Postojna najveća jama u Europi

Tko se boji jame još? Slovenske jame Postojne nitko se ne mora bojati, jer je bez straha mogu obići čak i svi oni koji se boje mraka, dubine, podzemlja i tko zna čega sve još. Ulazak u Postojnu potpuno je moderniziran, a kroz nju već 140 godina prolazi vlakić koji posjetitelje vozi kroz fascinantno lijepe prostore osvijetljene raznobojnom svjetlošću dočaravajući tako bajkovitu avanturu obilaska najveće jame u Europi.

Postojnska jama

Postojnska jama

Postojna se sastoji od tri razine, na najnižoj prolazi rijeka Pijuka, na srednjoj se odvija „život“ jame s njenim posjetiteljima, a na najvišoj se kreću uglavnom speleolozi ili turisti vođeni većim uzbuđenjem od uobičajenog obilaska. Otvorena je za turiste još davne 1819. godine za vladavine austrijskog prestolonasljednika Ferdinanda. U vrijeme vladavine Talijana u ovom području jama je podijeljena u dva dijela zbog veće naplate ulaznica. Naime, Talijani su jedan dio jame prozvali „novootkrivenim“ i prozvali je „Bella“ budući da se u tom dijelu nalazi stalagmit u obliku kosog tornja u Pisi i Špageti dvorane, stoga što sa stropova visi niz stalaktita koje izgledaju kao špageti koje Talijani obožavaju.

Postojnska jama

Postojnska jama

No ova jama sadrži još niz zanimljivosti od prolaza, staza i predivnih dvorana svemirskog izgleda u kojima se održavaju različite manifestacije ili oblika stalagmita koji nalikuju različitim životinjama ili poneki i ljudima sa „naše“ drage Zemlje.

Iza svakog zavoja nalazi se sigasti raj od 24 kilometara rovova, galerija koje nude jedinstven doživljaj podzemnog svijeta. Postojnska jama pripada najraznolikijim jamskim sustavima u svijetu.

Postojnska jama

Izdvojeno:

> Prosječna temperatura jame je konstantna 9,4 stupnja i zato zamislite nema šišmiša
> Za najljepši stalagmite proglašen je veliki stup visok 5 metara po nazivu Briljant. Ovaj stalagmit zbog konstantnog taloženja čistog kalcita izgleda iznimno bijelo i blještavo i zato je već desetljećima simbol Postojnske jame
> U okolici jame nalazi se mjesto gdje je pronađen prvi instrument na svijetu izrađen od butene kosti ljudske noge. To je flauta stara je 60 tisuća godina iz doba paleolitika
> Postojnsku jamu do današnjeg dana posjetilo je 36 milijuna posjetitelja iz cijelog svijeta

https://www.youtube.com/watch?v=tRjnBnx1KDU

Čovječja ribica

Najpoznatiji stanovnik jame svakako je biće nježnog bjelkastog izgleda tijela bez ikakvog oklopa, potpuno slijepa s malenim nožicama i izuzetno je slavna jer je svi rado dolaze vidjeti, čovječja ribica.

Postojnska jama

Velika izdržljivost ovog malog bića krije se u tome da Čovječja ribica može izdržati bez hrane i 15 godina. Hrani se račićima, no ako ih nema dovoljno ona ima snažne male zubiće koji su joj dovoljni da odgrize nožicu drugoj čovječjoj ribici ili ju naprosto pojede cijelu, ovisno koliko je gladna. Na sreću udovi im ponovno narastu.

Izdvojeno:

> Prema narodnoj predaji riječ je o zmajevim mladuncima koje visok vodostaj može iznijeti čak i na površinu. Taj se narodni opis zapravo ne razlikuje puno od znanstvenih spoznaja.
> Osim čovječje ribice tu stalno živi i 100 drugih vrsta životinja, povremeno i do 150. To su sitni pauci, zanimljivi tankovrati pozemljari, jamski vodeni magarčići, skakavci, leptiri, vodeni puževi

Postojnska jama

Legenda o postojnskom vitezu Erazmu

Samo 9 km od Postojnske jame, uz idilično seoce Predjama, visoko u stijeni nadvio se nad okolicu Predjamski dvorac. Kao i svaki dvorac uz njega teče idilična rječica Lokva i okružuje ga predivna raskošna vegetacija, no njega svakako krasi legendarna priča o vitezu Erazmu.

Neki su ga smatrali vrlo naočitim i hrabrim ljepotanom koji je poput Robin Hooda odlazio u okolicu i pljačkao bogato plemstvo te plijen dijelio siromašnima. No, neki su ga promatrali i kao razbojnika i pljačkaša. Upravo zbog toga plemići su odlučili njegovim rabotama stati na kraj i utaborili su oko dvorca vojnike. Kako ispod dvorca postoje cijele ulice prolaza i rovova vitez je lukavo odlazio tim tajnim putevima do sela i tamo se opskrbljivao sa svim potrebnim namirnicama i stvarima što je iznimno ljutilo vojnike budući da ga nisu mogli uhvatiti. Kako u svakoj ljudskoj bitci postoji jedan izdajica tako se upravo takav našao i u ovoj priči pa se podmitljivi sluga dogovorio da će istaknuti na prozor svijeću kada vitez bude morao biti na toaletu. Čim su vojnici ugledali sjaj svijeće na prozoru torpedirali su jadnog viteza pri posljednjem obavljanju nužde.

Postojnska jama

Izdvojeno:

> Kao najveći špiljski grad na svijetu Predjamski dvorac iz 1202. godine upisan je u Guinnessovu knjigu rekorda
> Danas povijest dvorca i njegovih nekadašnjih vlasnika možete upoznati u ulaznoj kuli. Među opremom u ostalim dijelovima dvorca pronaći ćete originalne predmete, ali i kopije i makete. Najbogatije izloške sadrži viteška soba, a u blagovaonici ćete upoznati dvorski život kasne gotike. U renesansnoj dvorani na trećem katu izloženi su lovački trofeji posljednjeg vlasnika dvorca, kneza Windischgrätza.

Autor: Diana Mikloš

Facebook Like Button