Najpopularnija skijališta Slovenije – Krvavec, Vogel, Pokljuka  i Cerkno

Ne može se opisati veselje koje se budi kod skijaša, a koje izaziva putovanje i pomisao na skijanje i ostale zimske radosti. Kriteriji za izbor skijališta mogu biti različiti, od toga da li smo početnici ili već znamo skijati pa će i izbor staza biti drugačiji, do toga kakav je smještaj ili ostala vrsta usluga.

Slovenija svakako spada u zemlju s vrlo popularnim skijalištima a donosimo neka od najpopularnijih i najposjećenijih.

Krvavec

krvavec
Krvavec je udaljen svega 25 kilometara od Ljubljane i 8 kilometara od Brnika. Cerklje na Gorenjskem izuzetno je lijepo uređeno s pozicijom u podnožju Kamniških Alpa i Krvavca.

30 kilometara odlično uređenih skijaških staza uz atraktivan snježni park te iglu barove koji pozivaju na zabavu nakon skijanja, potpuni su doživljaj zimskih radosti koje će na Krvavcu svakako biti na vrhuncu očekivanja.

Sam skijaški centar s raskošnim pogledom na okolinu ima odlično uređene skijaške staze koje se nalaze na nadmorskoj visini od 1450 pa do 1971 metar te samim time pružaju savršene uvjete za skijanje na prirodnom ili umjetnom snijegu.

Na ovom skijalištu staze su dinamične, raznolike po zahtjevnosti i što je najvažnije primjerene su kako za rekreativne tako i za profesionalne skijaše.

Izdvojeno:

> Ako se odlučite naučiti skijati u ponudi je škola skijanja za različite vrste aktivnosti na snijegu od alpskog skijanja, carvinga, telemarka do snowboardinga, a iznajmljivanje skijaške opreme kao i održavanje ovdje su osigurani.
Vogel i Pokljuka

Skijalište Vogel nalazi se u idiličnom dijelu nacionalnog parka Triglav ispod istoimenog najvišeg planinskog vrha Julijskih Alpa, iznad bajkovito lijepog jezera Bohinj, što ovo skijalište čini izuzetno privlačnim zbog dodatnih sadržaja u prirodi.

vogla

Vogel nudi odlične staze za skijaše svih uzrasta i skijaških mogućnosti. Za iskusne tu su duže i zahtjevnije staze, a za početnike i rekreativce na raspolaganju su staze koje omogućuju ugodno učenje i usavršavanje u skijaškim sportovima.

Sa skijališta se pruža predivan pogledi na Julijske Alpe i Bohinjsko jezero. S padinama na 1800 metara nadmorske visine Vogel spada među najviša skijališta u Sloveniji.

Najmodernija skijaška infrastruktura omogućila je ugodnije iskustvo skijanja na Voglu. Na skijalište se stiže modernom gondolom koja vozi svakih sat vremena dok ski bus vozi više puta dnevno iz Bohinjske Bistrice i Bleda.

Skijaši dolaze na nadmorsku visinu od 1.535 metra gdje mogu početi uživati, osim skijanja i u mnogim sadržajima poput barova i restorana te naravno korisnih skijaških servisa.

Skijalište i sportski centar Pokljuka nalazi se na nadmorskoj visini od 1.350 metara i leži u srcu Julijskih Alpa i Nacionalnog parka Triglav, a svega je dvadesetak minuta vožnje udaljena od veličanstvenih jezera Bleda i Bohinja.

Ovo je skijalište jedno od najpopularnijih turističkih destinacija u Sloveniji. Za lijepog vremena s ovih vrhova proteže seprekrasan pogled na Triglav.

skijanje2

U zimi, Pokljuka je pravi raj za skijaše cross-country i biathletese s više od 40 km pripremljenih snježnih staza. U skijaškoj školi moguće je angažirati profesionalnog trenera skijanja koji će naučiti savladati osnove skijanja, sve popularnije skijaškog trčanje, ili voditi stazama u šetnju na krpljama koji može biti idilačan zimski izlet.

