Slovenija je prava riznica mjesta i atrakcija koje ćete odmah poželjeti posjetiti

Slovenija je zemlja prepoznata po svojim planinskim destinacijama, jezerima kao što su bajkovito jezero Bled i Bohinj, božanstvenoj Soči, prekrasnim dvorcima kao što je Otočec ili šarmantnim gradovima kao što su Ljubljana, Maribor ili Kopar.

No, ovaj smo put u Sloveniji otkrili senzacionalno lijepa mjesta koja su se sakrila malo “ispod radara” i to čak i onim posjetiteljima koji misle da su Sloveniju upoznali i prošli uzduž i poprijeko :)

Otkrivamo vam gdje možete otići u Sloveniju na mjesta koja će vas totalno osvojiti, poput Soriške planine koja krije najljepše selo na svijetu, planinarski hotel s menijem za koji bi pomislili da već ima osvojenuu Michelin zvjezdicu, resorte koji odnose uzdahe već pri samom dolasku, mračna mjesta koja će vas oduševiti :) idilične gradiće prepune iznenađenja, a nikako vam nećemo propustiti preporučiti najbolja mjesta za objedovanje.

Lijepa Gorenjska – mjesto gdje se spaja rajski plavo nebo i zeleni tepih mira i spokoja

Gorenjska je slovenska pokrajina koja se nalazi u blizini romantične Ljubljane, a njen planinsko alpski kraj u kojem se nalazi mnogobrojna mjesta koja očaravaju svojim izgledom, zanimljivostima, atrakcijama i naprosto destinacijama na kojima vam nikad ne može biti dosadno, ali i mjestima na kojima biste poželjeli ostati meditirati i spokojno odmarati dušu.

Krenimo redom po slovenskoj Gorenjskoj

rapska granica soriska planina

Soriška planina i šetnja planinskim prijevojem po Rapalskoj granici

Nevjerojatno je zanimljiva priča o vrhovi Soriške planine, koji osim današnjeg manjeg skijališta pogodnog za obitelji s djecom, krije priču iz davnina. Hodajući njenim planinarskim stazama koje na svakom zavoju otkrivaju novi senzacionalan pogled na Alpe, baršunaste doline ili na selo koje je proglašeno najljepšim na svijetu, otkrili smo raznoliko zaštićeno cvijeće, mirisno bilje, ovce i kravice koje slobodno pasu, ali i točke koje kriju duhove prošlosti.

soriska planina planinarski hotel gorenjska

Za one koji obožavaju povijest – kako je nastala Rapalska granica

Naime, preko vrhova Soriške planine prolazila je stara granica takozvana rapalska, koja je obilježila život stanovništva tog kraja i nekoć odsjekla gotovo trećinu Slovenaca od domovine. Na tematskoj pješačkoj i planinarskoj ruti zatekli smo brojne ostatke talijanskog sustava obrambenih utvrda koji se zove Alpski zid, dobro očuvane vojarne, šljunčane i kamene mulatijere prepune zaštićenog bilja i leptira i osmatračnice s kojih puca pogled na razne strane doline.

Naime, 1918. ovo su mjesto zaposjeli talijanski vojnici nakon potpisivanja primirja između Austro-Ugarske i Italije te se strateški smjestili u gornju Bašćansku dolinu i susjednu općinu Sorica.

Granica između Kraljevine Italije i novonastale Kraljevine SHS konačno je određena tek dvije godine kasnije (12. studenoga 1920.), kada je nakon dugotrajnih pregovora u talijanskom gradu Rapallu potpisan dugoočekivani mirovni ugovor. Mjesta na primorskoj strani, odnosno u dolini rijeke Bača, tako su pripala Italiji, dok su Sorica i okolna mjesta pripojeni Kraljevini SHS. Talijani su ovaj slovenski teritorij napustili tek nakon kapitulacije Italije 1943. godine.

hrana soriska brda Penzion Lajnar

Ručak u planinarskom hotelu – Penzion Lajnar podno skijališta i šetnica Soriške planine

Planinarski hotel i restoran Lajnar nalazi se u predivno lijepom gorskom ambijentu s pogledom na skijalište i predivne planinske vrhove, a osim smještajnog kapaciteta nudi i restoran s tradicionalnim menijem ali u iznenađujuće modernom ruhu.

