oko sedam dana. Vodiči tvrde da se svatko može popeti na vrh jer su sve putevi i staze. Na nekoliko mjesta postoje prenoćišta ili šatori, a potrebnu opremu nose nosači.

Najveći problem svakog penjača je prilagođavanje nadmorskoj visini. Kilimanjaro je visok 5895 metara nadmorske visine, 4900 metara od podnožja, pa je time ujedno i najviša planina Afrike. Dio je istoimenog Nacionalnog parka. Najviši vrh Kilimanjara zove se Uhuru i prekriven je vječnim ledom. Zbog globalnog se zatopljenja pretpostavlja da će do 2035. nažalost ostati bez ledenjaka.

Opisao sam samo dio ponude Tanzanije, kaže nam Valdo Šestan, zapravo najpopularniji dio, poznat kao sjeverni krug.
Država Tanzanija marljivo radi na uspostavi drugih sličnih područja na jugu također bogatih životinjama. U planu im je da više od trećine države budu zaštićene zone za divlje životinje. Manje poznata područja su: Mikuki, Katavi, Saanane, Gombi, Mahale i drugi.

Pleme Maasai Tanzaija

Pleme Maasai, najfotografiranije pleme Tanzanije

Pleme Maasai je jedino kojima je dozvoljeno živjeti unutar zaštićenih područja. Jedan od razloga je da ne love i ne jedu divlje životinje zbog vjerovanja kako su i one dio njihovih predaka. Naime, mrtvi se ostavljaju u savani gdje ih pojedu životinje, pa to ima smisla. Oni sami uzgajaju stoku stoga nemaju potrebu loviti.

aerodroma Arusha tanzanija

Arusha airport – Tanzanija, Zanzibar

Da spomenem nešto što je čak uobičajen dio boravka u Tanzaniji. Naime, nakon safarija često se leti na more, na otok Zanzibar. Do njega voze avioni iz regionalnog aerodroma Arusha oko sat i pol vremena. S tog aerodroma lete i manji avioni prema nacionalnim parkovima te je moguće odletjeti do Serengetija i tako uštedjeti nekoliko sati vožnje po makadamu.

Facebook Like Button