Oprema za safari – kako se dobro pripremiti za safari u Africi

Neposredan kontakt s divljinom koje pruža safari nezaboravno je iskustvo, no nemojte dozvoliti da vam nepripremljenost pokvari avanturu!
Kako biste izvukli najviše od svog odmora, evo popisa potrepština koje bi vas obavezno trebale pratiti na vaše novo afričko odredište. Odjeća u smeđim i zelenim tonovima poželjna je iz više razloga – osim što pomaže da  se bolje uklopite u okolinu te smanjite svoje šanse da zaplašite životinje, na njoj se manje vide i tragovi od blata i prašine, koje je na safariju često nemoguće izbjeći.

Ipak, suzdržite se od maskirnih uzoraka, jer bi lokalno stanovništvo vaš ˝outfit˝ moglo pogrešno protumačiti! Jednostavna, udobna majica te duge ili kratke hlače (dugi rukavi i nogavice bolje štite od sunca i uboda insekata) najbolje su rješenje, no nemojte zaboraviti ni na džemper i vodootpornu jaknu – u mnogim rezervatima zna biti poprilično svježe ujutro i navečer, osobito zimi!

safari

Što se obuće tiče, udobne, zatvorene cipele s čvrstim potplatom su najbolji izbor, no ako ne planirate previše istraživati svoje okruženje pješke poslužit će i dobre sandale.

Glavu neka vam uvijek čuva šešir širokog oboda, najbolje sa špagom ispod brade kako vam ga ne bi otpuhao vjetar;  za dame, korisno oružje u borbi protiv vjetra može biti i marama. Ostale potrepštine za neophodne za zaštitu od žarkog afričkog sunca su krema za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom (preporuča se 50), dobre naočale te balzam za usne kako one ne bi ispucale od suhog zraka i vrućine.

dalekozor

Neka vaša briga za zdravlje ne prestane s cijepljenjima prije polaska! Obavezno se raspitajte kolika je učestalost malarije u području u kojem namjeravate odsjedati, te ako je ono rizično ponesite protumalarijske lijekove.

Mali set za prvu pomoć također dobro dođe, a obavezan pratioc na vašem putovanju bi trebali biti i repelenti protiv insekata (najbolje oni koji sadrže DEET), bilo u bočici ili u praktičnijem formatu maramica. Velika je šansa i da će vaš safari biti znojno i iscrpljujuće iskustvo, tako da je bočica (filtrirane, provjerene!) vode vaš najbolji prijatelj tijekom avantura u Africi, a dezodorans neutralnog mirisa neophodan –  no parfeme i kolonjske vode ostavite kod kuće jer bi životinje mogle pobjeći od jakih mirisa!  

Svjetiljka i švicarski nožić su također dva superpraktična alata za koja nikada ne znate kada će vam zatrebati!

safari-1

Kako ne biste tako lako zaboravili na svoju afričku avanturu, obavezan dodatak je i kvalitetna foto/video kamera s dodatnim memorijskim karticama – pazite da ponesete svu potrebnu opremu te, za svaki slučaj, i dosta rezervne opreme, jer ćete ju u većini mjesta u Africi jako teško naći! 

Neizostavan detalj je i dobar dalekozor kako biste mogli bolje promotriti sve ključne detalje, pri čemu je od ogromne pomoći i vodič za raspoznavanje životinja – pogađati koju ste točno životinjsku vrstu upravo vidjeli jedan je od najzabavnijih dijelova safarija te, uostalom, kako možete uočiti neku rijetku životinju ako ne znate ni kako ona izgleda?

OVDJE saznajte više o vodičima u Africi i zemljama koje zaista vrijedi posjetiti, bilo kroz safari putovanje bilo kroz užitak upoznavanja novih afričkih prostranstava

Safari vodič kroz brežuljkastu Ruandu:Charles Karenzi
Top 7 stvari koje morate vidjeti u Ruandi
Tanzanija zemlja za ljubitelje safarija i pješčanih plaža iz snova
Kako organizirati najbolji foto safari u Tanzaniji – priču donosi Vlado Šestan

Za kraj, osim dobrog ruksaka u koji će sve navedene potrepštine moći stati, na svoju safari avanturu sa sobom obavezno ponesite i veliku dozu strpljenja, humora te, ono najvažnije, poštovanja za prirodu Afrike i njezine stanovnike!

Tekt: Silvia Vidović

Facebook Like Button