Naime, osim slovenskih domaćih jela ovdje će vas chef kuhinje iznenaditi ultramodernim serviranjem posebno finih jela za koje smo pomislili, zbog kvalitete i sjajnih okusa, da su zaslužili posjet Michelina, jer upravo je u ovoj kuhinji spoj tradicionalnih i lokalnih namirnica postigao vrhunac okusa koje se nazivaju sjajnim delicijama za najistančanija nepca.

Cijeli hotel – Penzion Lajnar – sa zimskim i vanjskim vrtom izrađen je od drveta i kamena koji su dio ove destinacije, a udobne sobe imaju pogled na okolne gizdave vrhove Jelovice. Također, ako ste ljubitelj glampinga i kampinga ovdje ćete pronaći i smještaj u luksuznim drvenim kućama smještenima na rubu bogate zimzelene šume.

glamping soroska planina slovenija

UVIJEK ATRAKTIVNA KRANJSKA GORA I GRAD KRANJ
Kranjska gora zaista je zen mjesto za odmor i destinacija na kojoj ćete proširiti svoj gurmanski rječnik :)
Kranjska i stamenite Julijske Alpe koje ju okružuju te idilično lijepa mjesta predivan su dio Slovenije i znajte tolika privlačna svima da kad jednom dođete želite dolaziti još i još i to bez obzira na godišnje doba.

Bilo da ste skijaš, planinar ili samo želite obilaziti relaksirajuća mjesta u prirodi i uživati u kulturnoj baštini ovaj dio zelene Slovenije idealna je destinacija za solo putnike ili obitelji s djecom.

wellness-spik

Gdje odsjesti – Alpine Resort Špik

U idiličnom i mirnom okruženju Gozda Martuljka, svega pet kilometara od Kranjske Gore, usred netaknute prirode smjestio se Špik, Alpine Resort. Izuzetno lijepo prirodno alpsko okruženje čini ovaj resort sjajnom polaznom točkom za različite izlete i obilaske, a ponuda Špika temelji se na naglašenoj održivosti i svijest o ljepoti prirode i tradicije koja se u ovom kraju itekako njeguje.

hotel-spik

Resort Špik ima zaista svoj poseban karakter. Prirodni materijali unose u prostorije toplinu i gostoljubivost, otvorenost, a pogled prema prirodi djeluje umirujuće i opuštajuće. Wellness ponuda koja uključuje plivanje i odmor uz izvrstan bazen, prvoklasna hrana i ljubazno osoblje učinit će vaš dolazak i boravak upravo onakvim kakvim ste i očekivali.

Za one koji vole moderan resort u prirodi isprepleten tajnovitom prošlošću tu je Jasna Chalet Resort

Jasna Chalet Resort skriveni je dragulj Kranjske gore smješten u srcu netaknute prirode koji nudi nezaboravno iskustvo ljubiteljima prirode i svima željnima skupljanju pozitivne energije, resetiranja, spokoja i mira.

resort jasna jezero kranjska gora kranj

Ono što je zanimljivo jest da je smješten u neposrednoj blizini Italije ako poželite napraviti zgodan izlet, a slikovito jezero Jasna u kojem se ogledaju božanstvene planine čine ovaj luksuzan resort idealnim odredištem za one koji požele svoj odmor provesti u prekrasnom prirodnom okruženju.

Osim idiličnih šetnica uz energetske točke za punjenje baterija, genijalno osmišljenih sauna tik do jezera ovdje ćete moći jesti kao kralj, bilo da poželite kušati tradicionalne slovenske zalogaje ili mirisne kreacije iz kuhinje s autohtonim namirnicama ovog kraja.

