Safari vodič kroz brežuljkastu Ruandu:Charles Karenzi

Ruanda zemlja tisuću brežuljaka, stanovnika kišnih šuma i neviđenih ljepota.

U obilasku te prekrasne zemlju svakako je najbolje imati iskusne vodiće, a to su braća Karenzi. Iskusni Charles Karenzi nam je odgovorio na sva pitanja vezana za ovaj zanimljiv posao koji obojica obavljaju sa strašću u želji da svima pokažu ljepotu svoje egzotične zemlje u srcu Afrike.

W: Zašto je Ruanda atraktivna za posjet? Na što se posebno ponosni? Možete li istaknuti turističke atrakcije vaše zemlje?
Ruanda je poznata kao zemlja tisuću brežuljaka. Prekrasni pogledi će vas opčiniti bez obzira gdje god se nalazili. Glavni grad Kigali je najčišći grad u cijeloj istočnoj Africi. Naše najveće atrakcije su svakako planinske gorile na Vulkanskim planinama te posjet Nyungwe prašumi koja nudi kompletan uvid u život primata.

W: Kako biste nam opisali život, ljude, kulturu i običaje svoje zemlje?
Ruanda je spada među najsigurnije zemlje u Africi i smatram da su ljudi izrazito ljubazni i susretljivi. Ruanđani su ponosni na činjenicu što u zemlji postoji samo jedan dijalekt, Kinyarwanda, a stanovnici Ruande se posebno ponose svojom kulturom.

W: Kako ste došli na ideju za pružanje usluga turistima? Koje usluge nudite i koliko one koštaju?
Postojala je potreba za stručnim turističkim uslugama s osobnošću. No, posebno za mene, to je bila ljubav prema mojoj zemlji i želja da podijelim bogatu kulturu Ruande.
Nudimo široki raspon usluga od razgledavanja umjetničkih ili kulturnih znamenitosti, povijesnih ruta, promatranja ptica i planinskih gorila, uživanje u primatima, razgledavanje iz helikoptera, odmor i opuštanje.

W: Koji je ključ vašeg uspjeha? Koji najizazovniji aspekt vašeg poslovanja?
Ključ našeg uspjeha je pedantna ekipa koja pruža klijentima sve potrebne informacije te osigurava kako bi se sve potrebe i želje klijenata ispunile.
Najizazovniji su “last minute” rezervacije. Obično rezervacije primamo šest mjeseci unaprijed kako bismo mogli ishoditi potrebne dozvole za posjet gorilama ili organizirati najbolji smještaj usred sezone, koja počinje u svibnju i traje sve do kraja kolovoza. Najbolji savjet našim klijentima je unaprijed rezervirati posjet.

W: Je li zahtjevno voziti turiste po zemlji i koje usluge im pružate?
Uopće nije zahtjevno, dapače zabavno je. Ponosan sam što sam vodič, a samim time moram biti upoznat sa svim turističkim proizvodima. Uživam voziti turiste pokazujući im i dijeleći s njima razne očaravajuće znamenitosti moje zemlje.
Za naše klijente rezerviramo karte za dolazak i odlazak iz Ruande, doček u zračnoj luci, tražimo najpovoljnije pakete, nudimo profesionalne vozače, vodiče tijekom razgledavanja, rezervacije smještaja prema platežnoj moći. Činimo sve kako bi svojim klijentima osigurali što bezbrižniji i ugodniji odmor od samog početka do kraja.

safari

W: Iz kojih zemalja turisti dolaze u posjet Ruandi i imaju li visoka očekivanja?
Turisti nam dolaze iz Velike Britanije, Belgije, Francuske, Njemačke, Amerike i Turske a svakako bi željeli ugostiti i turiste iz Hrvatske. Velika većina njih nikada nije bila u posjetu Ruandi a njihova očekivanja su uglavnom minimalna, kombinirana s znatiželjom. Posebno me veseli činjenica što turisti prilikom odlaska imaju osjećaj određenog strahopoštovanja. Hvala Bogu, za sada imamo samo pozitivne povratne informacije.

W: Možete li opisati svoj radni dan u automobilu, dok vozite goste?
Uvijek moram imati spremam raspored razgleda, dovoljno osvježenja za klijente te moram imati na raspolaganju sve potrebne informacije vezane uz turistička odredišta u zemlji.

W: Možete li podijeliti koju lijepu anegdotu koju ste doživjeli?
Uglavnom je moja zemlja iznenađenje za klijenate koji posjećuju Ruandu, većina njih uglavnom ima negativne stereotipe. Posebno su ugodno iznenađeni kada nađu smještaj s pet zvjezdica usred ničega.

W: Koji su glavne značajke lokalne kuhinje Ruande?
Glavni sastojci ruandske kuhinje su: banane, povrće, mahunarke, slatki krumpir, grah i manioka.

W: Koje kanale i društvene mreže koristite i kako dolazite do klijenata iz cijelog svijeta? Kakvu i koliko ulogu imaju društveni mediji u ukupnoj strategiji?
Imamo vlastitu web stranicu www.uberluxesafaris.com, koje su dostupne svima u svijetu, također imamo Twitter i Facebook stranice koje stalno punimo sadržajem. Možete nam poslati mail na adresu: info@uberluxesafaris.com

W: Koji su vaši planovi za ovu godinu?
Definitivno organizirati odmor za Hrvate u Ruandi, shvatiti koji vrstu odmora žele, što im je potrebno te napraviti najprikladnije pakete koje će odgovarati za različite želje svih klijenata.

Autor: Diana Mikloš
Fotografije: Wish.hr

Intervju omogućio: Turkish Airlines

Turkish Airlines Inc.

Trg Bana Josipa Jelačića 4/1 10000 ZAGREB
Tel: +385 1 4921 855
e-adresa: opostoglu@thy.com

Facebook Like Button