Tako se dobro gostiti u Baranji

U posljednje vrijeme evidentan je sve veći broj posjeta raskošnoj Baranji, kako domaćih tako i stranih gostiju, na ovo područje, a tome je doprinio povećan i odgovarajući smještaj i infrastruktura boravka. Ključna i najzanimljivija gostima su mjesta ruralnog turizma odnosno obiteljsko poljoprivredna gospodarstva, unutar kojih se odvija dobar dio turističkog angažmana.

Da popularnost ruralnih predjela kao turistički atraktivnih destinacija proizlazi iz njihovog imidža i dojma koji ostavlja na sve posjetitelje, dobro zna i jedan domaćin Mislav Pavošević iz TZ grada Osijeka, koji rado predstavlja ‘Knedl sat‘.

baranja-1

Izdvojeno:

> Priča seže u davnu 1526. godinu, kada je u vihoru rata Osijek postao dijelom velikog Osmanlijskog carstva. Na sreću Osječana, u petak 29.09.1687. godine u 11 sati, zadnji osmanlijski vojnik napustio je grad.

U znak sijećanja Osječani su izgradili crkve, koje i danas zvone svakog petka točno u 11 sati kao podsjetnik na taj događaj. Praktične Osječke kuharice priču su povezale sa petkom kao nemrsnim danom i satom za zakuhavanje tjestenine, te je tako po omiljenom jelu od tijesta nastao novi turistički produkt ‘Osječka knedla‘.

baranja-3

Osječku knedlu kojoj je Ivan Kelava, profesor kuharstva na Ugostiteljsko-turističkoj školi dodao još više Slavonije (maka, oraha…), slastičarna ‘Slasta’ uvrstila je u svoju redovnu ponudu te je tako približila svim znatiželjnicima i gurmanima.

Gdje se dobro jede i pije i čeljad je vesela

U sklopu vidikovca izuzetno je zanimljiv Caffe & wine bar Barrique, gdje pozitivne vibracije podiže simpatična vlasnica Marina Šašlin, a uz servirani ukusni kulen i sir predstavlja svakome koga zanima i bogatu ponudu vina iz Baranje.

Za svaku je preporuku osvježavajući Rosé obiteljskog podruma Kolar i vinarije Alexandar) te odličnu Frankovku No1 vinarije Pinkert, a malo je onih koji su od iste vinarije imalo priliku kušati i njihov divni Rosé.

baranja-4

Vinski podrum Pinkert poznat je i po svojem receptu za vino. U ovoj vinariji tvrde da potrebni sastojci za odlično vino 5 grama radosti, 3,5 miligrama snova, 4 miligrama zaigranosti, po prstohvat znanja, iskustva i tradicije i na kraju ponajviše baranjskog sunca i ljubavi.

Didin Konak u Kopačevu, gdje ponekim gostima napravi iznenađenje glazbenom točkom i savršenom bojom glasa Danijela Mihaljević, direktorica Turističkog ureda TZ Općine Bilje, obiteljske atmosfere ne nedostaje. Ovdje se jede i dolazi na raskošnog smuđa, šarana, soma, razne ukusne domaće namaze i mesne delicije, a na kraju se sladi štrudlom od jabuke i sira.

baranja-2

U središtu grada savršeno je mjesto za degustaciju vina i odlična kušaonica i salon poklona Čočić gdje zasigurno nitko ne izlazi „praznih“ niti ruku niti okusa.

Valsnici vino proizvode od sorte Portugizac, a u svojem podrumu koji se sastoji od dva dijela – kačare i gatora, u ponudi imaju još i Bouvier, staru i rijetku sortu, zatim Graševinu suhu i polusuhu) te Cabernet sauvignon.

Ponosni su i na svoje mirisne rakije i likere izrađene po autohtonim recepturama iz vlastitih voćnjaka, koje po vrlo pristupačnoj cijeni možete kupiti kao suvenir u njihovoj suvenirnici, u kojoj prodaju isključivo proizvode s područja Slavonije i Baranje.

hotel-central-osijek-1

Nakon veselog dana valja poć leć

Kada se nakon veselog dana poželite naspavati za svaku je preporuku najstariji osječki Hotel Central na središnjem gradskom trgu, koji raspolaže sa 32 ukusno opremljene sobe no ipak ljubazno osoblje stvara dobar duh ovog lijepog hotela punog uspomena iz starih vremena.

Facebook Like Button