Posjetite i društvene mreže ovog jedinstvenog resorta na:
Facebook i Instagram stranicama.

Gdje se još jako dobro jede u ovom kraju Slovenije

Večerali smo u Triangel Boutique Hotelu
Ovaj se hotel ponosi svojim recenzijama kada je u pitanju sjajan smještaj, no mi smo ovog puta večerali i tako iskušali njihovu kuhinju za koju smo također dobili odlične preporuke.

jela Triangel Boutique Hotel

Od mesnog do ribljeg menija te jako dobre vinske karte zaista se potvrdilo da se ovdje jako dobro jede. Prednost u nabavci hrane daje se odabranim domaćim, slovenskim namirnicama, čije je podrijetlo poznato i uzgojeno na ekološki prihvatljiv način. Moderan unutarnji interijer, jednako skladan kao i vanjski, osvaja svojim modernim izgledom, a s vanjske terase puca pogled na planinske vrhove Martuljške skupine.

Restoran Triangelngel Boutique Hotela inspiriran je spojem lokalnog alpskog i mediteransko-kraškog okruženja, kao i iz tradicije drugih dijelova Slovenije. Raznolikost krajolika i utjecaji drugih kultura snažno su obilježili ljude koji ovdje žive te tako pridonijeli bogatoj kulinarskoj raznolikosti.

Za one koji žele znati više o Špikovoj skupini kako je još zovu, koja se uzdiže iznad Gozda Martuljka, znajte da pravi primjer netaknute divljine. Područje ove planinske skupine s dolinom potoka Martuljka proglašeno je 1949. godine krajobraznim parkom, a od 1981. godine dio je Nacionalnog parka Triglav .

Izleti, atrakcije, znamenitosti i zabava u okruženju Kranjske gore

Escape Muzej Kajžnkova Hiša odlično je mjesto za dobro društvo željno zajedničke zabave. U staroj očuvanoj seljačkoj kući u selu Rateče, u sjeverozapadnom dijelu Kranjske Gore izvrsno ćete provesti minimalno sat vremena, ovisno o brzini i snalažljivosti :) u Escape muzeju.

grad kranj kranjska gora zvonik

Biti u Gorenjskoj znači svakako posjetiti i grad Kranj – što ćete doživjeti u Kranju saznajte

Nezaobilazni posjet – Kabinet Puharja
Svakako obiđite grad Kranj i nikako ne propustite zanimljivosti Kabineta Janeza Puhara. Tko je on bio i što ćete doživjeti i usput se zabaviti saznajte….

Sredinom 19. stoljeća u Kranju je živio majstor mnogih vještina, izumitelj Janez Puhar, najpoznatiji svijetu po fotografiji na staklu. Svoju kapelansku profesiju spojio je s inovativnošću, a svoje znanje iz matematike, fizike, kemije i jezika usmjerio je u tada potpuno novu tehniku snimanja slike svjetlom koju danas nazivamo fotografija.

muzej fotografije trzic slovenija

Kao pionir svjetske fotografije ušao je u povijest 1842. godine kao izumitelj fotografije na staklu. Usavršio je svoju tehniku do te mjere da mu je trebalo samo petnaest sekundi da osvijetli subjekte.

To mu je omogućilo da portretira ljude s velikom preciznošću. Svoje fotografsko samopouzdanje ovjekovječio je i s dva autoportreta, pokazavši svijetu prvi pravi fotografski “selfie”. Uz interaktivan obilazak, koji izmamljuje mnoge osmjehe na licima posjetitelja, moći ćete uz iznimno dragog i ljubaznog fotograf majstora i ujedno vodiča ovog muzeja dobiti i svoju fotografiju na staklu, koja će sigurno zauzeti mjesto među najboljim suvenirima u vašem domu.

