Slovenija mami izletničkim guštima

Kada zamislimo Sloveniju mnogi prvo vide bajkovitu sliku iz priče u djetinstvu “Hajdi u planinama”.

Rijeke i riječice koje teku predivnim zelenim dolinama, crkvicama na brežuljcima, dvorcima koji bude maštu, šumarcima koji mame na šetnju. No, Slovenija pruža i gastronomsku tradicionalne delicije toga kraja koja budi užitke koji se pamte, a vinska scena više je nego odlična.

Što se sve nađe u Lisci i oko nje
U gostioni Šempeter

Gostionica Šempeter prati riječi velikog pisca Ive Andrića, koji je u jednom od svojih djela ovako opisuje gostionice u Sloveniji: »U ovim malim slovenskim gostionicama usluga je izvrsna, često i bolji i brižnija nego u velikim gradskim hotelima. Ljudi vas ovdje ne usluže, nego vas prime i ugoste…«

Ova gostionica svojom ponudom tradicionalnih i lokalnih jela već dugo pomaže širiti prepoznatljivost slovenske kulinarike. Kvaliteta hrane i gostoljubivost potvrđuje pravo na korištenje tržišne marke Gostionica Slovenija (Gostilna Slovenija), kojom se mogu pohvaliti samo odabrane prave slovenske gostionice.

sempeter-1

Sezonska jela na izvorni način
Njihovi kuhari ponudu oblikuju pomoću sezonskih namirnica, dok jela pripremaju na originalan način. Kozjanski kulinarski specijalitet je kopun – kastrirani pijetao; njih u Gostionici Šempeter uz pomoć partnera kroz uzgajaju sami.

Konobari gostima pomažu u odabiru pomno odabranih vina iz lokalnih vinogradara kako biste mogli u potpunosti doživjeti harmoniju kozjanskih okusa.

Ne propustite …
… slavlje za mačkare, natjecanje u kuhanju gulaša u ožujku, besplatni gulaš na dan Sv. Petra 29. lipnja, ljetna noć krajem kolovoza, u listopadu catering za praznik kozjanskih jabuka, Martinovanje u studenom, doček Nove godine uz tamburaše i DJ-a 31. prosinca.

Kontakt
Tjaša Kunst
T: +386 31 261 331
E-mail: tjasa@kunst.si
Web: http://en.sem5er.com/

Dobro opskrbljen Vinski Dvor

Dok već peti rod Deuovih ustraje u ugostiteljstvu, u oktobru 2011. počeli su pisati novo poglavlje poslovnog porodičnog dnevnika – Vinskim dvorom Deu na Malkovcu.

U društvu vinograda i vinskih podruma, sa širokim pogledom od Trdinovog vrha do Kuma Vinski je dvor odlična priča za privatni, obiteljski, izletnički ili višednevni odmor, obrazovni, poslovni i kongresni događaj, opuštajući piknik ili rođendansku proslavu usred hladne zime.

sodi-kis

Osim vrhunske kulinarike s tipičnim slovenskim jelima i kućnim specijalitetima Vinski dvor nudi vrhunska autohtona dolenjska vina. Čak i za najzahtjevnije poznavatelje podrum je dobro opskrbljen.

Vinski podrum Mastnak

Kada vinar Zdravko Mastnak ispred svog podruma stane i pogleda tamošnje brežuljke, kaže: »U ovom sam se okolišu rodio, tu su živjeli moji preci, sada tu živim ja i uz mene novi vinski podrum sa svim čarima i svom energijom, koju smogne moja vinska duša.«

sa svojom obitelji u dva podruma na atraktivnom mjestu Zajčja gora iznad Sevnice stvarao je vrhunska pjenušava vina zemljopisnog podrijetla.

sauvignon

Nema da nema
Novi prostori od 800 m2 iznad podruma omogućavaju dodatnu djelatnost ugostiteljstva odnosno cateringa: dobrote svih razina, želja i potreba, ovisno o zahtjevnosti gostiju, na usluzi za razne svadbe, susrete… dok u trgovini možete naći ponudu vina, lokalnih kulinarskih proizvoda i darova.

Kontakt
Vinska klet Mastnak
Orešje nad Sevnico 10
8290 Sevnica
T: +386 41 690 136
E-mail: zdravko.mastnak@siol.net

Pivoteka Bizeljsko

Usred vinorodnih brežuljaka, u autentičnom prirodnom okruženju Bizeljskog nalaze se »metri« jela, pića, zabave i prijateljskih domaćina, koji će vam uljepšati bilo koji dan u tjednu, mjesecu ili godini!

Nakon dopodnevnog skitanja po Bizeljskom dočekuje vas pravo osvježenje na metar! Zašto na metar? Metri su njihova specijalnost, koja privlači posjetitelje i turiste iz cijele Slovenije i drugih europskih zemalja.

U ugodnom staromodnom i obiteljskom ugođaju možete uživati u hrani i piću na specifičnim tasnama na metar, koji vas neće ostaviti žedne, gladne ili ravnodušne.

pivoteka-bizeljsko

Na metar je i pivo
Trenutno možete u Pivoteci birati među 30 vrsta piva. Kućno (točeno) pivo Stiegl i Samson ponude vam na pladnjevima od metar, koji se sastoji od nekoliko vrsta piva (svijetlo, tamno i pšenićno). U hrani vas razmaze porcijama girica od metar, pilećim i svinjskim batacima, pivoquitosima (taquitosima), kobasicama, burgerima, narescima i drugim delicijama.

Pivoteka Bizeljsko

Kada mislite da ste imali već dovoljno hrane, iznenade vas sa metrom palačinki, kojima unatoč sitosti teško možete odoljeti. Metar palačinki postao je pravom atrakcijom Pivoteke Bizeljsko, jer svatko tko na dan svog rođendana posjeti pivoteku dobiva besplatni metar palačinki.

Naravno u pivoteci nude i druge poslastice.
Izdaju i sobe za noćenje ili samo popodnevni odmor u potkrovlju pivoteke.

Kontakt
Mojca
T: +386 41 662 848
E-mail: mojca.colner@arthrex.si
Web: https://www.facebook.com/pivotekabizeljsko

Sevnica Dvorac

Dvorac Sevnica smješten je na panoramskom vidikovcu iznad stare gradske jezgre. Pismeno je prvi put zabilježen 1309. godine kao „castellum Lichtenwald“. U vrijeme hrvatsko-slovenske seljačke bune 1573. godine je, za razliku od mnogih drugih dvoraca, izbjegao pustošenje.

sevnica slovenija

U tom je razdoblju na dvorskom obronku izgrađena i Luteranska klet koju je prema predaji posjećivao i Jurij Dalmatin. Klet je kasnije postala grobnica nekih sevničkih vladara. Danas se u njezinim akustičnim prostorima odvijaju glazbeni koncerti i drugi događaji.

Facebook Like Button