Večernji pak izleti posebna su poslastica. S upaljenim bakljama se kreće u šetnju osvijetljenim snježnim stazama što predstavlja pravu romantičnu idilu i upoznavanje noćnih prirodnih predjela.

Za one koji vole off-piste za skijanje, obližnji vrh Viševnik je omiljeno odredište, ali tu je i obiteljsko skijalište za tradicionalne skijaša u podnožju planine.

Slogan Pokljuka sportskog centra je “rekreacija u srcu prirode”, stavljajući naglasak ne samo na skijanje, već i ljetni turizam koji nudi brojne planinarske i bisiklističke staze za ljubitelje ovih vrsta rekreacije ili sportova, a najviše je u fokusu očuvanje prirode Nacionalnog parka Triglav te samim time ekološki turizam.

Izdvojeno:

> Za obitelji koja imaju djecu koja još ne skijaju, a roditelji su skijaši organiziran je fantastičan dječji vrzić sa sadržajem i profesionalnim nadzorom i zabavom za djecu.

> Plava staza na Orlovoj glavi dobar je izbor za početnike i školu skijanja. Na tom se dijelu nalazi i poznati snowpark za akrobacije na snijegu.

skijanje obitelj

> Staza Šija nalazi se na 1800 metara i namijenjena je iskusnim skijašima, a od nje vodi i najatraktivnija crvena staza s nekoliko zanimljivih strmina zvana Zadnji Vogel namijenjena skijašima koji već dobro skijaju.

Skijalište Cerkno

Cerkno
Cerkno je od Ljubljane udaljeno svega 50 kilometara i u ovom trenutku ima jedan od najmodernijih sustava žičara u ovom dijelu Europe. Također se ovo skijalište može pohvaliti i s pedeset i pet modernih snježnih topova koji u slučaju izostanka prirodnog snijega garantiraju dobro skijanje na umejtnom pa čak i za vrlo toplog vremena.

Skijalište se nalazi na 1300 metara nadmorske visine i 18 kilometara dobro uređenih staza što ga stavlja na mesto manjih skijališta, ali zato nimalo manje atraktivnog od ostalih slovenskih mjesta. Naime, Cerkno se nalazi praktički u sredini zemlje i stoga je pogodno za odlazak i posjet mnogim drugim skijalištima i prirodnim atrakcijama.

U samom srcu Slovenije skijalište je locirano tamo gdje završava Gorenjska i počinje Primorska pa je stoga pogled s vrha ovog skijališta jedno je od najljepših u Sloveniji.

Dva izvrsna ugostiteljska objekta s jako dobrom gastronomskom ponudom, velikim terasama s idiličnim pogledom na okolinu svakako su privlačni u trenucima stanke između skijanja ili odmora nakon objeda..

snijeg zima planine  skijanje

Izdvojeno:

> Izvrstan vrtić uz sam ulaz i izlaz sa skijališta te tik uz popratne sadržaje poput restorana, ski centra odličan su izbor za obitelji čija djeca još ne skijaju ili se žele odmoriti nakon male škole skijanja dok im roditelji još uvijek žele uživati na snijegu.

Stručan nadzor i profesionalna zabava namijenjena je djeci koja su u vrtiću kako bi roditelji mogli biti potpuno bezbrižni, a za djecu koja uče skijati u sklopu škole skijanja postavljena je najmodernija pokretna traka koja omogućava bržu prilagodbu uvjetima na stazama.

> Po izboru skijaša ovo je skijalište već dugi niz godina za redom izabrano za najprivlačnije u Sloveniji. Također se ističe po svojoj školi skijanja u kojoj se učitelji skijanja vrlo pomno prilagođavaju početnicima individualcima.

Naprosto, zbog izvrsnih staza i profesionalnog pristupa, kako djeci tako i odraslim početnicima, na ovom skijalištu učenje skijanja postaje izvrsna zabava sa zagarantiranim uspješnim završetkom.

Facebook Like Button