Zvonik kranjske crkve sv. Kanciana
Crkva sv. Kancijana svojim moćnim izgledom i nekoć strateški postavljenim mjestom u gradu Kranju najprepoznatljivija je građevina u gradskoj vizuri. Zvonik ove crkve visok je 60 metara, a penjanje preko zavojitih čak 163 stepenica isplate se Truda jer će vas one dovesti do impresivnog vidikovca ove crkve.

Na balkonskoj platformi koja okružuje zvonik otkrit ćete predivnu vizuru grada Kranja u zagrljaju čak dviju Rijeka i tri planska lanca slovenskih Alpi. Ono što ovu crkvu, staru oko 600 godina, čini jedinstvenom njeno su crkvena zvona koja u danu, u točno određenom vremenskom razdoblju, zvone uvijek s novom melodijom koja oduševljava sve Kranjce, a još više sve turiste i posjetitelje ovog idiličnog grada.

Mračna mjesta Kranja? Da, u rovovima ispod starog Kranja
Ispod starog grada nalazi se 1300 metara podzemnih tunela izgrađenih tijekom Drugog svjetskog rata koji su služili kao gradsko sklonište, a danas ovi tuneli služe za uveseljavanje posjetitelja u obilasku ili sudjelovanju u mnogim gradskim događanjima kao što je stalna izložba minerala i fosila, povremenih izložbi, modnim revijama, a najpoznatiji je sajam vina.

Za one željne dodatne doze adrenalina rekonstrukcija skloništa iz Drugog svjetskog rata, gdje možete doživjeti i simulaciju zračnog napada dodatno će oživjeti posjet rovovima ispod Kranja.

U njima su se nastanile i rijetke špiljske životinje kao što su špiljski skakavci i špiljski pauci. Zanimljivi, iako vrlo rijetki, stanovnici su i šišmiši.
Zanimljivo je za vidjeti i kako su tijekom godina podzemni tuneli dobivali prirodnu patinu, prave stalaktite, a u hladnim zimama čak i ledene stalaktite.

restoran Pr'Končovc slovenija kranjska

Gdje se odlično jede u Kranju i to s pogledom za pamćenje – u restoranu Pr’Končovc

Vrlo je jednostavno doći na lokaciju Pr’Končovc smještenu iznad grada Kranja, na 650 m visine, do restorana s čije terase puca pogled na idiličnu prirodu Slovenije. Hoćete li se smjestiti u prirodni hlad ružičnjaka i autohtonog bilja ili u tradicionalno uređen prostor unutrašnjosti tipičnog slovenskog interijera vaš je izbor, ali da ćete ovdje jesti po domaće sigurna je stvar :)

Podarite nepcima autentične okuse slovenske kuhinje i uživajte u svakom zalogaju, jer ovi su recepti tajna kuhinje obitelji Končovec čija će vas rapsodija starinskih okusa i mirisa na tanjurima zaista raspoložiti.

Izlet u idilični grad Tržič

Tržič je prekrasni slovenski gradić u pokrajini Gorenjskoj u blizini austrijske granice, a nekoć je bio poznat po mnogobrojnim obrtima, nama posebno bliskom tvrtkom za proizvodnju cipela Peko. Danas ovaj gradić nudi mnoge atrakcije za razgled, a ručak u restoranu Karavli 297 posebno će vas oduševiti svojom autohtonom kuhinjom u zagrljaju prirodnog okruženja.

Što trebate vidjeti u gradu Tržiču?
Šentanski rudnik – susret s pravim mrakom :)
Ispod površine jugoistočne padine Begunjščice, na svega 9 kilometara sjeverno od Tržiča krije se nekadašnji rudnik Šentan. Zanimljivi prizori i priče koje će vam ispričati vodič, zaljubljenik u ovaj podzemni svijet, otkrit će vam nekadašnji način rada ovog rudnika, ali i mnoge njegove tajne.

U Tržiču se pruža prilika i za obilazak jedinstvenog memorijalnog centra u spomen žrtvama Drugog svjetskog rata.

grad trzic slovenija

Muzej Tržič – mozaik zanimljivog života grada Tržiča
Izuzetno moderan i vrlo interaktivan način prikaza svih nekadašnjih obrta u Muzeju Tržič, poput postolarstva, izrade čarapa i tekstila u ovom živopisnom gradiću zagolicat će maštu i interes za stil života koji je nekoć činio grad Tržič, a szant ćete i staru legendu o strašnom zmaju.
U prizemlju je stalni postav Slovenskog muzeja skijanja koji nam otkriva najpoznatije slovenske skijaše i postignuća, a tu su i sve medalje koje je muzeju poklonila Mateja Svet.

slovenija trzic covjecja ribica

Generacijama je poznat brand Peko, koji je svojim izborom obuće oduševljavao i mlađe i starije, u Muzeju Tržiču moći ćete razgledati i doživjeti cjelokupnu povijest ove sjajne tvornice.
“Ako se odlučim graditi, onda ću graditi najmodernije!” izjavio je nekoć Peter Kozina koji je osnivač tvornice Peko, a rođen je u Dolenjskoj vasi točnije u Ribnici davne 1876. godine. Bio je slovenski trgovac i poduzetnik te pionir slovenskog postolarstva.

ruska crkva od drveta slovenija gorenjska

Nezaobilazna znamenitost svakako je jedinstvena drvena Ruska kapelica
Ovu znamenitost svakako obiđite prilikom posjeta ovom dijelu Slovenije. Zašto?

Drvena kapelica posvećena sv. Vladimiru posvećena je i izgrađena u spomen na poginule tijekom izgradnje ceste preko Vršiča. Ruska kapelica toliko je jedinstvena izgledom u idiličnom prirodnom okruženju, puna emotivnih vibracija, a upisana je u Registar kulturne baštine Slovenije i proglašena spomenikom kulture od državnog značaja.

Sagradili su je preživjeli ruski vojnici i zarobljenici 1916. Godine. Konstrukcija kapelice je drvena što joj daje zanimljivu i neobičnu posebnost u izgledu. Prvotno je bila pokrivena korom stabala, a kasnije daskama. U skromnoj unutrašnjosti iznimno je zanimljiv oltar s ikonostasom, kovanim kandilima i svijećnjacima.

Nakon obilaska i hodanja svakako vam preporučujemo ručak ili večeru u restoranu Karavli 297!

Vrhunska slovenska kuhinja u zagrljaju planina u restoranu Karavli 297

Moderno uređen ambijent s tradicionalnom atmosferom u restoranu Karavli 297 dočarat će domaću udobnost i toplinu koja se traži. Ovdje se jedu slovenska jela koja jelovnik ovog nezaboravno dobrog restorana čine neodoljivim za sve gurmane koji vole kušati autohtona slovenska jela.

slovenija restoran Karavli 297

Dobra domaća juha, jela od mesa i divljači, odresci i iznutrice samo su neka od ponude jela kojima ekipa iz ove kuhinje učas razmazi svakog gosta. A tek one koji vole “jesti na žlicu” čekaju gurmanski složenci kojima je teško odoljeti. Teleći baklca, brzole i gulaš od divljači iznimno su popularna jela među gostima.

Ovdje se mislilo posebno i na vegetarijance poštujući tako princip različitih ukusa pa će tako ljubitelji vegetarijanske prehrane moći jesti izvrstan omlet od heljde s brusnicama i mnoge druge domaće delicije pružit će savršeno zadovoljstvo nepcima.

I kako bi mnogi Slovenci, ali i svi oni koji posjete ovu raznoliko lijepu zemlju rekli I Feel Slovenija, i mi mislimo da je zaista tako, jer kad jednom dođete u nju zaista je osjetite svim osjetilima i poželite se vratiti još jednom i još jednom :)

Tekst i fotografije: Diana Mikloš
Naslovna fotografija: resort Jasna Kranjska gora
Putovanje omogućili: Slovenija – I Feel Slovenija

Facebook Like Button